60 ημέρες προθεσμία από την κύρωση των χαρτών οι ιδιοκτήτες για να προσφύγουν στο ΣτΕ.
Σε μια ιδιότυπη ομηρία εξακολουθούν και παραμένουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι εξαιτίας των δασικών χαρτών, των οποίων η κύρωση προχωρά.
Ουσιαστικά, όπως λέει το ρεπορτάζ και όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι νομικοί κύκλοι, με τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη σε μια περιοχή και τη δημοσίευση των αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχίζει αντίστροφη μέτρηση 60 ημέρων για τυχόν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους θιγόμενους, οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν υπέβαλαν ούτε ένσταση, αλλά ούτε και αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη το προηγούμενο διάστημα. Εκτός του ΣτΕ, όσοι παραγωγοί θεωρούν ότι θίγονται, μπορούν να κάνουν και μια αίτηση πρόδηλου σφάλματος κατά του κυρωμένου δασικού χάρτη, η οποία όμως έχει αμφίβολο αποτέλεσμα
Σημειωτέον ότι πανελλαδικά έχουν υποβληθεί συνολικά 340.018 αντιρρήσεις και 88.594 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δηλαδή συνολικά 428.612 αιτήματα. Μέχρι το 2020 είχαν εξεταστεί από τις παλιές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, 24.905 αιτήματα (για τις προγενέστερες αναρτήσεις), μέχρι τις 30.07.2022 έχουν εκδοθεί συνολικά 19.800 αποφάσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει και η Εκκλησία στην Κρήτη
Μεγάλη έκταση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πάρει το θέμα στην Κρήτη, μετά τη μερική κύρωση του αναρτημένου δασικού χάρτη. Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δασών, η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 28 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης στην ενότητα «Δασικοί χάρτες». Ο δασικός χάρτης κυρώθηκε με βάση τις εκτάσεις για τις οποίες ΔΕΝ υποβλήθηκαν αντιρρήσεις. Συνεπώς, όσοι ιδιοκτήτες δουν τα χωράφια τους να έχουν χαρακτηριστεί δασικά, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση να απευθυνθούν στην αρμόδια δασική Αρχή.
Μπίκας Αλέξανδρος
agrotypos.gr