2012-06-26 23:35:30
Φωτογραφία για Οι λόγοι παραίτησης Βερνίκου: Δηλώσεις, παρασκήνιο
Κανείς δεν με ενημέρωσε για το κώλυμα τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Γ. Βερνίκος πριν από λίγο, σχετικά με το κρίσιμο θέμα που δημιουργήθηκε για την συμμετοχή του σε offshore εταιρεία.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα παραιτήθηκε από υφυπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ο Γιάννης Βερνίκος.

Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του δεν θα αναπληρωθεί.

Ο κ. Βερνίκος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά διευκρίνισε ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείεται ρητά οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από την συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Ο παραιτηθείς υφυπουργός διατύπωσε αιχμές για τον κρατικό μηχανισμό και για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας  ότι εάν κατά την ανάληψη των καθηκόντων του  κάποιος μηχανισμός ή υπηρεσία από την Προεδρία  τον είχε ρωτήσει, θα είχε  ενημερώσει για το ζήτημα. «Δυστυχώς  τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Βερνίκος.​


Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Το μεσημέρι της Τρίτης ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έθεσε ζήτημα νομιμότητας της υπουργοποίησης Βερνίκου, λόγω του ειδικού νόμου που απαγορεύει ρητώς σε βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες.

Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, πως θα παραιτηθεί. Εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες του ανέφερε ότι πράττει ορθά, γιατί ο νόμος είναι νόμος και όλοι είναι ίσοι απέναντι σε αυτόν.

Παρατίθεται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεν έχουμε τίποτα προσωπικά εναντίον του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Γ. Βερνίκου. Αντίθετα τρέφουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την αγωνιστική του στάση ενάντια στη χούντα και για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Ομως ο νόμος Ν. 3849/2010 (άρθρο 6) είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Προβλέπονται μάλιστα βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού.

Ομως με την Υπουργική Απόφαση 3122.1/4566/24886 εγκρίθηκε η εγκατάσταση γραφείου ή υποκαταστήματος στην Ελλάδα της εταιρίας VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ. Εάν έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με αυτή την εταιρία, αυτή η ιδιότητα αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την υπουργοποίησή του. Δεν θα πρέπει άμεσα να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον κ. υφυπουργό;
madata.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ