2012-06-28 18:58:09
Φωτογραφία για Μετά το ξερίζωμα των αμπελιών, τώρα και ξερίζωμα ελαιώνων...
Ριζικές αλλαγές στον τομέα τουελαιολάδου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίσηπου έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους παραγωγούς.

Τα μεγάλα αποθέματα κάνουν πιοπροβληματική την κατάσταση και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και το σενάριο της εκρίζωσης (όπως έγινε στα αμπέλια) προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή.

Το μέτρο αυτό απορρίφθηκε ως αναποτελεσματικό για τον τομέα τουελαιολάδου, καθώς… διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους λιγότερο κερδοφόρους ελαιώνες είναι και οι πλέον εκτεταμένοι.

Και ενώ στην Ευρώπη και τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες εμφανίζεται έντονη κινητικότητα, στην Ελλάδα πολιτικοί και συνεταιριστές δείχνουν να περιμένουν απλώς… τις αποφάσεις με την ελπίδα ότι θα είναι συμβατές με τα συμφέροντα των παραγωγών της χώρας.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκε από τον επίτροποΓεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος πριν από λίγες ημέρες, σε υπουργούς από τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία.


Και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου, θα συμφωνηθούν συγκεκριμένες αλλαγές. Ο κ. Τσιόλος είπε ότι το σχέδιο εκπονήθηκε για να δώσει ώθηση στον τομέα, αν και αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με την πώληση του προϊόντος, δείχνει σημαντικές δυνατότητες κατανάλωσης στην Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής.

Η πρόταση συντάχθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τον κλάδο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν συσσωρευτεί τεράστια πλεονάσματα ελαιολάδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παρέμβει ενισχύοντας την ιδιωτική αποθεματοποίηση -τρεις φορές σε επτά μήνες-, αλλά οι τιμές παρέμειναν παγωμένες.

Το πρόγραμμα έχει μέχρι στιγμής συναντήσει γενικά θετική αντίδραση, αν και στην Ισπανία κάποιοι επέκριναν την έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων και μέτρων για την παροχή άμεσης βοήθειας.

Στις αλλαγές που τίθενται για συζήτηση με το σχέδιο δράσης, προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας ελαιολάδου για την οποία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη βασικά χαρακτηριστικά.

Προς συζήτηση με βάση το σχέδιο, θα τεθούν:

– Μέτρα για την προώθηση της ποιότητας μέσω αποτελεσματικότερων τρόπων για να εντοπίζονται και να αποτρέπονται οι απάτες, όπως είναι η καθιέρωση αυστηρότερων και πιο συχνών ελέγχων.

– Οικονομικά κίνητρα για τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους δύναμη με μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

– Η ενίσχυση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) με την αποδοχή σε αυτό χωρών όπου το ελαιόλαδο δεν παράγεται αλλά καταναλώνεται.

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μεταξύ των μέτρων που προτείνεται να εξετασθούν, είναι μια νέα κατηγοριοποίηση με σκοπό όπως είπε ο κ. Τσιόλος “να αναδειχθούν καλύτερα συγκεκριμένες ιδιότητες των διαφόρων ελαιολάδων”.

Και σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή έχουμε παρθένο ελαιόλαδο και ελαιόλαδο, αλλά το ελαιόλαδο είναι μια τεράστια κατηγορία που περιλαμβάνει τις μείξεις ελαιολάδου και πυρηνελαίου, οπότε νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης”.

Οσον αφορά στον ποιοτικό έλεγχο, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται το βάρος να δοθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της απόσμησης, η οποία χρησιμοποιείται για να μην γίνεται αντιληπτή η ανάμειξη με κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα που προωθούνται στην αγορά ως παρθένα.

Στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου σημειώνεται ότι οι χώρες που αποτελούν μεγάλους εισαγωγείς ελαιολάδου αυξάνουν παράλληλα και την παραγωγή τους, ενώ χρησιμοποιούν μεθόδους ελέγχου άλλες από εκείνες που αναγνωρίζονται από τον Κώδικα Τροφίμων ή το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι ορισμένες πλευρές ζητούν πιο αυστηρά όρια ποιότητας και γνησιότητας, αλλά και βελτίωση των γευσιγνωστικών μεθόδων ταξινόμησης. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να υιοθετηθεί και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Από το οποίο πέραν αυτών ζητείται να επισπεύσει τις εργασίες για κρίσιμα θέματα όπως:

- Μείωση του επιτρεπόμενου επιπέδου σε στιγμασταδιένια, ώστε να βελτιωθεί η ανίχνευση άλλων φυτικών ελαίων στο ελαιόλαδο.

– Μείωση του ορίου σε αλκυλεστέρες, ώστε να αποκλειστούν τα περισσότερα έλαια που “καθαρίζονται” με τη μέθοδο της απόσμησης.

– Οριστική έγκριση μιας ”παγκόσμιας μεθόδου” για την ανίχνευση ξένων ελαίων στα ελαιόλαδα.

– Υιοθέτηση μιας μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό του ποσού των διγλυκεριδίων και τριγλυκεριδίων στο ελαιόλαδο, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη με τα μείγματα.

Μεταξύ άλλων αλλαγών προτείνονται, ένταση των ελέγχων και της εφαρμογής των κυρώσεων, αυστηρή τήρηση των κοινοτικών κανονισμών σε σχέση με τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν και τις κυρώσεις που εφαρμόστηκαν και -τέλος- να ενθαρρυνθούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καθιερώσουν τις φιάλες που δεν ξαναγεμίζουν για το ελαιόλαδο που σερβίρεται σε εστιατόρια.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Οπως αναφέρει το προσχέδιο τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει υπάρξει σημαντική αύξηση της παραγωγής πέρα από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο γίνεται έμμεση αναφορά στην προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αυστραλίας (οι οποίες πέραν από καταναλώτριες χώρες είναι πλέον και παραγωγοί) να θέσουν νέες παραμέτρους ποιότητας πέραν αυτών που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της δικής τους παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να βάλουν εμμέσως εμπόδια στις εισαγωγές και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αντιταχθεί σε κάθε απόκλιση από τον Κώδικα Τροφίμων και σε μέτρα τεχνικής παρεμπόδισης του εμπορίου.

Η οικονομική ανάλυση του τομέα που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζει στοιχεία αισιοδοξίας βασισμένα στη διατροφική αξία του ελαιολάδου και τις δυνατότητες αύξησης της κατανάλωσης.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ