2021-03-09 00:49:52
Μένουν πάλι εκτός όσοι είχαν αύξηση εσόδων το 2020 - Θα «παρακρατείται» το ποσό της 6ης φάσης
Η οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει ακόμη πιο «στοχευμένη», με τον συγκεκριμένο γύρο να ξεκινάει να τρέχει από τις αρχές Απριλίου.
Με τα κριτήρια που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της 6ης φάσης, το υπουργείο Οικονομικών «έκοψε» όσους είχαν αύξηση εσόδων μέσα στο 2020, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιορίσει και το τελικό προς διάθεση ποσό αισθητά κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.
Η «συνταγή» θα εφαρμοστεί και στην 7η φάση. Εκτός του ότι θα αποκλειστούν και πάλι όσοι είχαν αύξηση εσόδων το 2020, θα γίνει «παρακράτηση» του ποσού που έχει λάβει μια επιχείρηση στο πλαίσιο της 6ης φάσης.
Επίσης, η «τελική συνταγή», βάσει της οποίας θα γίνει η διάθεση της οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της 7ης φάσης, θα αποκαλυφθεί μετά την οριστική υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να μη δοθεί χρόνος στους επιτήδειους να «πειράξουν» τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για να καταστούν δικαιούχοι της 7ης φάσης.
Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, η 7η φάση θα είναι η τελευταία μόνο αν δεν υπάρξει αυστηρό lockdown και μετά το τέλος Μαρτίου. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένας ακόμη «μικρός γύρος» (8ος) για να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων του Απριλίου. Για μετά το Πάσχα -όταν και θα έχουν προστεθεί επιπλέον 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ουσιαστικά θα έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση όλοι οι άνω των 60 ετών, αλλά και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες- υπάρχει η ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα.
Στην 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών των επαγγελματιών στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου. Αυτός θα πρέπει να είναι μειωμένος κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον τζίρο αναφοράς.
Το ποιος όμως θα είναι ο τζίρος αναφοράς δεν αναμένεται να αποκαλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, παρά μετά την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Είναι πιθανό να γίνει σύγκριση τόσο με τα μεγέθη του 2020 -για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου- όσο και με τα μεγέθη του 2019. Και αυτό διότι ο Μάρτιος του 2020 είχε καραντίνα (και μάλιστα πολύ αυστηρή), κάτι που σημαίνει ότι οι συγκρίσεις δεν είναι εύκολες. Το ότι οι ενισχύσεις της 6ης φάσης θα αφαιρούνται από το ποσό που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος της 7ης φάσης και το ότι θα αποκλείονται οι έχοντες αύξηση εσόδων το 2020 είναι δεδομένο.
Κάτω από 500 εκατ. το 6ο κρατικό δάνειο
Μετά το «κούρεμα» στον αριθμό των δικαιούχων της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, έρχεται τώρα το «κούρεμα» και στο ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα πέσει στην αγορά. Μετά και την τελευταία πληρωμή που έγινε την Παρασκευή, το συνολικό διατεθέν ποσό σε 232.631 δικαιούχους έχει φτάσει στα 280 εκατ. ευρώ.
Μετά τις 123.869 καταβολές που έκανε η ΑΑΔΕ την Παρασκευή πιστώνοντας 122 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, το σύνολο των πληρωμών έχει ανέλθει μέχρι στιγμής στα 280 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τα χρήματά τους ανέρχεται πλέον στους 232.631.
Μέχρι και χθες την αίτησή τους είχαν οριστικοποιήσει 262.267 δικαιούχοι από τους συνολικά 286.181 που δικαιούνται να λάβουν χρηματοδότησης μέσω της 6ης φάσης. Άρα, στην καλύτερη περίπτωση υπολείπονται 23.914 πληρωμές δικαιούχων, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση και συνολικά 53 χιλιάδες που δεν έχουν πληρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι και το συνολικό κονδύλι της χρηματοδότησης δεν πρόκειται να φτάσει στο προϋπολογισμένο ποσό των 500 εκατ. ευρώ.
Με τις πληρωμές της 6ης φάσης που έχουν γίνει μέχρι τώρα έσπασε και το φράγμα των 7 δισ. ευρώ. Στους 5 πρώτους γύρους, 544.591 δικαιούχοι εισέπραξαν 6,772 δισ. ευρώ. Μετά και τις πληρωμές της Παρασκευής το ποσό «έσπασε» το φράγμα των 7 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 7,052 δισ. ευρώ. Μαζί με την έβδομη φάση αναμένεται ότι θα σπάσει και το όριο των 8 δισ. ευρώ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κορονοϊός: Οι μεταλλάξεις σαρώνουν την Αττική. 8.100 τα ενεργά κρούσματα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ