Προς επίλυση οδεύουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ενεργοποίηση του δορυφορικού Internet της Starlink, του Έλον Μασκ, στην Ελλάδα, με πηγές να αναφέρουν στο insider.gr ότι εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική δοκιμή του Δικτύου ενώ προς το τέλος του έτους θα αρχίσει να παραδίδεται ο εξοπλισμός σε όσους κατοίκους της χώρας έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία.
Ειδικότερα, η Κοινή Υπουργική Απόφασηπου αναμενόταν για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών κι αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η εν λόγω ΚΥΑ, η οποία βασίζεται στην εισήγηση που έχει καταθέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη πιλοτική δοκιμή της υπηρεσίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε στενό κύκλο συνεργατών τον Νοέμβριο. Τον τελευταίο μήνα του έτους όμως θα αρχίσει να παραδίδεται ο εξοπλισμός σε όσους Έλληνες έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία.
Να θυμίσουμε ότι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου ήταν απαραίτητη προτού η εταιρεία του Μασκ αρχίσει να στέλνει τα κουτάκια εξοπλισμού στη χώρα μας, λόγω των διαφορών που εντοπίζονται στα συγκεκριμένα δορυφορικά πιάτα σε σχέση, για παράδειγμα, με τα πιάτα της δορυφορικής τηλεόρασης. Η βασικότερη εξ αυτών των διαφορών είναι ότι τα εν λόγω δορυφορικά πιάτα είναι όχι μόνο δέκτες αλλά και πομποί. Παράλληλα μέσω της ΚΥΑ θα ρυθμιστούν και άλλα θέματα που αφορούν στον εξοπλισμό, όπως το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή και πώς θα αποσβένεται το κόστος του.
Με τον τρόπο αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών και το Internet μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink θα παρέχεται στους συνδρομητές κατά το πρότυπο της δορυφορικής τηλεόρασης, δηλαδή δεν θα χρειάζεται ο κάθε συνδρομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του δικού του εξοπλισμού.
Να θυμίσουμε ότι η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά και έχει επεκταθεί σε 12 χώρες, με τους χρήστες της να φτάνουν τον Ιούλιο του 2021 τις 90.000.
Στην περίπτωση της χώρας μας οι προπαραγγελίες άνοιξαν την Άνοιξη, αφότου η εταιρεία προχώρησε στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο STARLINK GREECE, με διαχειριστές τους κ. Samuel Chadwick Gibbs και κα Cynthia B. Gibbs και αρχικό κεφάλαιο ύψους χιλίων (1.000€) ευρώ, τα οποία προέρχονται από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V, όπως αποδεικνύεται από την σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ.
Ετοιμάζεται Κέντρο διασύνδεσης στην Ελλάδα το 2022Ο αρχικός στόχος είναι μέχρι το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς να λειτουργούν αρκετές συνδέσεις στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση ωστόσο η λειτουργία της υπηρεσίας στη χώρα μας θα πραγματοποιείται μέσω κέντρων διασύνδεσης που υπάρχουν σε γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία.
Τα σχέδια της Starlink όμως περιλαμβάνουν τη δημιουργία επίγειου σταθμού και στη χώρα μας μέσω του οποίου θα στέλνονται τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάτι που πιθανότατα θα γίνει εντός του 2022, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο insider.gr
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι για μια δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση, οι οικιακές συσκευές συνδέονται ασύρματα σε ένα συνδυασμένο μόντεμ-δρομολογητή, το οποίο όμως δεν συνδέεται σε κάποιο καλώδιο αλλά σε μια παραβολική κεραία που είναι εγκατεστημένη κοντά στο χρήστη. Με τη σειρά της η κεραία στέλνει και λαμβάνει πληροφορίες από και προς έναν δορυφόρο σε τροχιά, ο οποίος τις εκπέμπει σε έναν επίγειο σταθμό, ο οποίος και συνδέεται με οπτικές ίνες σε δίκτυο διακομιστών δεδομένων.
Σε ποιους απευθύνεται το δορυφορικό InternetΗ εταιρεία του Έλον Μασκ έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς με στόχο να τους αυξήσει σε 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτές οι συστοιχίες δορυφόρων επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά από τη Γη, γι' αυτό και η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).
Παρά την αύξηση στον αριθμό των χρηστών στην Αμερική όμως, η οποία ήταν της τάξης του 30% από μήνα σε μήνα (συγκεκριμένα από τον Ιούνιο στον Ιούλιο το 2021), η πληθυσμιακή κάλυψη του δορυφορικού Ιnternet που προσφέρει παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η ίδια η εταιρεία μάλιστα έχει διευκρινίσει ότι στόχος της δεν είναι τα αστικά κέντρα αλλά οι περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, με τον ίδιο τον Μασκ να τονίζει ότι «θέλουμε να καλύψουμε το 5% του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς».
Το γεγονός ότι το δορυφορικό Internet αποτελεί λύση για αραιοκατοικημένες περιοχές και συγκεκριμένα σημεία της χώρας τα οποία μπορούν να αποκτήσουν μόνο μέσω δορυφόρου υψηλές ταχύτητες είναι και ο λόγος που στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς δεν αναμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της υπηρεσίας.
Ένας άλλος λόγος είναι βέβαια και το κόστος της συγκεκριμένης σύνδεσης, το οποίο για περιοχές που έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα μέσω οπτικών ινών αποδεικνύεται ασύμφορο, αν όχι αποτρεπτικό. Η σύνδεση στο δίκτυό της Starlink, απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ ο οποίος επιβαρύνεται με μεταφορικά ύψους 61 ευρώ. Όσο για το πάγιο κόστος της υπηρεσίας, διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. «Για να αποκτήσει η υπηρεσία έναν ικανό αριθμό συνδρομητών θα πρέπει η τιμή της να μειωθεί κατά πολύ, δεδομένων και των επιδοτήσεων που τρέχουν αυτή την περίοδο για τις FTTH συνδέσεις» ανέφεραν παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγορά στο insider.gr.
Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα νοικοκυριά κι επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ευρυζωνικά πακέτα με ταχύτητες άνω των 100 Mbps μέσω του προγράμματος για το «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Superfast Broadband)», δηλαδή με επιδότηση 13 ευρώ τον μήνα, για 24 μήνες, για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης και εφάπαξ επιδότηση 48 ευρώ για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Οι περιοχές δε που έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου συνδέσεις, αυξάνονται συνεχώς μέσα από τις επενδύσεις των παρόχων.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr