2023-02-06 11:03:59
Φωτογραφία για Λειψανδρία και στην Αιτωλοακαρνανία στις κατασκευές – Χωρίς οικοδόμους και μηχανικούς
Η φυγή μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού από την Ελλάδα γίνεται πλέον εμφανής και στην Αιτωλοακαρνανία τώρα που κλάδος ανακάμπτει...... Ποια είναι η εικόνα στην χώρα μας και στην Αιτωλοακαρνανία στον κλάδο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνο Μπλέτσα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Πανελλαδικά ήταν γνωστό πως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των κατασκευών αντιμετώπιζε προβλήματα με την έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού και μηχανικών, αλλά πλέον έχει έρθει «αντιμέτωπος» και με τη σκληρή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται συνεχώς πως οι ελλείψεις αυτές είναι πολύ πιο «βαθιές», καθώς πλέον ακόμη και στην Αιτωλοακαρνανία αναμένουν τα λιγοστά συνεργεία να τελειώσουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει για να ξεκινήσει η επόμενη.

Αυτό παρουσιάζεται είτε αναφερόμαστε σε εργασίες επισκευών, είτε ανέγερσης οικοδομής, είτε και σε εργασίες δημόσιων έργων, καθώς η οικονομική και ενεργειακή κρίση έχουν αλλάξει τον «χάρτη» και πλέον όλη η Ελλάδα λειτουργεί ως ενιαία αγορά
. Αυτό σημαίνει πως μηχανικοί και εργατοτεχνικά συνεργεία από την Αιτωλοακαρνανία θα διεκδικήσουν να δουλέψουν σε νησιά του Ιουνίου, του Αιγαίου και σε μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, όπου ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών έχει ξεκινήσει σιγά – σιγά να εργάζεται εντονότερα.

Όλες αυτές οι ελλείψεις ξεκίνησαν να δημιουργούνται από την μεγάλη φυγή προς το εξωτερικό μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού κατά την περίοδο της κρίσης 2010 – 2019. Ο κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών γενικότερα ως προς το «κομμάτι» του εργατοτεχνικού προσωπικού στηρίχτηκε πολύ σε εργάτες από άλλες χώρες και κυρίως την Αλβανία, με αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια οι περισσότεροι εργάτες να επιστρέψουν στην χώρα τους ή να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της, ενώ στον αντίποδα η εύρεση μηχανικών είναι λίγο πιο εύκολη, διότι υπάρχουν τα οικονομικά κίνητρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι έφυγαν στο εξωτερικό.

«Οι οικοδομές να περιμένουν πότε θα τελειώσει η μία για να ξεκινήσει η άλλη…»

Για την όλη κατάσταση στον κλάδο των κατασκευών μιλάει στην «Σ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας περιγράφοντας αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει, πως προέκυψε και τι επιχειρείται να γίνει ως λύση στις ελλείψεις αυτές.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας αναφέρει:

Ο Λίνος Μπλέτσας

«όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Αιτωλοακαρνανία η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι ένα φαινόμενο που επιδεινώθηκε τα τελευταία 10 με 12 χρόνια, τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων, της οικονομικής και της υγειονομικής και αυτό οφείλεται στη μείωση των δουλειών. Τα χρόνια μεταξύ 2010 και 2019 μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνταν με την οικοδομή, είτε σταμάτησαν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο επάγγελμα και ασχολήθηκαν με άλλο προκείμενου να επιβιώσουν, είτε όσοι ήταν από άλλη χώρα επέστρεψαν στις χώρες τους ή μετανάστευσαν σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.

Εμείς στην Ελλάδα είχαμε την τύχη τις προηγούμενες δεκαετίες να στηρίξουμε την οικονομική μας δραστηριότητα σε εργατοτεχνικό προσωπικό που κατά κανόνα έρχονταν από την Αλβανία, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, από την Συρία, την Αίγυπτο, αλλά ακόμη και από το Αφγανιστάν. Τώρα πλέον οι Αλβανοί εργατοτεχνίτες, που ήταν και περισσότερο έμπειροι, είτε επέστρεψαν στην Αλβανία, όπου τα τελευταία χρόνια έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, είτε μετανάστευσαν σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία όπου εκεί πλέον με καλύτερες συνθήκες εργασίες μπορούν και εργάζονται.

Η ανάπτυξη της οικοδομής και γενικότερα των τεχνικών έργων ξεκίνησε δειλά – δειλά από το 2019, συνεχιστηκε ραγδαία τα επόμενα χρόνια και έφερε στην επιφάνεια την τεράστια έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού στην Ελλάδα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλα γενικότερα τα τεχνικά επαγγέλματα και στους διπλωματούχους μηχανικούς.

Λόγω της κρίσης πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί μετανάστευσαν και βρήκαν δουλειά εκτός Ελλάδας και πλέον η έλλειψή τους στην ελληνική αγορά και στην αγορά της Αιτωλοακαρνανίας είναι πάρα πολύ μεγάλη, ακριβώς για τους λόγους που περιέγραψα για τους εργατοτεχνίτες.

Υπάρχει γενικότερα μεγάλη αύξηση της οικοδομής και των τεχνικών έργων και συνάμα μικρή προσφορά μηχανικών, διότι αυτοί εργάζονται στο εξωτερικό ή κάποιοι έχουν αλλάξει και επάγγελμα λόγω της κρίσης του 2010 – 2019. Η έλλειψη αυτή παρουσιάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και στην Αιτωλοακαρνανία σε επισκευές και σε νέες οικοδομές όπου τα συνεργεία λ.χ. των μπετατζήδων, που διαθέτουν και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είναι περιορισμένα και έχουν περιορισμένο αριθμό εργατοτεχνιτών, με αποτέλεσμα οι οικοδομές να περιμένουν πότε θα τελειώσει η μία για να ξεκινήσει η άλλη, καθώς ταυτόχρονα δεν μπορούν να ξεκινήσουν, διότι δεν υπάρχει ο αριθμός του προσωπικού και των συνεργείων.

Στο θέμα των μηχανικών γίνονται σημαντικές προσπάθειες απ’ όλους τους φορείς, Επιμελητήρια και Πολιτεία, προκειμένου να πετύχουν την επιστροφή στη χώρα. Σε ένα βαθμό αυτό επιτυγχάνεται το τελευταίο διάστημα, όμως μένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι λόγω της έλλειψης των δουλειών ακόμη και οι μηχανικοί που αποφοίτησαν από το 2010 στην ουσία είναι άπειροι, διότι δεν εργάστηκαν στην ένταση του επαγγέλματος που θα έπρεπε να εργαστούν. Ένας μηχανικός δηλαδή που πήρε πτυχίο εδώ και 12 χρόνια στην ουσία έχει την ίδια εμπειρία με έναν μηχανικό που παίρνει πτυχίο σήμερα, με έναν μηχανικό 2 ετών δηλαδή. Αυτό δημιουργεί τεράστιο έλλειμμα στις οικοδομές και στα τεχνικά έργα γενικότερα.

Κάνουμε κάποιες προσπάθειες για να επιμορφωθούν οι συνάδελφοι, όπως επίσης γίνονται και προσπάθειες και από την Πολιτεία με οικονομικά κίνητρα για να μπορέσει να φέρει πίσω μηχανικούς από το εξωτερικό.

Όσον αφορά το εργατοτεχνικό προσωπικό τα πράγματα εκεί είναι δυσκολότερα. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός κεντρικός σχεδιασμός για το πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε τεχνίτες από άλλες χώρες, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση στην Ελλάδα. Μεγάλα εμβληματικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν, για παράδειγμα το Ελληνικό και αν συμβεί αυτό θα απορροφήσουν όλο το απόθεμα των συνεργείων που υπάρχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγάλη ανάγκη για προσωπικό. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για να βρούμε και να φέρουμε ή και να επιμορφώσουμε εργατοτεχνίτες, προκειμένου να αναλάβουν τεχνικά έργα.

sinidisi.

Όλα αυτά αφορούν άμεσα και την Αιτωλοακαρνανία γιατί πλέον η Ελλάδα είναι μια αγορά, καθώς συνεργεία από την Αιτωλοακαρνανία εργάζονται στα νησιά του Ιονίου ή στην Αθήνα και σε νησιά του Αιγαίου και αντίστροφα με συνεργεία από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Υπάρχει δηλαδή εσωτερική μετανάστευση των εργατοτεχνιτών και των μηχανικών σε όλη την Ελλάδα. Πλέον λειτουργούμε και δουλεύουμε πανελλαδικά και όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία.

Μην ξεχνάμε πως η ανάπτυξη της οικοδομής και των τεχνικών έργων έχει ξεκινήσει εδώ και 2 -3 χρόνια πιο έντονα σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, οπότε η Αιτωλοακαρνανία υπολείπεται σε σχέση με αυτά, συνεπώς αναγκαστικά συνεργεία και μηχανικοί έφυγαν προς τουριστικούς προορισμούς, νησιά και μεγάλα αστικά κέντρα. Τώρα που ανεβαίνει και η ανάπτυξη στην Αιτωλοακαρνανία θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη και θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω όλοι όσοι αναχώρησαν, αλλά και να έρθουν και άλλοι».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ