2024-07-09 15:24:16
Φωτογραφία για Τροποποιητικές δηλώσεις από χιλιάδες φορολογούμενους λόγω λαθών και παραλείψεων στις προσυμπληρωμένες
 

Περισσότερες από 129.000 φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται ημερησίως προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς νέα παράταση η  διαδικασία. Από το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να παραταθούν οι προθεσμίες καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η υποβολή κυλάει ομαλά. 

Ωστόσο, λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι στις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί υπάρχουν λάθη και πρέπει να γίνουν τροποποιητικές. 

Από την ΑΑΔΕ πάντως σημειώνουν ότι τα περισσότερα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί εδώ και καιρό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων,  με τις ημερήσιες υποβολές να υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα χαμηλότερα από 100.000 δηλώσεις.  Στα 4,3 εκατ. εκκαθαρισμένων φορολογικών δηλώσεων σχεδόν τρεις στις 10 είναι χρεωστικές (30,5%) με τον πρόσθετο φόρο να φθάνει στα 1,746 δισ. ευρώ ή διαφορετικά 1,346 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, περίπου 2 στις 10 είναι πιστωτικές με τον επιστρεφόμενο φόρο στα 271 εκατ. ευρώ ενώ σε ποσοστό 48,2% τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν ήδη εκδοθεί είναι μηδενικά.


Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγράφει μια σειρά προβλήματα στο εγχείρημα. Όπως υποστηρίζει, με ανακοίνωσή της:

- Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

- Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.

- Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.

- Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.

- Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.

- Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.

-Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

-Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.

- Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.

- Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις  έως τις 26/7 χωρίς κυρώσεις. Νωρίτερα άλλωστε, η ΑΑΔΕ είχε ζητήσει από  τους φορολογούμενους να ελέγξουν το περιεχόμενο των προσυμπληρωμένων δηλώσεών τους, προχωρώντας στις απαιτούμενες διορθώσεις εάν δεν συμφωνούσαν με κάποια από τα στοιχεία./Πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ