2024-07-29 16:24:05
Φωτογραφία για Πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες ...βύθισαν τον τουρισμό στο Παρίσι - Απούλητα εισιτήρια, άδεια ξενοδοχεία, εστιατόρια
 Φταίνε οι Παριζιάνοι που σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είπαν ωμά σε υποψήφιους ταξιδιώτες «μην έρθετε» στην πόλη μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; 

Φταίνε τα τσουχτερά αεροπορικά εισιτήρια, αλλά και τα εισιτήρια για να παρακολουθήσει κανείς τους Αγώνες; 

Ή μήπως τελικά ήταν η εκτίναξη των τιμών σε ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις και εστιατόρια, που «έδιωξαν» τους τουρίστες;

Ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω ήταν η αιτία ώστε τόσο οι ξένοι όσο και οι ίδιοι οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας να αποφύγουν το Παρίσι αυτό το καλοκαίρι. Οι προβλέψεις για εγγυημένη απογείωση του τουρισμού διαψεύστηκαν απολύτως.

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι οι πόλεις υποδοχής βλέπουν μια έκρηξη ταξιδιωτών χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξηγεί στο CNBC ο John Grant, επικεφαλής αναλυτής στην εταιρεία αεροπορικών πληροφοριών OAG. «Η πιο συνηθισμένη επίπτωση των Ολυμπιακών είναι πως η τοπική αγορά δεν τα πηγαίνει καλά», λέει. Ακόμη και εκείνοι που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, ακυρώνουν τα σχέδιά τους και μένουν σπίτι.


Το Λονδίνο, η Αθήνα και η Ατλάντα είδαν πτώση στους καλοκαιρινούς επισκέπτες όταν φιλοξένησαν τους Θερινούς Αγώνες, λέει Grant.

Χαμηλές πτήσεις για τις αεροπορικές εταιρείες

Η AirFrance-KLM ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει πλήγμα 150 έως 170 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, λόγω της μειωμένης ζήτησης για ταξίδια στο Παρίσι. Η γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία είχε ήδη προειδοποιήσει την 1η Ιουλίου ότι η κίνηση από και προς το Παρίσι υστερούσε σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όχι μόνο μειώθηκε το ενδιαφέρον, αλλά «οι διεθνείς ταξιδιώτες δείχνουν να αποφεύγουν τη γαλλική πρωτεύουσα», εξήγησε η εταιρεία.

Ομοίως, η Delta Air Lines αναμένει μειωμένα έσοδα από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς της κυρίως της πτώσης του όγκου ταξιδιών στη Γαλλία ως άμεσο αποτέλεσμα των Θερινών Αγώνων.

«Αν δεν έχουν σχεδιάσει να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολύ απλά δεν θα πάνε καθόλου στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι», είπε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής αεροπορικής, Ed Bastian.

Στο βαρόμετρο τουρισμού του Ιουνίου, το Τουριστικό Συμβούλιο του Παρισιού προέβλεψε πτώση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων — 8% τον Ιούνιο και σχεδόν 15% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2023.

Αν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων αναμένεται αύξηση 24% από την Ευρώπη και 15% από τη Βόρεια Αμερική, βυθίζονται οι αφίξεις από τη Μέση Ανατολή, αρκετές περιοχές της Ασίας και της Αυστραλίας.

Άδεια ξενοδοχεία και εστιατόρια

Ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης επίσης αισθάνεται τις επιπτώσεις των Αγώνων. Τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία του Παρισιού ήταν μόλις στο 60% στις αρχές Ιουλίου.

Όπως οι αεροπορικές εταιρείες, πολλά ξενοδοχεία αύξησαν τις τιμές, ποντάροντας στο να επωφεληθούν από μία τεράστια εισροή επισκεπτών. Η στρατηγική τους γύρισε μπούμερανγκ.

Η μέση τιμή αυξήθηκε σχεδόν κατά 70% αυτόν τον Ιούλιο, από 202 ευρώ πέρυσι σε 342 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η πόλη. Οι εκτιμήσεις από τον ιστότοπο σύγκρισης ταξιδιωτικών τιμών Trivago δείχνουν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, της τάξης του 85% στο Παρίσι και του 131% στη Λιλ, η οποία φιλοξενεί ορισμένους από τους αγώνες μπάσκετ και χάντμπολ των Αγώνων.

Τα εστιατόρια διαμαρτύρονται επίσης ότι είναι άδεια, αφού έχασαν και τους… ντόπιους.

Τα μέτρα ασφαλείας

Οι ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής μπορούν ακόμα να αγοράσουν εισιτήρια για τους Αγώνες του Παρισιού. Από τα 10 εκατομμύρια εισιτήρια προς πώληση, τα 8,95 εκατομμύρια είχαν πουληθεί ή διατεθεί μέχρι και τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ακόμα περισσότερα είναι διαθέσιμα στην συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά μεταπώλησης, όπου η πληθώρα ακριβών εισιτηρίων προσελκύει λίγους αγοραστές, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο «αθλητικός τουρισμός» και τα ταξίδια με γνώμονα τις μεγάλες εκδηλώσεις και την εμπειρία, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη – στην οποία οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου αγωνίζονται σε μία από τις πιο δημοφιλείς πόλεις του – βυθίζει αντί να απογειώνει τον τοπικό τουρισμό.

Μια από τις αιτίες που έδιωξαν ντόπιους και ξένους από την πόλη ήταν και τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού μία τέτοια διοργάνωση συνιστά πρωταρχικό στόχο για τρομοκράτες και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα. Η πρόσβαση στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης γίνεται μόνο με ειδικό QR και πάσο, ενώ οι περίφημες μεγάλες λεωφόροι, τα μεγαλοπρεπή μνημεία και τα πολυσύχναστα μπιστρό του Παρισιού απέκτησαν μια αντιαισθητική προσθήκη: περισσότερα από 44.000 μεταλλικά εμπόδια. Οι συνθήκες αυτές έκαναν πολλούς Παριζιάνους να αποφασίσουν να πάρουν την άδειά τους το διάστημα των Αγώνων για μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη.
greece-salonikia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ