Σε περίπτωση θετικού τεστ, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσια δομή, για επιβεβαίωση, ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα τα σχετικά πρωτόκολλα. Τη διαδικασία χορήγησης των ατομικών εξετάσεων (self tests) για τον κορωνοϊό, περιέγραψε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως είπε, η νέα δράση θα επιτρέψει να επανεκκινήσουν με ασφάλεια δραστηριότητες. Ένας στους τρεις φορείς του ιού - σημείωσε - δεν έχουν συμπτώματα, αλλά τον μεταδίδουν. Η τακτική εξέταση επιτρέπει στον εντοπισμό τους και στον έλεγχο της νόσου. Το μέτρο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις άλλες δράσεις: rapid tests και εμβολιασμός. Επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Γιέιλ, τα τεστ μειώνουν τα κρούσματα και τους θανάτους.
Τα τεστ έχουν πιστοποιηθεί και χρησιμοποιούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι κυρίως ρινικά ή σάλιου και ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και ο καθένας θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, για δύο μήνες.
Εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, τα οποία είναι εργασιακά ενεργά.
Σε περίπτωση θετικού τεστ, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσια δομή, για επιβεβαίωση. Θα ανακοινωθούν σύντομα τα σχετικά πρωτόκολλα.
Όσοι ασχολούνται στο λιανεμπόριο, στη ναυτιλία και στην εστίαση, θα υποχρεούνται σε τακτικό τεστ, ενώ εξέταση θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη πρόκειται για καθολικό μέτρο, αλλά με προτεραιότητα σε άτομα συγκεκριμένων ομάδων.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τα τεστ ως ένα "όπλο", που δεν είχαμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας.
ΚύησηςΟ επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε την Παρασκευή ότι το self testing δεν διαφέρει σημαντικά από το τεστ κύησης.
Το σημαντικότερο - είπε - είναι η δειγματοληψία σάλιου ή υλικό από τη μύτη. Η ευαισθησία είναι πάνω από 80% και η διαδικασία εκμάθησης διαρκεί 1 με 2 λεπτά.
Η επανάληψη του τεστ μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της πανδημίας.
Δημ.Κ.
πηγή: iatronet
farmakopoioi