2024-06-26 14:37:52
Φωτογραφία για Συντάξεις: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά
Λάθη στους επανυπολογισμούς συντάξεων που έγιναν από το 2019 διαπιστώνει και διορθώνει ο ΕΦΚΑ καταβάλλοντας αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Κώστας Κατίκος

eleftherostypos.gr

Μέσα στον Ιούνιο πληρώθηκαν αναδρομικά για ορθούς επανυπολογισμούς σε 7.002 συνταξιούχους του ΟΤΕ, ενώ Ιούλιο και Αύγουστο ετοιμάζεται νέο πακέτο πληρωμών για ορθούς επανυπολογισμούς συντάξεων σε περίπου 5.800 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής, και έπεται συνέχεια.

Τα λάθη του επανυπολογισμού προέρχονται από τα στοιχεία που έδωσαν τα Ταμεία των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για να γίνει ο πρώτος επανυπολογισμός συντάξεων με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, τα λάθη μεταφέρθηκαν και στον επόμενο επανυπολογισμό με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Η πηγή των λαθών, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ήταν στον πρώτο επανυπολογισμό και διορθώνονται τώρα με συνεχείς επανελέγχους και διασταυρώσεις στα στοιχεία των συνταξιούχων.


Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο, όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, έχει ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο πλήθος των συνταξιούχων. Αναλυτικότερα:

*Τον Ιούνιο του 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ με ποσό που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 607 ευρώ. Εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί ανά συνταξιοδοτικό φάκελο από τους υπαλλήλους του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

*Σε στάδιο ελέγχου βρίσκεται ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΣΠ-ΕΤΕ) και δρομολογείται η πληρωμή της πρώτης «ομάδας» συνταξιούχων (περίπου 500 άτομα) τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών για περίπου 5.000 συνταξιούχους της Εθνικής και άλλους 800 της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το επιτρεπτό όριο αποκλίσεων που προέβλεπε η υπουργική απόφαση στα στοιχεία που έδωσαν τα Ταμεία στον ΕΦΚΑ για τον πρώτο επανυπολογισμό συντάξεων ήταν 5%. Για να μηδενιστούν οι αποκλίσεις, οι επανυπολογισμοί ελέγχονταν κάθε μήνα από το 2019 και μετά και οι συνταξιούχοι εισέπρατταν τις διαφορές με βάση τα τελικά -διορθωμένα στοιχεία που καταχώριζε ο ΕΦΚΑ.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα λάθη αφορούσαν συντάξεις που εκδόθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) από Ταμεία ΔΕΚΟ, όπως του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της ΔΕΗ, και από ταμεία τραπεζών (Εθνικής, Αγροτικής, Ιονικής, Πίστεως κ.ά.).

Λάθη και ελλιπή στοιχεία υπήρχαν και σε άλλα Ταμεία, όπως στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΕΤΑΑ.

Σε όλες τις κατηγορίες οι λανθασμένοι επανυπολογισμοί διορθώνονται κατά ομάδες συνταξιούχων και ο ΕΦΚΑ καταβάλλει τις διαφορές αυξάνοντας τις συντάξεις με τα ανάλογα αναδρομικά.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθών επανυπολογισμών στους περισσότερους συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών για ορισμένους που παρουσιάζουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό.

Τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

Τον Μάιο του 2024 έγινε καταβολή των αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων της Αγροτικής και τον Ιούνιο του 2024 για τους συνταξιούχους της Ιονικής.

Αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού πληρώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024 οι συνταξιούχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία με κοινές διατάξεις (ΙΚΑ αντί Δημοσίου) έχοντας καταβάλει εισφορές κύριας σύνταξης υψηλότερες του 20%.

Οι 3 κατηγορίες των συνταξιούχων

Στους εκκρεμείς επανυπολογισμούς υπάρχουν τρεις κατηγορίες συνταξιούχων, που είναι οι εξής:Παλαιοί αλλά και νέοι συνταξιούχοι στους οποίους έγιναν οι επανυπολογισμοί, αλλά έχουν γίνει λάθη στα ποσά! Ο έλεγχος των λαθών και οι διορθώσεις γίνονται αυτόματα από το λογισμικό σύστημα επανυπολογισμού συντάξεων του ΕΦΚΑ. Οι συντάξεις «σαρώνονται» σε τακτική βάση με επαναληπτικούς επανυπολογισμούς και όπου οι προδιαγραφές του συστήματος για τα έτη ασφάλισης, τον συντάξιμο μισθό και τις κρατήσεις εντοπίζουν αποκλίσεις, γίνονται αυτόματα οι διορθώσεις στις συντάξεις και καταβάλλονται αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Παλαιοί συνταξιούχοι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου (πριν από τις 13/5/2016) με 30 έτη ασφάλισης και άνω, στους οποίους έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός αλλά εκκρεμεί ο δεύτερος με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση, που δίνουν αυξήσεις σε όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Νέοι συνταξιούχοι μετά το νόμο Κατρούγκαλου (μετά τις 13/5/2016) για τους οποίους ο επανυπολογισμός σύνταξης πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε αυτούς ανήκουν συνταξιούχοι με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, συνταξιούχοι που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, αλλά και συνταξιούχοι χηρείας.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ