2024-08-21 06:18:32
Φωτογραφία για Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Το φθινόπωρο αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) για το ζήτημα της απόδοσης ή όχι αναδρομικών σε συνταξιούχους, για περικοπές που υπέστησαν σε επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται να κριθεί οριστικά αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται ποσά, για το ενδεκάμηνο Μαΐου 2015 – Ιουνίου 2016, για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και για το επίδομα αδείας.

endisy.gr

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, τότε θα οφείλονται αναδρομικά από 800 έως 4.000 ευρώ, ανά περίπτωση, με το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ να ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, για συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, τα αναδροµικά κυμαίνονται από 410 ευρώ έως 2.372 ευρώ. Για συνταξιούχους που προέρχονται από Ταµεία ∆ΕΚΟ και τραπεζών τα αναδροµικά είναι από 1.111 ευρώ έως 4.000 ευρώ. Για συνταξιούχους ∆ηµοσίου, τα αναδροµικά υπολογίζονται από 668 ευρώ έως 2.604 ευρώ. Για συνταξιούχους των Ταµείων δικηγόρων, ΝΑΤ τα αναδροµικά φτάνουν µέχρι 2.000 ευρώ.


Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε γνωµοδότηση του ΣτΕ, που χαρακτήρισε συνταγµατικές τις περικοπές από το 2016, σηµειώνοντας ότι δέχεται πως η µη πρόβλεψη καταβολής των περικοπέντων µε τις διατάξεις του ν. 4093/2012 δώρων εορτών και επιδόµατος αδείας στο πλαίσιο του προβλεπόµενου από τις διατάξεις του ν. 4387/2016 επανυπολογισµού των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων δεν παραβιάζει τις συνταγµατικές αρχές της προστασίας της αξίας του ανθρώπου, της ισότητας στα δηµόσια βάρη, της αναλογικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, το συνταγµατικό δικαίωµα στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς επίσης και το δικαίωµα των συνταξιούχων αυτών στην περιουσία τους.

Η σχετική επιλογή του νοµοθέτη για µη καταβολή των παροχών αυτών δικαιολογείται από λόγους γενικού συµφέροντος, στους οποίους περιλαµβάνεται η εξασφάλιση της βιωσιµότητας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήµατος.

Η υπόθεση έφτασε στο ΑΕ∆, γιατί ο Άρειος Πάγος δικάζοντας αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος έκρινε αντίθετα από το ΣτΕ και είπε ότι η περικοπή που του έγινε στα δώρα επικουρικής σύνταξης είναι συνταγµατική.Αν το ΑΕ∆ αφήσει τα πράγµατα ως έχουν, όπως εκτιµούν νοµικοί κύκλοι, τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν ζωντανές τις διεκδικήσεις για τις επιστροφές του 11µήνου από µειώσεις επικουρικών και δώρων.

Στην περίπτωση που το Ανώτατο ∆ικαστήριο δικαιώσει τους 350.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων (πέρα από τα δώρα) θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους αυτούς αναδροµικά το κόστος των οποίων προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ. Αν όμως προστεθούν και τα δώρα των κύριων συντάξεων το κόστος ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Τα αναδροµικά από επικουρικές και δώρα επικουρικής σύνταξης ποικίλλουν ανάλογα µε το Ταµείο.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ