2023-01-31 11:47:21
Νιώθεις πως ξεχνάς διαρκώς; Μην αγχώνεσαι δεν είσαι σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ αρκεί να ακολουθήσεις 4 tips για να επαναφέρεις τη μνήμη σου αμέσως. Αν νιώθεις πως ξεχνάς συνεχώς πράγματα δεν είσαι η μόνη. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από αυτό το συναίσθημα του να σου μιλούν οι άλλοι για γεγονότα κι εσύ να μη θυμάσαι πως συνέβησαν ή ειπώθηκαν ποτέ.
Το να διατηρείς τη σκέψη σου ευκρινή είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις. Αυτές οι επιστημονικές ανακαλύψεις θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου μέσα σε λίγα μόλις λεπτά την ημέρα, βοηθώντας το μυαλό σου να λειτουργεί σαν να είσαι χρόνια νεότερη.
1.Όλα είναι θέμα μνήμης
Έχει συμβεί στους περισσότερους να μπαίνουν σε ένα δωμάτιο και να ξεχνάνε γιατί. Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν ένα έξυπνο τέχνασμα που ονομάζουν «σημαδέψτε και ονοματίστε» που βοηθάει. Πώς γίνεται; Δείξε προς την κατεύθυνση που πας (όπως για παράδειγμα προς την κουζίνα) και πες δυνατά την ενέργεια που πρόκειται να εκτελέσεις (όπως, «Ανάβω την καφετιέρα»). Αυτό ευθυγραμμίζει, λένε, τις σκέψεις με το σώμα σου, ενισχύοντας τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
2. Ήρθε η ώρα να λύσεις το πρόβλημα
Όταν χρειάζεται να τριπλασιάσεις τις δόσεις μιας συνταγής ή να φτιάξεις ένα δύσκολο παζλ, κάθισε δίπλα σε ένα παράθυρο ή ανάψε μια λάμπα. Αν το κάνεις αυτό, βελτιώνεις τις δεξιότητές σου στην επίλυση προβλημάτων, προτείνει μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το φως διεγείρει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, απομακρύνοντας βιαστικά τους νοητικούς ιστούς που σχετίζονται με την ηλικία.
3.Οι μυρωδιές μάς κάνουν θα θυμόμαστε
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να μυρίζει κανείς αντικείμενα που σχετίζονται με την παιδική ηλικία, όπως ένα παλιό βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο ή ένα ξύλινο μολύβι, ξεκλειδώνει τα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου καλύτερα από το να βλέπεις φωτογραφίες. Έτσι, όταν σβήνεις λεπτομέρειες σχετικά με ένα γεγονός πριν από πολύ καιρό ή αν θέλεις απλώς να ξαναζήσεις μια πολύτιμη ανάμνηση, δοκιμάστε το εξής: Πιάσε ένα αντικείμενο που σχετίζεται με τη στιγμή (όπως εκχύλισμα βανίλιας που σου θυμίζει το ψήσιμο με τη γιαγιά σου) , κλείσε τα μάτια και μύρισέ το καθώς σκέφτεστε αυτή τη θύμηση. Η μνήμη σου θα επανέλθει σε χρόνο dt.
4.Σήκωσε ανάστημα. Η μνήμη επανέρχεται
Αν ξεχάσεις πού πάρκαρες το αυτοκίνητό σου, στάσου όρθια και περπάτησε 10 βήματα ενώ φαντάζεσαι ότι φοράς μια κάπα σαν τη Wonder Woman.
Έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο στο NeuroRegulation απέδειξε ότι η ανεπαίσθητη αλλαγή στάσης ενεργοποιεί μια σύνδεση μυαλού-σώματος που λέει στον εγκέφαλο ότι είσαι σε εγρήγορση, οξύνοντας τη σκέψη και την ανάκληση της μνήμης.
Σε όλες μας έχει συμβεί να μας έχουν συστήσει κάποιον, να τον συναντήσουμε ξανά και να μη μπορούμε να θυμηθούμε το όνομα του ή να φεύγουμε από το σπίτι και να προσπαθούμε να θυμηθούμε αν έχουμε κλείσει το μάτι της κουζίνας ή αν αφήσαμε φαγητό στη γάτα! Ενοχλητικό πολύ; Απολύτως. Κι αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν αρχίζεις να έχεις προβλήματα μνήμης. Όχι απαραίτητα λένε οι ειδικοί.
Αυτές οι εμπειρίες έχουν να κάνουν με θέματα προσοχής παρά με πραγματικά θέματα μνήμης. Αντίθετα, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι ενδεικτικές άλλων θεμάτων που χρήζουν άμεση αντιμετώπιση, όπως το πολύ άγχος, ο λίγος ύπνος ή τα πολλά θέματα που μπορεί να πρέπει να διαχειρίζεσαι καθημερινά (logistics). Παρόλα αυτά δε σημαίνει πως δεν πρέπει να «εργαστείς» για την ενίσχυση και την υποστήριξη της μνήμης σου αφού οι αλλαγές στη μνήμη μας είναι φυσικό μέρος της γήρανσης.
Η μνήμη αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε
Ενώ τα προβλήματα μνήμης συνήθως αρχίζουν να συμβαίνουν πιο συχνά στα 60 ή στα 70, οι αλλαγές μπορούν να αρχίσουν ήδη από τα 30 και τα 40, λέει η Elizabeth Chrastil PhD, επίκουρη καθηγήτρια νευροβιολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Irvine. Δεν υπάρχει λόγος πανικού καθώς είναι απίθανο αυτές οι αλλαγές να σε επηρεάσουν αισθητά ή ακόμη και να επηρεάσουν την καθημερινή σου λειτουργία. «Η φυσιολογική γήρανση στα πρώτα στάδια είναι αρκετά μικρή και ανεπαίσθητη», λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι «αν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή και την ικανότητά σου να λειτουργείς, ειδικά πριν από τα 60, αυτό δεν είναι φυσιολογική γήρανση». Επιπλέον τα περισσότερα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με τη φυσιολογική γήρανση αφορούν σχεδόν πάντα αυτό που ονομάζεται βραχυπρόθεσμη μνήμη. Η μακροπρόθεσμη μνήμη, από την άλλη πλευρά, είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητη από τις φυσιολογικές, σχετιζόμενες με την ηλικία αλλαγές, καθώς και από πολλούς υποτύπους άνοιας μέχρι τα πιο προχωρημένα στάδια.
πηγή
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην κορυφή ο Τροχός - Αναλυτικά η τηλεθέαση (30/1/2023)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ