2024-06-19 17:52:38
Φωτογραφία για Υποβρύχια σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει τη Δανία και τη Γερμανία για να αντικαταστήσει το φέρι 45 λεπτών με τρένο 7 λεπτών
Η σήραγγα Fehmarnbelt της Δανίας θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Σκανδιναβίας και Κεντρικής Ευρώπης.

Η Δανία και η Γερμανία βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη σύνδεση με τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια σιδηροδρομική και οδική σήραγγα στον κόσμο.

euronews.com

Ο Δανός βασιλιάς Frederik X εγκαινίασε το πρώτο στοιχείο μιας μελλοντικής σήραγγας 18 χιλιομέτρων κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα τη Δευτέρα. Θα συνδέσει τη νότια Δανία με τη βόρεια Γερμανία και θα συμβάλει στην πράσινη μετάβαση του τομέα των μεταφορών.

Η σύνδεση Fehmarnbelt, η οποία αναμένεται να ανοίξει το 2029, θα μειώσει επίσης τα ταξίδια από την τρέχουσα διέλευση των 45 λεπτών με το πλοίο σε μόλις επτά λεπτά με το τρένο .

Θα συνδέει το Roedby στη δανική πλευρά με το Puttgarten στη Γερμανία , με συνεχείς οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με την κεντρική Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.


Το πρώτο τμήμα της σήραγγας Fehmarnbelt έτοιμο να βυθιστεί

Ο Φρέντερικ αποκάλυψε μια πλάκα στην είσοδο του πρώτου τμήματος της σήραγγας μήκους 217 μέτρων, το οποίο θα βυθιστεί σε μια τάφρο στον βυθό της θάλασσας στη δανική πλευρά αργότερα φέτος. Έριξε ένα νόμισμα στο ομοίωμά του σε μια χρονοκάψουλα που περιείχε αντικείμενα που δώρησαν εκείνοι που κατασκεύασαν τα τσιμεντένια στοιχεία.

Η Sund & Baelt, η εταιρεία που κατασκευάζει τη σύνδεση Fehmarn, ισχυρίζεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη υποβρύχια σήραγγα . Θα περιλαμβάνει επίσης μια ηλεκτροκίνητη γραμμή τρένου. Τα αυτοκίνητα αναμένεται να μπορούν να διασχίσουν τη Βαλτική Θάλασσα σε 10 λεπτά στις τέσσερις λωρίδες και τα τρένα θα το κάνουν σε επτά λεπτά.

Το 2011, αποφασίστηκε ότι ένας σύνδεσμος μεταξύ του νησιού Lolland της νότιας Δανίας και του βόρειου γερμανικού νησιού Fehmarn θα έπρεπε να κατασκευαστεί ως βυθισμένη σήραγγα. Οι εργασίες στη δανική πλευρά ανατέθηκαν τον Ιούλιο του 2022 και στη γερμανική ακριβώς ένα χρόνο αργότερα.

Ο βασιλιάς της Δανίας Frederik X, αριστερά, εγκαινιάζει το πρώτο στοιχείο της σήραγγας Fehmarn Belt, στο νησί Lolland, Δανία, 17 Ιουνίου 2024. Ingrid Riis/Ritzau Scanpix μέσω AP

Πόσο θα κοστίσει ο σύνδεσμος Fehmarn;

Η σήραγγα θα αποτελείται από 89 στοιχεία από σκυρόδεμα που κατασκευάζονται σε μια ειδική εγκατάσταση στο Roedbyhavn στο Lolland, που ονομάζεται το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Βόρειας Ευρώπης. Τον Μάιο, κυκλοφόρησε το πρώτο από τα στοιχεία.

Ο σύνδεσμος Fehmarn θα κοστίσει 55,1 δισεκατομμύρια κορώνες (4,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και θα πληρωθεί από χρήστες στη Δανία. Η δανική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα διόδια για τη σήραγγα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα τελευταία χρόνια η Δανία έχει δημιουργήσει οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη γειτονική Σουηδία και μεταξύ δύο μεγάλων νησιών της Δανίας.

Το 2000, μια σύνδεση γέφυρας και σήραγγας μέσω του στενού Oresund συνέδεε την Κοπεγχάγη με την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας το Malmo , και το 1998, άνοιξε η οδική κυκλοφορία μεταξύ των νησιών Funen, όπου βρίσκεται το Odense - η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας - και της Ζηλανδίας. όπου βρίσκεται η Κοπεγχάγη. Η κυκλοφορία των τρένων εκεί ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα.
euronews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ