2024-07-09 17:51:37
Φωτογραφία για Έρχονται αλλαγές στα φάρμακα - Τι θα γίνει με τις τιμές

 



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μέτρα για αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων. Αύξηση τιμών στα πολύ φθηνά φάρμακα. Αυτές είναι οι δύο παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας που έρχονται άμεσα στην αγορά του φαρμάκου- ακόμη και μέσα στο μήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr.

Μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές που δρομολογούνται έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable . 

Για τις αυξήσεις που αναμένονται στα φθηνά σκευάσματα ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν μόνο μειώσεις τιμών

. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, φάρμακα έως 15 ευρώ να έχουν λάβει τιμή πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής. 





Τα παραπάνω, εξήγησε, έχουν οδηγήσει στην απόσυρση πολλών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων και εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων. 

Όσον αφορά τη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με επιχειρηματίες από την αγορά φαρμάκου, το ποσοστό τους παραμένει πολύ χαμηλό, στο 28%, όταν ο στόχος είναι τα μερίδιά τους να φτάσουν το 40 και το 60%. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα προγραμματίζεται συνάντηση στο υπουργείο Υγείας μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και εκπροσώπων των φαρμακοποιών για να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ανέβει η διείσδυση των γενοσήμων.



Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων (https://www.capital.gr/oikonomia/3823858/th-trufon-pef-megalo-baridi-to-clawback/) σημείωσε πως έχουν καθυστερήσει βασικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο του φαρμάκου, ενώ αναφερόμενος στις αναγκαστικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebate), τις χαρακτήρισε μεγάλο βαρίδι. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την αναπτυξιακή πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του ελληνικού φαρμάκου, που υλοποιεί επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.

Όπως τόνισε, μετά από μια περίοδο αποβημιοχανοποίησης λόγω της οικονομικής κρίσης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πέτυχε αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας κατά 50% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Όπως ανέφερε ο κ. Τρύφων, μπορούμε να καλύψουμε το 70% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με οικονομικές θεραπείες φαρμάκων που παράγονται στη χώρα μας.

Πρόσθεσε πως "η φαρμακοβιομηχανία και ο τρόπος που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα συνολικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2019 και μετά, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί με λίγους πόρους να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια παραγωγή, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων, στο να έχουν οι ασθενείς προσβασιμότητα σε φάρμακα και δεύτερον θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας". Τέλος, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα που "τρέχει" η ELPEΝ, το οποίο "θα καταλήξει σε ένα παραγωγικό και ερευνητικό οικοσύστημα 60.000 τ.μ. Και στο τέλος του 2026 θα έχουμε πάνω από 1.700-1.800 εργαζόμενους", όπως σημείωσε.

Πάντως, όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά του φαρμάκου, στο πρώτο πεντάμηνο καταγράφεται υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 10%. Το όριο του προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα είναι 570 εκατ., ενώ στον ΕΟΠΥΥ 2,3 δισ. ευρώ.

www.capital.gr


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ