2024-08-29 09:44:07
Φωτογραφία για Πιλέα. Ένα ...μοντέρνο και πολύ όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου
To εσωτερικού χώρου φυτό που χρωστά την δημοφιλία του κυρίως στο ...Instagram. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Ppilea peperomioides η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για πολυετή πόα εσωτερικού χώρου με καταγωγή από την Νότια Κίνα. Λόγω της μορφολογίας των φύλλων που θυμίζουν νόμισμα είναι γνωστή και ως "Chinese Money Plant" και στην Ασιατική κουλτούρα θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία και ευημερία. 

Ένα από τα "μοντέρνα" καλλωπιστικά που στην χώρα μας έγινε δημοφιλές κυρίως μέσα από αναρτήσεις στo instagram και είναι πλέον διαθέσιμο στα περισσότερα φυτώρια και eshops που ειδικεύονται σε φυτά εσωτερικού χώρου. 

 

Διαθέτει δεκάδες επιμέρους ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στο τελικό μέγεθος του φυτού και στην απόχρωση του φυλλώματος. 

Στις πιο συνήθεις ποικιλίες το ύψος της Πιλέας δεν ξεπερνά τα 30-40cm.

Τα ιδιαίτερης εμφάνισης σαρκώδη και σχεδόν στρογγυλά φύλλα φύονται στην άκρη λεπτών μίσχων που αναπτύσσονται περιμετρικά του κεντρικού και ευθυτενούς βλαστού. Έχουν σκουροπράσινη απόχρωση και στο σημείο που το φύλλο συγκρατείται στον βλαστό υπάρχει ένα πιο ανοιχτόχρωμο σημείο που από απόσταση δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για οπή.

Η καλλωπιστική αξία της Πιλέας οφείλεται τόσο στην συνολική εμφάνιση του φυτού που μπορεί να διατηρηθεί συμπαγής ή με την αφαίρεση βλαστών να αποκτήσει πιο ...μινιμαλιστική όψη, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για ένα εύκολης φροντίδας φυτό ιδανικό για καλλιέργεια σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους ακόμη και από όσους δεν διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις κηπουρικής. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε φυτόχωμα εσωτερικού χώρου. 

Θέση: Ευδοκιμεί σε φωτεινές θέσεις αλλά χωρίς να δέχεται άμεσο ηλιακό φως, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.  

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ελαφρά ημισκιερά σημεία.

Επειδή το φύλλωμα έχει την τάση να αναπτύσεται με κατεύθυνση προς το φως την ευννοεί μια πολύ ελαφριά μετακίνηση - στροφή της γλάστρας ανά 3-4 εβδομάδες, έτσι που το σύνολο του φυλλώματος να λαμβάνει το απαιτούμενο φως και να αναπτύσσεται ομοιόμορφα.  

Η θερμοκρασία στον χώρο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 28-29 ή να πέφτει κάτω από τους 13-15 °C ενώ το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από ρεύματα τόσο θερμού όσο και ψυχρού αέρα.   

Το περιστασιακό καθάρισμα του φυλλώματος από την σκόνη με ένα μαλακό υγρό πανί συμβάλλει στην ευρωστία και ανάπτυξη, γενικά των φυτών εσωτερικού χώρου, καθώς επιτρέπει στα φύλλα να απορροφούν περισσότερο οξυγόνο.  

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα, 1-2 φορές ανά 10ήμερο τις εποχές που οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές και 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο που βρίσκεται και σε κάθε περίπτωση ανάμεσα στα ποτίσματα το χώμα της Πιλέας θα πρέπει να στεγνώνει. Αυτή είναι η πιο ασφαλής ένδειξη για το πότε το φυτό χρειάζεται πότισμα. 

Το χώμα της θα πρέπει επίσης να διαθέτει πολύ καλύ αποστράγγιση και να μην παραμένει νερό στο κασπώ ή το πιατάκι της γλάστρας.

Ένας ιδιαίτερα ευεργέτικος τρόπος ποτίσματος για την Πιλέα, όπως και για τα περισσότερα είδη εσωτερικού χώρου, είναι η τοποθέτηση της γλάστρας για λίγα λεπτά μέσα σε ένα δοχείο με δροσερό νερό. 

Φυτό που ευνοείται ιδιαίτερα από συνθήκες υγρασίας γι΄αυτό και θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από κλιματιστικά και θερμαντικά σώματα που μειώνουν την υγρασία της ατμόσφαιρας. 

Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα.  

Λίπανση: Ένα υγρό ενισχυτικό για πράσιναφυτά εσωτερικού χώρου κάθε 30 ημέρες είναι απαραίτητο, για την ανάπτυξη και διατήρηση της όμορφης όψης του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Υγιή και ενήλικα φυτά, μετά τα 4-5 χρόνια από την αρχική φύτευση, παρουσιάζουν διαδοχικές ανθοφορίες στην διάρκεια του έτους με ταξιανθίες μικρών λουλουδιών που αρχικά έχουν πρασινωπό και στην συνέχεια ροζ-κοκκινωπό χρώμα. 

Παρ΄όλο που πρόκειται για φυτό που δεν καλλιεργείται για τα λουλούδια του η όψη της ανθισμένης Πιλέας είναι ιδιαίτερα όμορφη. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται εύκολα είτε αφαιρώντας προσεκτικά τις παραφυάδες (τα νέα στελέχη που φυτρώνουν στην βάση του φυτού) μαζί με τα ριζίδια και φυτεύοντας σε φυτόχωμα είτε με μοσχεύματα.

Παραφυάδες χωρίς ρίζες και μοσχεύματα αναπτύσσουν πλήρες ριζικό σύστημα και αν αντί για χώμα τοποθετηθούν σε νερό. 
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ