2021-07-06 14:40:09
Φωτογραφία για Διπλή διεθνής διάκριση για την Αντριάνα Παρασκευοπούλου και το “Αίνιγμα της Κέρου”



 Το πρώτο Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη σκηνοθεσία του Κώστα Μαχαίρα κέρδισε το ντοκιμαντέρ εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, «Το αίνιγμα της Κέρου», στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (London Greek Film Festival), που διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας. Με εξαιρετικές συμμετοχές απ’ όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ παρουσίασε διαδικτυακά τα φετινά βραβεία, σημείο αναφοράς για δημιουργούς και κοινό.

«Το αίνιγμα της Κέρου»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, μέλος της ανασκαφικής ομάδας την περίοδο 2018-2019 καθώς οι σπουδές της είναι πάνω στην αρχαιολογία, κατέγραψε την ανασκαφή που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο στο νησί από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του Λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του Δρ. Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον προϊστάμενό της Δημήτρη Αθανασούλη.

Η Αντριάνα Παρασκευοπούλου με τον λόρδο Κόλιν Ρένφριου

Η ίδια δήλωσε αναφορικά με την βράβευση του ντοκιμαντέρ που συμμετείχε: “Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «το Αίνιγμα της Κέρου» απέσπασε το πρώτο βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ αλλά και το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του Κώστα Μαχαίρα, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου !Η χαρά μου είναι διπλή γιατί είχα τη μοναδική ευκαιρία να κάνω και την έρευνα και την παρουσίαση μιας εκ των πιο συναρπαστικών ανασκαφών στον κόσμο αλλά και να εργαστώ εθελοντικά την επόμενη χρόνια των γυρισμάτων ως μέλος της ανασκαφικής ομάδας και να ζήσω εκ των έσω την εξαιρετική δουλειά των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη λύση του Αινίγματος της Κέρου”.

Ο Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών, αφιέρωσε το πολυεπίπεδο έργο του στη λύση του αινίγματος που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες: σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Μαχαίρας

Αυτό το μυστήριο, που παραμένει ακόμα άλυτο, προσπαθεί να λύσει για πολλές δεκαετίες ο καθηγητής Ρένφριου, ο οποίος αποκαλύπτει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σπουδαία ευρήματα και τον πολύπλοκο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, που μαρτυρά έναν εξελιγμένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο μ’ εκείνον της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο.

Τη δεκαετία του 1950 η Κέρος πρωταγωνίστησε  σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρανασκαφής παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων μαρμάρινων ειδωλίων του Κυκλαδικού Πολιτισμού κατέληξε σε προσωπικές συλλογές.



Δεκαετίες αργότερα πουλήθηκε μια πλούσια συλλογή με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Κέρου», ενώ έπειτα από πολλές δημοπρασίες, τα περισσότερα αρχαία της συλλογής μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.



Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ