Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία ΔΕΝ βοηθάνε στο τσίμπημα από μωβ μέδουσες, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο.
Εν εξελίξει βρίσκεται η μεγάλη έξαρση με τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) στις ελληνικές θάλασσες, με το συγκεκριμένο είδος να αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Μεσόγειο.
Το τσίμπημα της μωβ τσούχτρας είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει, ενώ είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μωβ εσωτερικό.
Έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά, κι όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ. Όταν ενηλικιώνεται, πάλι, παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων!
Ακόμη σε περίπτωση τσιμπήματος, απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, οινόπνευμα (αλκοόλ) και νερό. Ο καλύτερος σύμμαχος, μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε τη μωβ μέδουσα είναι η μαγειρική σόδα.
Πιο συγεγκριμένα, βοηθάει στον πόνο αλλά και στην κυκλοφορία της τοξίνης η πλύση με μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία ένα προς ένα).
Περισσότερα: dikaiologitika
doriforosnews