Προβληματισμός επικρατεί στις πόλεις της Ελλάδας-κι όχι μόνο- σχετικά με την κίνηση των ηλεκτρικών πατινιών και τον τρόπο που αυτή ορίζεται από την νομοθεσία. Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες κάποιου… δικάβαλου πατινιού με δύο εφήβους πάνω του ή έχουμε δει κάποιο πατίνι να κινείται ανάποδα στην Χαριλάου Τρικούπη ή την Παναγοπούλου......
Δυο περιστατικά με θανάτους αναβατών πατινιών στις Κυκλάδες, ένα στην Πάρο όπου 26χρονος παρασύρθηκε από όχημα και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας του νησιού και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του και λίγες μέρες αργότερα, στη Μύκονο, όπου ένας 22χρονος αλλοδαπός παρέσυρε έναν 42χρονο που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα, επανέφεραν το ζήτημα με δραματικό τρόπο.
Όλο και περισσότερες φωνές ζητούν από το επόμενο Υπουργείο Μεταφορών να αυστηροποιήσει τις προδιαγραφές κίνησης και οδήγησης των ηλεκτρικών πατινιών
poster
Προβλέπεται όριο ηλικίας 12 ετών, ταχύτητας μέσα στην πόλη 25 χλμ/ώρα και απαγόρευση κίνησης σε δρόμους άνω των 50 χλμ/ώρα, κάτι επίσης προβληματικό από μόνο του γιατί αυτό επιτρέπει την κίνηση σε περιαστικούς δρόμους.
Επίσης απαγορεύεται ο δεύτερος αναβάτης και είναι υποχρεωτικό το κράτος, που, σημειωτέον, δεν φορά σχεδόν κανείς! Για όλα τα παραπάνω η Τροχαία Αγρινίου έχει βεβαιώσει διοικητικές παραβάσεις μέσα στην πόλη σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως για μη χρήση κράνους, με το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται στα 40 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας Δημήτρη Γαλαζούλα το βασικό μέλημα της τοπικής Αστυνομίας είναι η ενημέρωση στα σχολεία, στον χώρο δηλαδή που μαζί με τη οικογένεια επηρεάζει τα παιδιά περισσότερο. «Το θέμα της οικογένειας είναι πολύ σημαντικό καθώς βλέπουμε ότι παραβάσεις δεν κάνουν μόνο οι μικρές ηλικίες, δυστυχώς δεν πάνε πίσω και οι μεγαλύτεροι.
Γενικώς πάντως υπάρχει προβληματισμός πάνω στο ζήτημα και επίκειται αλλαγή στην νομοθεσία, σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ήδη απαγορεύσεις. Για παράδειγμα τα 25 χλμ/ώρα που είναι το επιτρεπόμενο όριο μέσα στην πόλη είναι υψηλό. Μέσα στην πόλη και με το αυτοκίνητο μια σύγκρουση και με 15 χλμ/ώρα μπορεί να κοστίζει ζωή», επισημαίνει ο κ. Γαλαζούλας.
Τι ισχύει
Το όριο των 25χλμ/ώρα ισχύει ακόμη και αν στην αγορά υπάρχουν ισχυρά πατίνια (κάτι που απαγορεύεται και όλα πρέπει να έχουν περιοριστή ταχύτητας) που δίνουν υψηλότερες τελικές ο χρήστης θα πρέπει να συμμορφώνεται με το όριο των 25 χλμ./ώρα.
Όπως προαναφέρθηκε, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και φυσικά στην εθνική οδό. Επίσης, Επίσης, απαγορεύεται ο χρήστης να κάνει χρήση ακουστικών και να μιλά στο κινητό του, αλλά επιτρέπεται η ανοιχτή ακρόαση.
Η πόλη του Παρισιού ήταν από τις πρώτες σε όλο τον κόσμο στην οποία επετράπη και ενθαρρύνθηκε η χρήση αμιγώς ηλεκτροκίνητων πατινιών, ο δήμος μάλιστα έκανε συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες ενοικιάσεώς τους στους ενδιαφερόμενους. Όμως η παραβατικότητα από άτομα τα οποία δεν τηρούν τη σχετική νομοθεσία κατά τη χρήση τους και της αύξησης των προβλημάτων που προκαλούν έκανε τους Παριζιάνους να δυσανασχετήσουν.
Έγινε δημοψήφισμα για το εάν θα πρέπει να ανανεώσουν ή όχι τις άδειες στις εταιρείες ενοικιάσεως οι οποίες λήγουν τον προσεχή Αύγουστο και το 90% όσων συμμετείχαν σε αυτό ψήφησαν να απαγορευτεί στις εταιρείες να συνεχίσουν να ενοικιάζουν τα ηλεκτρικά πατίνια για τη μετακίνηση εντός του Παρισιού!
Βέβαια, το δημοψήφισμα ήταν διαδικτυακό και μόνο το 8% των νόμιμων ψηφοφόρων που κατοικούν στο Παρίσι ψήφησαν, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικά αρνητικό για τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών εντός αυτού.
Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αφού χρήστες πατινιών έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα κι έχει δημιουργηθεί ένα γενικό αίσθημα ανομίας σε δημόσιους χώρους που τελικά αδικεί τις ευάλωτες ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ. Το Αγρίνιο δεν έχει ανάλογες εικόνες χάους, άλλωστε δεν είναι… Παρίσι ή Αθήνα, όμως η αίσθηση της ανεξέλεγκτης κι επικίνδυνης χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών από κάποιους είναι μια πραγματικότητα.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
ximeronews