2024-06-27 06:58:02
Φωτογραφία για Επιστρέφουν τις κατηγορίες ΟΣΕ και Hellenic Train περί δυσφήμισης οι μηχανοδηγοί και καταγγέλλουν πολιτικές διώξεις
Για πολιτική δίωξη του σωματείου τους και στοχοποίηση των μελών της διοίκησής του κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι μηχανοδηγοί με αφορμή το μπαράζ ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών από το υπουργείο, αλλά και τον ΟΣΕ, οι οποίες ήρθαν μετά την αποστολή εξωδίκων από την Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης (ΠΕΠΕ), με τα οποία προειδοποιούσε για τον κίνδυνο νέου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Μαρία Λιλιοπούλου

ethnos.gr

Με ανακοίνωσή της η ΠΕΠΕ περνά στην αντεπίθεση επισημαίνοντας ότι μετά το δελτίο τύπου των Διοικήσεων των ΟΣΕ και Hellenic Train «περί δήθεν συκοφάντησης του σιδηροδρομικού τομέα» από τις συνεχείς και επανειλημμένες επισημάνσεις του Σωματείου σχετικά με τα σοβαρά κενά ασφαλείας του ελληνικού σιδηροδρόμου, «επιχειρείται έτι μια φορά, αυτή τη φορά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η δημιουργία προσκομμάτων στην ελεύθερη ανάπτυξη της συνδικαλιστικής δραστηριότητας του Σωματείου μας, αλλά και τον συνεχή αγώνα του για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων».


Οι μηχανοδηγοί σημειώνουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βάλλει επί προσωπικού κατά του Προέδρου της ΠΕΠΕ, καθώς όπως είχε επισημανθεί σε ανακοίνωση της Τρίτης «αποτελεί το ίδιο πρόσωπο που, ως μηχανοδηγός αμαξοστοιχίας, παραβιάζει σηματοδότη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα υπογράφει ανακοινώσεις για την ασφάλεια των επιβατών».

Καλεί μάλιστα το υπουργείο, το οποίο κατηγορεί για παρελκυστική τακτική με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, να αποσαφηνίσει τι εννοεί αναφέροντας πως αναμένει από τη Hellenic Train «να πράξει τα δέοντα, άμεσα».

Η ΠΕΠΕ επισημαίνει ότι ακόμα και το ίδιο περιστατικό της υπέρβασης του ερυθρού σηματοδότη, «διαπιστώθηκε χάρη στο σύστημα τηλεδιοίκησης, που ακόμα και σήμερα, σε μεγάλα κομμάτια του δικτύου δεν λειτουργεί, ενώ διαπιστωμένα θα είχε αποσοβήσει το δυστύχημα των Τεμπών».

Ρωτά επίσης την ηγεσία του υπουργείου γιατί δεν αναφέρεται ότι και ο εν λόγω μηχανοδηγός αλλά και όλοι οι μηχανοδηγοί της Hellenic Train αναγκάζονται - κατόπιν εντολών Hellenic Train και ΟΣΕ - καθημερινά να περάσουν δεκάδες κόκκινους σηματοδότες σε διαδρομές, συνολικά, έως και 200 χλμ, καθότι αυτοί δεν λειτουργούν;

«Καθίσταται προφανές ότι με το εν λόγω Δελτίο Τύπου η πολιτική ηγεσία δράττει όλως αντισυνδικαλιστικώς την ευκαιρία να βάλει κατά της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του Σωματείου μας, αλλά και των κατ’ ιδίαν μελών της».

«Δεν θα σιωπήσουμε»

Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΠΕ επισημαίνει πως η εργασιακή σχέση των μελών του σωματείου ατομικά, που ενίοτε διατελούν πρόεδροι ή απαρτίζουν την διοίκησή του, δεν ταυτίζεται με το σωματείο συνολικά ούτε με τους σκοπούς και την συνδικαλιστική δράση που αυτό επιδιώκει και εξυπηρετεί. «Η διασφάλιση της ασφάλειας και την ανάδειξη των δυσλειτουργιών, όποτε αυτές υφίστανται, του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί βασικό καθήκον. Η συνδικαλιστική δράση αυτή, αποτελεί υποχρέωση του σωματείου μας, τόσο έναντι των μελών του, όσο και των επιβαινόντων των αμαξοστοιχιών».

Αναφορικά με τις κατηγορίες περί δυσφήμισης του σιδηροδρόμου στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η εκ μέρους του Σωματείου, δημόσια ανάδειξη και εξαγγελία αυτών των ζητημάτων ασφαλείας του σιδηροδρόμου, δεν αποτελεί υπό οποιαδήποτε εκδοχή πράξη δυσφήμισης του σιδηροδρόμου, αλλά αντιθέτως εντάσσεται στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής του δράσης και ουδεμία σχέση έχει με την εργασιακή σχέση των κατ’ ιδίαν μελών του με την εκάστοτε σιδηροδρομική επιχείρηση στην οποία και απασχολούνται».

Οι μηχανοδηγοί σημειώνουν πως δεν εκφοβίζονται ούτε με απολύσεις, ούτε με μετατάξεις και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουν για τα προβλήματα του σιδηροδρόμου που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους επιβαίνοντες των συρμών, για τα οποία διαχρονικά είχαν προειδοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου.

«Δυσφήμηση αποτελούν, λοιπόν, τα ίδια τα κακώς κείμενα ως προς την ασφάλεια και τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και όχι η επισήμανσή τους, ενώ η απόκρυψη της πραγματικότητας θα συνιστούσε ποινικό αδίκημα», καταλήγουν.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ