Οι περισσότεροι δεχόμαστε κλήσεις από άγνωστα νούμερα και συνήθως απαντάμε. Όμως τελευταία έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης και απάτης μέσω SMS, που όλοι μας λαμβάνουμε καθημερινά.
Σύμφωνα με την First Orion, εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικών απατεώνων που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κλέψουν χρήματα και την ταυτότητα των θυμάτων .Ο Adam Gordon, εκπαιδευτής στο ITProTV, που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης πληροφορικής, λέει ότι οι τηλεφωνικές απάτες είναι σχεδιασμένες για να κάνουν δύο πράγματα: Να αποκτήσουν πληροφορίες για εσάς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πλαστογραφία ταυτότητας (μέσω των δεδομένων που θα αποσπάσουν) και να σας κάνουν να δώσετε χρήματα στον απατεώνα.
Τελευταία έχει εμφανιστεί μια νέα τηλεφωνική απάτη, που μια ηχογραφημένη φωνή ρωτάει “Με ακούτε;”
Αυτή η φράση έχει σαν σκοπό να σας κάνει να πείτε “ναι” ώστε να σας ηχογραφήσει.«Αυτή η τηλεφωνική απάτη είναι ιδιαίτερα τρομακτική [επειδή] βασίζονται απλώς στην ανθρώπινη συμπεριφορά της απάντησης σε μια γρήγορη ερώτηση», λέει ο Matthew Shirley, διευθυντής επιθετικών επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας στο Fortalice.
Έχοντας την φωνή σας να λέει την λέξη “ναι”, ο απατεώνας μπορεί να κάνει φωνητική επιβεβαίωση με τα δικά σας στοιχεία σε πάρα πολλά πράγματα, έχοντας αποσπάσει βέβαια και κάποια από τα στοιχεία σας, όπως αριθμός ταυτότητας, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης κτλ. Συνήθως, πριν κάποιο τηλεφωνικό συμβόλαιο, όπως σε παρόχους, μας ζητάνε να επιβεβαιώσουμε με ένα ναι ή με ένα όχι, αφού μας έχουν διαβάσει την δήλωση των όρων.Θέλει ιδιαίτερη προσοχή συστήνουν οι ειδικοί ασφαλείας, καθώς θα πρέπει να σκεφτούμε πριν απαντήσουμε σε άγνωστα νούμερα. Καλό είναι να απαντάμε με άλλες λέξεις. Βέβαια αυτό το θυμίζει το παιδικό μας παιχνίδι “Παίζουμε Ναι ή Όχι;”. Μάλλον πρέπει να το θυμηθούμε ξανά.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr