Ένα πρότυπο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων για τις δημοτικές ενότητες της χώρας, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με στόχο το σύνολο των δήμων της Ελλάδας να γίνουν «έξυπνοι» προς όφελος του πολίτη. Ευφυείς εφαρμογές για το παρκάρισμα, δράσεις πρόληψης ατυχημάτων, έξυπνα συστήματα διαβούλευσης με τους πολίτες, έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού, στόλου οχημάτων και διαχείρισης αθλητικών και πολιτιστικών χώρων, ψηφιακή πλατφόρμα για γονείς στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι μόνο μερικά από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν με 320 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027), ώστε οι δήμοι να προχωρήσουν την ψηφιακή αναβάθμισή τους.
Ειδοποιός διαφορά του προγράμματος αποτελεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες δράσεις, αλλά μια εργαλειοθήκη, 30-35 δράσεων εκ των οποίων οι δήμοι θα μπορούν να επιλέγουν αυτές που καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες τους
Το πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη στο πλαίσιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης και αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος και παρουσίασε τις ειδικές πτυχές του στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας Beyond 4.0 που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ Helexpo, οι Industry Disruptors Game Changers και η BeΒest στην Θεσσαλονίκη, η προεργασία από πλευράς των Δήμων θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, ώστε να επιτευχθεί η απορρόφηση κονδυλίων εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
Χρηματοδοτήσεις από 100.000 ευρώ στους μικρότερους ΔήμουςΤο πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα διατεθούν σε 16 δήμους της χώρας άνω των 100.000 κατοίκων καθώς και στον Δήμο Τρικκαίων. Σημειωτέον ότι ο Δήμος Τρικάλων επιλέχθηκε γιατί είναι ο μόνος δήμος που έχει ήδη προσεγγίσει την έννοια του smart city με αποτέλεσμα να αποτελεί καλό παράδειγμα τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερη στην ΕΕ, όπως επεσήμαναν τα κυβερνητικά στελέχη, εξαίροντας μάλιστα τις πρωτοβουλίες του δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
Επιπλέον 230 εκατ. ευρώ θα προκύψουν μέσω του νέου ΕΣΠΑ και θα διανεμηθούν στους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Οι μικρότεροι ωστόσο εξ αυτών θα λάβουν τουλάχιστον 100.000 ευρώ για να επιλέξουν τεχνολογικές λύσεις από το ειδικά διαμορφωμένο μενού επιλογών.
Στόχος όπως επεσήμαναν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ο κάθε Δήμος να επιλέξει λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες των δημοτών του, ώστε να είναι αποτελεσματικές.
«Κλειδί» η ταχύτηταΤο μεγάλο στοίχημα είναι οι Δήμοι της χώρας να ωριμάσουν σύντομα τα έργα που θέλουν να επιλέξουν, ώστε να προλάβουν τη χρηματοδότηση.
Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο κ. Λιβάνιος όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τσακίρης που συμμετείχε στο σχετικό πάνελ, υπογράμμισαν την ανάγκη για έγκαιρη κινητοποίηση από πλευράς των δήμων ώστε να επιλεγούν οι δράσεις ευθύς αμέσως μόλις προκηρυχθούν και στη συνέχεια να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων. Άλλωστε όπως διευκρινίστηκε αν δεν υπάρξει ταχεία απορρόφηση τα θα πρέπει να «μετακινηθούν» σε άλλες δράσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών μάλιστα θα παρέχεται μέσω του προγράμματος και τεχνική βοήθεια (ΜΟΔ), σε μικρούς και μεσαίους δήμους, οι οποίοι υπολείπονται συνήθως σε εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr