O μέσος όρος των σκληρών δίσκων με πρόβλημα, δούλεψε για 25.233 ώρες πριν αποτύχει
Η Secure Data Recovery διαπίστωσε ότι ο μέσος προβληματικός σκληρός δίσκος περιστρεφόταν για 25.233 ώρες πριν αποτύχει. Αυτό σημαίνει 1.051 ημέρες ή δύο χρόνια και δέκα μήνες.
Η επιχείρηση ανάκτησης δεδομένων Secure Data Recovery συνέταξε μια έκθεση στην οποία παραθέτει την εμπειρία της σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των σκληρών δίσκων από 2.007 κατεστραμμένους και ελαττωματικούς δίσκους που παρέλαβε για σκοπούς ανάκτησης δεδομένων.
Ο συγγραφέας και συντάκτης περιεχομένου Timothy Burlee γράφει ότι υπολόγισε τον αριθμό των ωρών λειτουργίας, "που υπολογίζονται από τη στιγμή που ο χρήστης έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία τη συσκευή μέχρι την άφιξή της στις εγκαταστάσεις μας"
Από τους δίσκους που έλαβε, το 47% κατασκευάστηκε από τη Western Digital, το 28% από τη Seagate, το 10% από τη Hitachi (μάρκα της Western Digital και δίνει στη WD ένα 57% συνολικά), το 8% από την Toshiba, το 6% από τη Samsung και το 1% από τη Maxtor.
Ο βασικός πίνακας δεδομένων της έχει την εξής μορφή:
Η μέση συσκευή, λέει ο Burlee: "ανέπτυξε 1.548 κακούς τομείς. Για να βάλουμε αυτόν τον αριθμό σε προοπτική: οι σκληροί δίσκοι 1 TB μπορούν να έχουν λίγο κάτω από δύο δισεκατομμύρια συνολικούς τομείς". Επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κακών τομέων μπορεί να αυξηθεί πριν από μια βλάβη.
Στη συνέχεια, ο Burlee καταγράφει τις ώρες ενεργοποίησης ανά κατασκευαστή και τον τρέχοντα αριθμό των εκκρεμών τομέων:
Οι δίσκοι της Toshiba, στο δείγμα του, είναι οι μακροβιότεροι, λειτουργώντας για 34.799 ώρες πριν από την αποτυχία, με τους δίσκους της Hitachi να είναι οι χειρότεροι, με 18.632 ώρες. Οι δίσκοι της Hitachi έχουν επίσης τον υψηλότερο αριθμό εκκρεμών (κακών) τομέων (bad sectors).
Ο Burlee λέει ότι οι μηχανικοί της Secure Data Recovery εξέτασαν πιο προσεκτικά τους δύο πιο δημοφιλείς κατασκευαστές: Western Digital και Seagate. Λέει: "Διαπιστώσαμε ότι οι πέντε πιο ανθεκτικοί και ανθεκτικοί σκληροί δίσκοι από κάθε κατασκευαστή κατασκευάστηκαν πριν από το 2015. Από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους λιγότερο ανθεκτικούς και ανθεκτικούς σκληρούς δίσκους από κάθε κατασκευαστή κατασκευάστηκαν μετά το 2015".
Οι δίσκοι έχουν γίνει πιο περίπλοκοι από το 2015 και μετά, με υψηλότερες χωρικές πυκνότητες και πιο περίπλοκα σχήματα εγγραφής, όπως η κάθετη μαγνητική εγγραφή και η shingled magnetic recording (SMR). Οι κεφαλές ανάγνωσης-εγγραφής έχουν επίσης γίνει πιο πολύπλοκες, με την πολυπλοκότητα να αυξάνει την πιθανότητα αστοχίας.
Ο ίδιος σημειώνει: "σε γενικές γραμμές, οι παλιοί δίσκοι φαίνονται πιο ανθεκτικοί και ανθεκτικοί από τους νέους δίσκους" και "οι δίσκοι με CMR (συμβατική μαγνητική εγγραφή) φαίνονται πιο ανθεκτικοί και ανθεκτικοί από εκείνους με SMR".
Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας του Burleee είναι ότι οι χρήστες πρέπει να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων και έτσι να προφυλάσσονται από την αστοχία των δίσκων.
Αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη δεν είναι η μέση διάρκεια ζωής ενός σκληρού δίσκου. Αντίθετα, παρέχει τη μέση διάρκεια ζωής σε περίπτωση αποτυχίας ενός σκληρού δίσκου. Ο πάροχος υπηρεσιών αποθήκευσης cloud Backblaze εκδίδει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια ζωής του στόλου μονάδων δίσκου του και οι αριθμοί του είναι αρκετά διαφορετικοί.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους παρουσίασε έναν πίνακα με στατιστικά στοιχεία των μονάδων δίσκου για το 2022, που φαίνεται παραπάνω. Χρησιμοποιώντας τη στήλη Ave Age (μήνες) αυτού του πίνακα, υπολογίζουμε ότι οι χρησιμοποιούμενοι δίσκοι της είχαν μέση ηλικία 38 μηνών ή 3,2 ετών. Ένας δίσκος 6TB της Seagate είχε μέση ηλικία 7,7 χρόνια, μετρημένη με 886 δίσκους, ενώ ένα μοντέλο 4TB με 18.246 δίσκους σε χρήση είχε συγκεντρώσει 7,2 χρόνια ζωής.
Η Backblaze δεν αποκαλύπτει τη μέση διάρκεια ζωής των δίσκων της. Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα στατιστικά στοιχεία της Secure Data Recovery για τις αποτυχημένες μονάδες ενδέχεται να μην είναι κοντά στη μέση διάρκεια ζωής όλων των μονάδων δίσκου.
data recovery secure data recovery hdd western digital seagate hitachi samsung toshiba maxtor
Πηγή
Φωτογραφία: nowdatarecovery.com
Freegr network blog- News about pc, technology.