2024-06-20 10:49:18
Φωτογραφία για Δυτικός Προαστιακός της Θεσσαλονίκης -Πού θα βρίσκονται οι 19 νέοι σταθμοί
Το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο θα καλύψει τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και μαζί με το Μετρό θα αποτελέσουν τον πυρήνα των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Την ώρα που το ενδιαφέρον γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης είναι συγκεντρωμένο γύρω από την εμπορική λειτουργία του Μετρό, στη λίστα με τα άμεσης προτεραιότητας έργα συγκαταλέγεται και η ανάπτυξη του Δυτικού Προαστιακού Σιδηρόδρομου της πόλης, ο οποίος υπόσχεται να έχει σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση των μετακινήσεων των κατοίκων.

Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται υπό δημοπράτηση με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και αφορά στην ανάπτυξη του Δυτικού Προαστιακού Θεσσαλονίκη επί υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών ή/και νέων τμημάτων γραμμών.

Βάσει της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρχουν 19 σταθμοί που θα είναι οι εξής:Σίνδος

Καλοχώρι

Διαβατά


Ελευθέριο - Κορδελιό

Επτανήσου

Μενεμένη

Μηχανοστάσιο

Νέος Επιβατικός Σταθμός

Σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία»

Κωλέττη (Εμπορικό Κέντρο)

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Λιμένας Θεσσαλονίκης (τερματικός σταθμός)

Εύοσμος

Αμπελόκηποι

Γήπεδο Αμπελόκηποι

Λαγκαδά

Αγχίαλος

Αγ. Αθανάσιος

Γέφυρα

Όσον αφορά τις απαιτούμενες εργασίες, ο ανάδοχος θα αναλάβει έργα για την κατασκευή και λειτουργία των νέων Σιδηροδρομικών Στάσεων (αποβάθρες, στέγαστρα, άνω και κάτω διαβάσεις πεζών, κτιριακές εγκαταστάσεις, Η/Μ έργα κτλ.) κατά μήκος των υφιστάμενων εν λειτουργία σιδηροδρομικών γραμμών, των υφιστάμενων εκτός λειτουργίας σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς και κατά μήκος των νέων σιδηροδρομικών γραμμών (νέες χαράξεις), οι οποίες προβλέπονται για την ανάπτυξη του δικτύου του προαστιακού σιδηρόδρομου.

Παράλληλα, ο ανάδοχος πρέπει να κατασκευάσει -μεταξύ άλλων- το σύνολο των έργων υποδομής και επιδομής των υφιστάμενων εκτός λειτουργίας σιδηροδρομικών γραμμών και των νέων σιδηροδρομικών γραμμών, όπως και να αναλάβει τα απαραίτητα οδικά έργα αποκατάστασης της οδικής κυκλοφορίας και προσαρμογής της στα νέα δεδομένα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην ευρύτερη περιοχή του έργου κατά την λειτουργία του.

Επιπλέον, προβλέπονται εργασίες εγκατάστασης συστήματος ηλεκτροκίνησης, όπως και εγκατάστασης συστημάτων Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης -ETCS επιπέδου 1.

Ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο το οποίο θα εξυπηρετήσει περιοχές με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και μεγάλες οικιστικές συγκεντρώσεις, όπως Σίνδος, Διαβατά, Μενεμένη, Κορδελιό και Επτάλοφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης δημοπρατείται από κοινού με ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό σιδηροδρομικό έργο, τη σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αυτό αφορά την κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής για τη δυτική σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου Προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) με την υφιστάμενη Σιδηροδρομική Γραμμή που συνδέει το Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον Λιμένα. Το έργο αφορά σε μονή σιδηροδρομική γραμμή.

Με το τελευταίο έργο αναμένεται αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, αλλά και η συνολική ανταγωνιστικότητα του λιμανιού, κάτι που θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης, σε μεγάλες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ