2024-08-27 11:59:33
Φωτογραφία για Με εξαγγελίες για έργα στη Β. Ελλάδα, οι… βαλίτσες Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη
 

Τα κομμάτια του κοινωνικού και οικονομικού παζλ της διήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συνθέτει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού 19 αναμένεται να κορυφωθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με τον κ. Μητσοτάκη να επισκέπτεται σήμερα τη συμπρωτεύουσα, έχοντας στο πρόγραμμά του δύο σταθμούς:

- Τις επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

- Την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και της ψηφιακής πλατφόρμας για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης "erga.gov.gr". 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μέσα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους. "Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η λογοδοσία προς τους πολίτες και η διαφάνεια, ενώ θα αποτυπώνεται και ο στόχος της διπλής σύγκλισης
. Της σύγκλισης της Ελλάδας με την Ευρώπη και της Περιφέρειας με την Αττική", αναφέρουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης. "Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο κάθε μεγάλου, μεσαίου και μικρότερου έργου, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που υλοποιείται σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Να πληροφορούνται για τις πηγές χρηματοδότησής τους, για τον χρόνο ολοκλήρωσής τους καθώς και για τα ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Έτσι, κάθε πολίτης μπορεί να γνωρίζει και να ελέγχει τον ή τους φορείς υλοποίησης, αν το υλοποιεί εντός χρονοδιαγραμμάτων και εντός προϋπολογισμού. Η πλατφόρμα συνιστά μία θεσμική κατάκτηση, την οποία την είχαμε ανάγκη", ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που θα δώσει το "παρών" στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και του "erga.gov.gr", μαζί με ακόμη έξι υπουργούς της κυβέρνησης.

Τα έργα στη συμπρωτεύουσα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ομιλίας του, το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", ο πρωθυπουργός, πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, με κοινωνικό πρόσημο στα μέτωπα του στεγαστικού, του δημογραφικού και της φορολόγησης, θα προτάξει τα μεγάλα έργα υποδομών, που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. 

Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει το μετρό της συμπρωτεύουσας. Οι πρώτοι 13 σταθμοί αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν τον Νοέμβριο του 2024, με τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει στη Διεθνή Έκθεση τη συγκεκριμένη ημερομηνία των εγκαινίων. 

Παράλληλα, με βάση τις ανακοινώσεις που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν:

- Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται ότι θα υλοποιηθεί η προσθήκη της επέκτασης μέχρι την Καλαμαριά. Περιλαμβάνει πέντε νέους Σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) με το μήκος της υπόγειας γραμμής να φτάνει τα 4,78 χιλιόμετρα. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του βασικού έργου και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση 313.000 επιβάτες, ενώ η απόσταση από τον σταθμό της Μίκρας μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να καλύπτεται σε 15 λεπτά.

- Η ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης, η αποκαλούμενη και… Flyover, εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον Μάιο του 2027. Το έργο περιλαμβάνει εννέα ανισόπεδους κόμβους, τέσσερα χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας ταχείας κυκλοφορίας, οκτώ νέες γέφυρες, τρεις νέες σήραγγες και τον εκσυγχρονισμό και βελτιστοποίηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου δικτύου. 

"Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν 110 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, μιλάμε για περίπου το εν τρίτον του συνολικού στόλου των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη ανανεωθεί. Είναι κάτι το οποίο οι συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη ήδη το διαπιστώνουν. Μέχρι το τέλος του έτους θα δοθεί σε λειτουργία και το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το Flyover είναι ένα σύνθετο έργο το οποίο προχωράει και αυτό με μεγάλη ταχύτητα… Αυτό το οποίο θέλω να κρατήσουν οι πολίτες είναι ότι η βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δεδομένη", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής.

Πηγή Capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ