2024-09-09 07:18:07
Φωτογραφία για Θυμάρι εδαφοκάλυψης. Ανθεκτικό και όμορφο μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και το γκαζόν
Οι όλο και πιο ξηρές κλιματολογικές συνθήκες και η λειψυδρία που απειλεί πολλά σημεία στην Νότια Μεσόγειο, ανάμεσά τους και πολλές περιοχές της χώρας μας, διαφοροποιούν πλέον τις επιλογές φυτών όχι μόνο σε επαγγελματικές - γεωργικές καλλιέργειες αλλά και σε ιδιωτικούς κήπους, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε ανθεκτικά είδη με όσο πιο μειωμένες ανάγκες σε νερό. Το Θυμάρι εδαφοκάλυψης είναι ένα τέτοιο φυτό. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Thymus serphyllum η βοτανολογική του ονομασία και παρά το ότι είναι βρώσιμο και εξίσου αρωματικό πρόκειται για εντελώς διαφορετικό φυτό από το κοινό Θυμάρι.

Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 5-8cm γι' αυτό και καλλιεργείται κυρίως ως είδος εδαφοκάλυψης, ενώ σε παράπλευρη ανάπτυξη φτάνει τα 25-30cm. 

Το έρπον Θυμάρι διαθέτει μικρά, μυτερά και σκουροπράσινα φύλλα που μετά το τέλος της ανθοφορίας και έως την άνοιξη αποκτούν ελαφρά μπρονζέ απόχρωση και σε περιοχές με ήπιους χειμώνες διατηρούνται σε όλη την διάρκεια του έτους. 


Στην διάρκεια του καλοκαιριού το φυτό "κατακλύζεται" από μικρού μεγέθους άνθη που ανάλογα με την ποικιλία έχουν ροζ ή μωβ χρώμα και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό χρωματιστό ...χαλί.

Σε πλήρη ανθοφορία το φυτό φτάνει μετά τα 2-3 χρόνια από την αρχική του φύτευση, στην διάρκεια των οποίων ανθοφορεί μεν αλλά όχι τόσο πλούσια.

Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται τόσο στην εικόνα που δημιουργεί όσο είναι ανθισμένο αλλά και στο γεγονός ότι παραμένει "ζωντανό" όλες τις εποχές χωρίς να απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι κατάλληλο κυρίως για εδαφοκάλυψη στα πλαϊνά διαδρόμων-παρτεριών και γέμισμα των κενών σημείων ανάμεσα σε πλάκες - πέτρες,  όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δημιουργία μπορντούρας, φύτευση σε βραχόκηπους, πράσινες στέγες όπως και δοχεία φύτευσης. 

Εμφανισιακά συνδυάζεται ιδανικά με τυπικά Μεσογειακά είδη όπως Λεβάντα, Ρίγανη, κλασικό Θυμάρι, Κωνοφόρα κλπ 

Φροντίδα

Χώμα: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά ακόμη και σε μη γόνιμα εδάφη, όμως κατά την αρχική του φύτευση θα πρέπει το υπάρχον χώμα να αναμιχθεί με ενισχυμένο φυτόχωμα και να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Ευδοκιμεί σε πλήρως ηλιόλουστες θέσεις.  

Το σημείο που θα τοποθετηθεί θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην συγκρατεί νερά βροχής ή ποτίσματος, λόγω του ότι οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μικρό βάθος και είναι πολύ εύκολο να σαπίσουν αν παραμένουν σε υγρό χώμα. 

Πρόκειται, γενικά, για φυτό κατάλληλο για ζεστές περιοχές αφού καταπονείται από συνθήκες έντονου κρύου - παγωνιάς. 

Κατάλληλο για φύτευση και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. 

Πότισμα: Χρειάζεται λιγοστό έως μέτριο πότισμα, κατά την αρχική φύτευση και για διάστημα ενός έτους, τις ζεστές εποχές του χρόνου. Όσο το φυτό ενηλικιώνεται απαιτεί όλο και λιγότερο νερό, ενώ μετά τα 3-4 χρόνια ευδοκιμεί ακόμη και ως ξηρόφυτο σχεδόν χωρίς καθόλου νερό πέραν αυτού που λαμβάνει από τις βροχές και την υγρασία του περιβάλλοντος.

Βεβαίως αυτό εξαρτάται από την τοποθεσία και τις γενικές κλιματολογικές συνθήκες, πάντως γενικά το έρπον Θυμάρι ανήκει στα είδη που ευκολότερα μπορεί να καταστραφεί από υπερβολικό πότισμα παρά από την ξηρασία.

Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας και αν το ύψος του έχει ξεπεράσει το επιθυμητό μπορεί να κουρευτεί ελαφρά. 

Λίπανση: Χωρίς να είναι απαραίτητο ένα ενισχυτικό για ανθοφόρα, σε μικρές ποσότητες κατά την διάρκεια του χειμώνα, ευνοεί την εντονότερη ανθοφορία του. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το έρπον Θυμάρι ανθοφορεί στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται, αρχές του φθινοπώρου με διαίρεση των ριζών (φυτών αναπτυγμένων τουλάχιστον για 2 έτη) και άμεση φύτευση στο νέο σημείο ή με μοσχεύματα.

Για χρήση σαν γκαζόν:

Το έρπον Θυμάρι μπορεί να αντικαταστήσει έναν κλασικό χλοοτάπητα, χωρίς βεβαίως να έχει την ίδια ανθεκτικότητα στο πάτημα με αυτή του γκαζόν. 

Όμως σε σημεία ανάμεσα σε παρτέρια, ανάμεσα με πλακοστρώσεις ή αν στην περιοχή που θα φυτευθεί δημιουργηθούν μονοπάτια με πέτρες-πλάκες, είναι μια επιλογή πολύ πιο βιώσιμη σε σχέση με το γκαζόν που απαιτεί υπερβολικό πότισμα και σπάνια διατηρεί την όμορφη όψη του σε συνθήκες παρατεταμένης ζέστης και ανομβρίας. 

Το χώμα που θα φυτευθεί θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια - αγριόχορτα και ο πιο πρακτικός τρόπος φύτευσης σε μεγάλες επιφάνειες είναι η τοποθέτηση στο έδαφος του ειδικού γεωυφάσματος εδαφοκάλυψης για προστασία από ζιζάνια. 

Ο αριθμός των φυτών που απαιτείται εξαρτάται από το μέγεθος των φυτών που θα τοποθετηθούν και η φύτευση γίνεται ανά 10-15cm. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ