2022-09-10 13:13:24
Η χορήγηση αντιβιοτικών σε πρόωρα μωρά και λιποβαρή νεογνά για την πρόληψη λοιμώξεων μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο μικροβίωμά τους.
Παρόλο που υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά κατά την πρώιμη ζωή αυξάνει την ευαισθησία σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εντέρου αργότερα στη ζωή, ο μόνιμος αντίκτυπος των αντιβιοτικών στη φυσιολογία του εντέρου και του εντερικού νευρικού συστήματος παραμένει ασαφής.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Physiology» διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε νεογέννητα ποντίκια, έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον μικροβίωμά τους. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε νεογέννητα ποντίκια προκαλούν μακροχρόνιες επιπτώσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διαταραχή της γαστρεντερικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας της κινητικότητας του εντέρου και των συμπτωμάτων που μοιάζουν με διάρροια, στην ενήλικη ζωή.
Η ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Ανατομίας και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, χορήγησε στα ποντίκια βανκομυκίνη τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους. Στη συνέχεια τα ποντίκια ανατράφηκαν κανονικά και όταν ενηλικιώθηκαν, οι ερευνητές εξέτασαν τον ιστό του εντέρου τους για να μετρήσουν τη δομή, τη λειτουργία, το μικροβίωμα και το νευρικό τους σύστημα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι αλλαγές εξαρτώνται και από το φύλο του ποντικιού. Τα θηλυκά είχαν αργή εντερική διέλευση, ενώ τα αρσενικά είχαν χαμηλότερο βάρος κοπράνων από αυτά στην ομάδα ελέγχου. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά είχαν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό στα κόπρανα, το οποίο είναι ένα σύμπτωμα που μοιάζει με διάρροια.
Τα ποντίκια έχουν πολλές ομοιότητες με τους ανθρώπους, αλλά γεννιούνται με πιο ανώριμα έντερα και έχουν επιταχυνόμενη ανάπτυξη λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής τους. Επίσης, ο εντερικός μικροβιόκοσμος και το νευρικό τους σύστημα είναι λιγότερο πολύπλοκα από εκείνα των ανθρώπων. Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς των αντιβιοτικών στο έντερο και τις επιπτώσεις που έχουν στο μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα ευρήματα της μελέτης μας, τα οποία δείχνουν ότι τα αντιβιοτικά που χορηγούνται μετά τη γέννηση θα μπορούσαν να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στο εντερικό νευρικό σύστημα. Αυτό παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σημασία του μικροβιόκοσμου στην υγεία του εντέρου και θα μπορούσε να εισάγει νέους στόχους για την προώθηση της αντιβιοτικής θεραπείας σε πολύ μικρά παιδιά», δήλωσε ο φυσιολόγος Δρ. Τζέιμι Φουνγκ.
ΠΗΓΗ: Medicalxpress themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εικόνες από το περίπτερο της hellenic train στη 86η ΔΕΘ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ