2024-08-19 21:58:16
Φωτογραφία για Το εξάλεπτο ταξίδι με το τρένο που έγινε ένας μακρύς νομικός εφιάλτης  για εισητήριο - 74.000 υποθέσεις  θα επανεξεταστούν!
Η Σάρα Κουκ απειλήθηκε με τεράστια πρόστιμα και φυλάκιση για εισιτήριο τρένου

Θα έπρεπε να ήταν ένα γρήγορο, απλό σιδηροδρομικό ταξίδι.

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η Σάρα Κουκ ανέβηκε σε ένα τρένο στο σταθμό Wombwell, λίγο έξω από το κατάστημα κατοικίδιων ζώων της στο Νότιο Γιορκσάιρ, για να ταξιδέψει μια στάση στο Μπάρνσλι. Μόλις έξι λεπτά.

 BBC News

«Προσπάθησα να αγοράσω ένα εισιτήριο στην πλατφόρμα και το μηχάνημα δεν δεχόταν την τραπεζική μου κάρτα», είπε στο BBC. «Σκέφτηκα: «Δεν πειράζει, το τρένο είναι εδώ, θα αγοράσω ένα στο τρένο».

Δυστυχώς, δεν μπορούσε να δει έναν φρουρό στο τρένο και όταν η κυρία Κουκ έφτασε στο σταθμό, τα εισιτήρια όλων σαρώνονταν .

Όταν προσπάθησε να αγοράσει ένα εισιτήριο της είπαν ότι ήταν "πολύ αργά". Έτσι της επιβλήθηκε πρόστιμο.

"Το [τιμολόγιο] για το οποίο έκανα έφεση γιατί ήταν 20 £ που φαινόταν πολύ για ένα ταξίδι δύο λιβρών και δεν άκουσα ποτέ τίποτα πίσω."


Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος της ιστορίας.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το 2023, η κυρία Κουκ έλαβε μια επιστολή που της έλεγε ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο 500 λιρών.

«Αυτό κλιμακώθηκε σε προσφυγή στα δικαστήρια», λέει. «Συμπλήρωση πολλών εντύπων, δήλωση ενοχής, δήλωση αθωότητας, απειλή ποινικού μητρώου, απειλή μεγαλύτερης [τιμωρίας], απειλή φυλάκισης, έως και δύο χρόνια».

Στο τέλος, έπρεπε να βγάλει κάποια χρήματα. «Μετά την απειλή όλων των άλλων, ήταν ένα τεράστιο ποσό 4 λιρών», λέει.

Αποδεικνύεται ότι η κυρία Κουκ δεν ήταν η μόνη που πιάστηκε έξω.

Την περασμένη εβδομάδα, μια απόφαση του αρχιδικαστή για την Αγγλία και την Ουαλία διαπίστωσε ότι οι διώξεις από σιδηροδρομικές εταιρείες κατά της κυρίας Κουκ και πέντε άλλων ατόμων ήταν «παράνομες» και τις κήρυξε άκυρες.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 74.000 άλλες υποθέσεις θα επανεξεταστούν . Εάν διαπιστωθεί ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες ενήργησαν παράνομα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διώξεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν και τα χρήματα θα μπορούσαν να επιστραφούν.

Για την κ. Κουκ η απόφαση «αισθάνεται καλά».

«Είναι μια καλή νίκη για όλους τους εμπλεκόμενους», λέει. «Λυπάμαι που χρειάστηκε τόσος καιρός για να τακτοποιηθεί».

Ποιος λοιπόν θα μπορούσε να βρίσκεται στη σειρά για να ακυρωθεί η καταδίκη του και να λάβουν επιστροφή χρημάτων;

Ποιο είναι το θέμα;

Η απόφαση ισχύει για διώξεις για φερόμενη διαφυγή ναύλου από διάφορες σιδηροδρομικές εταιρείες: την Arriva Rail North (η οποία έπαψε να υφίσταται το 2020 όταν τερματίστηκε το franchise της ), Avanti West Coast, Greater Anglia, Great Western Railway, Merseyrail, Northern και Transpennine.

Οι διώξεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2018 και 2023 και ένα από τα βασικά ζητήματα είναι ότι χρησιμοποίησαν κάτι που ονομάζεται ενιαία δικαστική διαδικασία (SJP).

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, μια υπόθεση αντιμετωπίζεται από έναν μόνο δικαστή και έναν νομικό σύμβουλο κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα ανοιχτό δικαστήριο όπου μπορεί να έχετε τρεις δικαστές που εκδικάζουν μια υπόθεση και το κοινό μπορεί να παραστεί.

Τα SJP εισήχθησαν το 2015 ως ταχύτερος τρόπος δίωξης «μικρών» ποινικών αδικημάτων.

Το επόμενο έτος, επετράπη στις σιδηροδρομικές εταιρείες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν SJP για να διώξουν ιδιωτικά άτομα που ισχυρίστηκαν ότι είχαν παρακάμψει τους ναύλους.

Το πρόβλημα είναι ότι οι σιδηροδρομικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τη διαδικασία για να διώξουν ποινικά αδικήματα που αναφέρονται στον Κανονισμό περί Σιδηροδρόμων Νόμος του 1889.

Δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν αυτό.

Οι σιδηροδρομικές εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο ορισμένους καταστατικούς νόμους για να κυνηγήσουν άτομα που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρώσει σιδηροδρομικό ναύλο - όχι τον Κανονισμό περί Σιδηροδρόμων.

Μου έχουν επιβληθεί πρόστιμο, χρωστάω χρήματα;

Αυτό εξαρτάται - και είναι πολύ συγκεκριμένο.

Εν ολίγοις, εάν σας διωχθεί για εικαζόμενη φοροδιαφυγή μέσω της ενιαίας δικαστικής διαδικασίας για αδικήματα σύμφωνα με τον Κανονισμό περί Σιδηροδρόμων Νόμου 1889, ενδέχεται να δικαιούστε επιστροφή χρημάτων για τις ποινές που έχετε καταβάλει.

Ο τρόπος για να μάθετε εάν μπορεί να σας ζητηθεί επιστροφή χρημάτων είναι να επιστρέψετε στη γραφειοκρατία σας.

Ο Nathan Seymour-Hyde, συνεργάτης της Reed Solicitors, λέει ότι η αρχική κλήση του δικαστηρίου θα αναφέρει "ενιαία διαδικασία δικαιοσύνης".

Στη συνέχεια ελέγξτε τις χρεώσεις.

Λέει να δει αν υπάρχουν παραβάσεις του νόμου περί Κανονισμού Σιδηροδρόμων που αναφέρονται εκεί.

Τι γίνεται όμως αν δεν έχετε τα έγγραφα;

Ο κ. Seymour-Hyde λέει: «Μερικές φορές οι άνθρωποι απλά δεν είχαν αυτή τη γραφειοκρατία. Έχουν μετακινήσει διευθύνσεις και στη συνέχεια κυνηγούνται από το δικαστήριο».

Εάν δεν έχετε τα σχετικά χαρτιά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το δικαστήριο και τη σιδηροδρομική εταιρεία που σας άσκησε δίωξη. Θα πρέπει να σας στείλουν τα έγγραφα.

Ή μπορείτε να περιμένετε έως ότου η Υπηρεσία Δικαστηρίων και Δικαστηρίων της HM επικοινωνήσει μαζί σας για να μάθετε εάν έχετε επηρεαστεί.

Τι πρέπει να κάνω μετά;

Θα πρέπει να περιμένετε - αλλά μην περιμένετε μια γρήγορη απόφαση.

Ο κ. Seymour-Hyde θεωρεί ότι είναι "μεγάλο χάος να ξεμπερδεύεις".

«Υπάρχουν έξοδα, αποζημιώσεις και [οικονομικές κυρώσεις] που καταβλήθηκαν από κάθε άτομο που πρέπει να επιστραφούν.

"Πολλοί άνθρωποι θα έχουν μετακομίσει τη διεύθυνση. Επομένως, θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία να εντοπίσουμε πού βρίσκονται οι άνθρωποι και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να τους επιστρέψουμε τα χρήματα."

Πριν από όλα αυτά, οι δικαστικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Μεταφορών και οι εταιρείες τρένων πρέπει να συμφωνήσουν έναν κατάλογο όλων των υποθέσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ακυρωθούν.

Το Υπουργείο Μεταφορών λέει ότι οι δικαστικές υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν τα δικαστικά αρχεία και τις πληροφορίες υποθέσεων που κατέχουν οι σιδηροδρομικές εταιρείες "για να επικοινωνήσουν με αυτούς που επηρεάζονται τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με την ακρόαση και την απόφαση".

Η κυβέρνηση συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι θα ενημερωθούν απευθείας για το τι θα συμβεί στη συνέχεια «συμπεριλαμβανομένου του εάν έχετε πληρώσει μέρος ή το σύνολο της χρηματικής ποινής».

Για όσους δεν έχουν πληρώσει τίποτα, θα επικοινωνήσουν επίσης εάν η καταδίκη τους κριθεί άκυρη και για να επιβεβαιωθεί ότι το δικαστικό πρακτικό έχει διορθωθεί.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ