2021-01-23 08:41:01
Φωτογραφία για Ποιες είναι οι ασφαλείς εφαρμογές άμεσης επικοινωνίας

 



Μαζικές αποχωρήσεις χρηστών παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στη δημοφιλή πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων WhatsApp μετά και την επικείμενη αλλαγή των όρων χρήσης της που ανακοινώθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, Facebook. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του WhatsApp θα μοιράζονται υποχρεωτικά με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, για παράδειγμα οι χρήστες του WhatsApp δεν θα μπορούν να επιλέγουν πλέον να μην κοινοποιείται ο αριθμός του τηλεφώνου τους στη Facebook. Αν δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους. 

Η αντίδραση των χρηστών ήταν να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις επικοινωνίας αναδιανέμοντας την πίτα των δημοφιλών εφαρμογών επικοινωνίας και φέρνοντας στο προσκήνιο νέους νικητές κι ηττημένους

. Άλλωστε οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα είναι πολλές: Viber, WhatsApp, Messenger, Signal, Telegram, iMessage και FaceTime, Skype, Google Duo και άλλα τα οποία παρέχουν τόσο την δυνατότητα ανταλλαγής γραπτών και φωνητικών μηνυμάτων όσο και ηχητικών και βίντεο κλήσεων. Πέρα από την αναδιανομή της πίτας όμως, εντείνονται και οι προβληματισμοί των χρηστών τόσο για την ασφάλεια των εν λόγω εφαρμογών όσο και για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Σύγκριση όρων και χαρακτηριστικών 

Τι ισχύει όμως με τους όρους χρήσης και τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων πιο δημοφιλών εφαρμογών επικοινωνίας WhatsApp, Viber, Telegram και Signal. Τις διάφορες δυνατότητες ασφαλείας των λοιπών εφαρμογών ανέλυσε η Viber στον παρακάτω πίνακα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους χρήστες στην επιλογή τους. 



Όπως προκύπτει από την σύγκριση, αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα προσφέρουν μόνο το Viber και το Signal, οι δύο εφαρμογές που δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς να προσφέρουν το μεγαλύτερο επίπεδο κρυπτογράφησης. Αντίστοιχα WhatsApp και Telegram αυτοκαταστρέφουν τα μηνύματα μόνο για τις μυστικές συνομιλίες, δυνατότητα που πρέπει να ρυθμιστεί μέσα από την εφαρμογή.

Όσον αφορά την κρυπτογράφηση της επικοινωνίας, προσφέρεται από από το Viber, το Signal και το WhatsApp με τα επίπεδα ωστόσο να διαφέρουν σε κάθε επιλογή.

Επιπλέον, στην περίπτωση του Telegram πραγματοποιείται αποθήκευση μηνυμάτων σε servers, κάτι που στην περίπτωση των WhatsApp, Viber και Signal δεν ισχύει αφού τα μηνύματα σβήνονται μετά την παράδοση.

Τέλος το Viber παρέχει και προστασία κατά στιγμιότυπου οθόνης από το συνομιλητή, κάτι που WhatsApp και Signal δεν έχουν ενώ η Telegram την παρέχει μόνο στην περίπτωση των μυστικών συνομιλιών ενώ έχει και δυνατότητα συμμετοχής σε κρυμμένες συνομιλίες οι οποίες εμφανίζονται μόνο με κωδικό κάτι που οι άλλες πλατφόρμες δεν προσφέρουν. insidergr



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ