2024-06-27 17:49:45
Φωτογραφία για Επιστολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη προς  στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιστροφή του βαγονιού του Σουλτάνου στην Θεσσαλονίκη
Αίτημα για την επιστροφή της Άμαξας – Καπνιστήριο του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, ο Σύλλογος «Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης» δια του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Πάταρα, απέστειλε σχετικό αίτημα με το ιστορικό της εν λόγω Άμαξας, τονίζοντας παράλληλα την επιβεβλημένη επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα μοναδικό βαγόνι, ειδικής παραγγελίας για την τελευταία αυτοκράτειρα της Γαλλίας, Ευγενία ντε Μοντίχο, συζύγου του Ναπολέοντα Γ ́, η οποία το δώρισε στον σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ (1830-1876). Το βαγόνι – καπνιστήριο ενσωματώθηκε στο βασικό σουλτανικό συρμό για τα ταξίδια του σουλτάνου και στο χώρο αυτό αναπαυόταν ο ίδιος ο σουλτάνος συνοδευόμενος από την ακολουθία του.

Το βαγόνι αυτό, καίτοι το μεγαλύτερο μέρος του συρμού καταστράφηκε κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, είχε διασωθεί και είχε παραμείνει έκτοτε στη Θεσσαλονίκη.


Ο αείμνηστος Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ευθύμιος Κοντόπουλος, είχε φροντίσει για την αποκατάστασή του και στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στο Μουσείο των Αθηνών, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη.

Το 2001 η Θεσσαλονίκη απέκτησε το δικό της Σιδηροδρομικό Μουσείο και έκτοτε ο Σύλλογος διεκδικεί την επιστροφή του, καθώς το συγκεκριμένο όχημα δεν κυκλοφόρησε ποτέ κάτω από τη Μακεδονία, διότι δεν υπήρχε σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Λάρισας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Θεωρώντας δίκαιο το από ετών αίτημα του Συλλόγου, ευελπιστώ στη θετική σας ανταπόκριση σε αυτό.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Στέλιος Αγγελούδης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ