2024-09-20 11:29:36
Φωτογραφία για Έντομα στα ντουλάπια: Οι κίνδυνοι και πώς να προστατευτείτε
Τα έντομα που προσβάλλουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που συναντώνται στις κουζίνες και τις αποθήκες τροφίμων. Αυτά τα έντομα, γνωστά και ως «παράσιτα του ντουλαπιού», μπορούν να προσβάλλουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από δημητριακά και αλεύρι έως ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Οι πιο συνηθισμένοι «στόχοι» αυτών των παρασίτων περιλαμβάνουν:

Προϊόντα δημητριακών: αλεύρι, μείγματα για κέικ, ρύζι, καλαμποκάλευρο, σπαγγέτι, κράκερς, μπισκόταΣπόροι: αποξηραμένα φασόλια, ποπ κορνΞηροί καρποί, σοκολάτα, σταφίδες, μπαχαρικάΤρόφιμα όπως γάλα σε σκόνη, τσάι, παστά κρέατα Άλλα αντικείμενα που μπορεί να προσβληθούν είναι η τροφή για κατοικίδια ζώα, σπόροι για πουλιά, ποτ πουρί, αποξηραμένα λουλούδια, σπόροι κήπου, καθώς και δολώματα για τρωκτικά.

Πώς τα έντομα εισβάλλουν στα τρόφιμα:

Τα παράσιτα μπορούν να μπουν σε τρόφιμα μέσω τρυπών στις συσκευασίες ή να συρθούν από πτυχώσεις και ραφές. Μπορούν να μασήσουν το δρόμο τους μέσα σε χαρτόνια, σελοφάν ή πλαστικά περιτυλίγματα και να μολύνουν τα προϊόντα. Αν τα έντομα εισέλθουν σε μια μολυσμένη συσκευασία, αναπαράγονται γρήγορα και η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα αποθηκευμένα τρόφιμα.


Όλα τα στάδια του εντόμου μπορεί να βρίσκονται σε ένα μολυσμένο προϊόν ταυτόχρονα, από το αυγό έως την προνύμφη και το ενήλικο έντομο. Ένα προϊόν μπορεί να μολυνθεί κατά την παραγωγή του, στο παντοπωλείο ή και στο σπίτι, ειδικά αν παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αποθήκη.

Τα τρόφιμα που έχουν ανοιχτεί είναι πιο πιθανό να προσβληθούν, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και σε κλειστά προϊόντα αν η συσκευασία έχει μικρές ρωγμές, ενώ αυτά που παραμένουν στα ντουλάπια για αρκετούς μήνες είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μόλυνση, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Σημάδια προσβολής:

Παρουσία εντόμων στα τρόφιμα: Μικρά σκαθάρια ή κάμπιες μπορεί να είναι ορατά στα τρόφιμα.Σκώροι που πετούν στην κουζίνα: Οι σκώροι ινδικής αλευρώδους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράσιτα και συχνά τους βλέπουμε να πετούν κοντά στα ντουλάπια.Ιστοί και κάμπιες: Μπορεί να βρείτε μεταξωτούς ιστούς ή κάμπιες μέσα σε μολυσμένες συσκευασίες ή ακόμα και στους τοίχους δίπλα από τα αποθηκευμένα τρόφιμα.Σκαθάρια στους πάγκους: Αν δείτε σκαθάρια γύρω από τα ντουλάπια ή τους πάγκους της κουζίνας, είναι πιθανό ότι υπάρχουν μολυσμένα τρόφιμα.Πρόληψη της μόλυνσης:

Αγοράζετε μικρές ποσότητες τροφίμων: Προσπαθήστε να αγοράζετε αποξηραμένα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, ώστε να τα καταναλώνετε μέσα σε 2-4 μήνες.Χρησιμοποιείτε τα παλαιότερα προϊόντα πρώτα: Διατηρείτε τα πιο παλιά προϊόντα μπροστά και καταναλώνετε πρώτα τις ανοιγμένες συσκευασίες.Ελέγχετε τις συσκευασίες πριν την αγορά: Βεβαιωθείτε ότι οι συσκευασίες είναι σφραγισμένες και αναζητήστε τυχόν σημάδια τρυπών ή φθοράς.Σωστή αποθήκευση: Κρατήστε τα τρόφιμα σε αεροστεγή γυάλινα, μεταλλικά ή βαριά πλαστικά δοχεία για να αποτρέψετε την είσοδο εντόμων. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στο ψυγείο ή την κατάψυξη για πρόσθετη προστασία.Καθαριότητα στα ντουλάπια: Κρατήστε τα ντουλάπια καθαρά, καθαρίζοντας αμέσως τυχόν ψίχουλα ή τρόφιμα που έχουν χυθεί. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε σχολαστικά τις ρωγμές και τις γωνίες των ντουλαπιών.Τι να κάνετε αν βρείτε παράσιτα:

Πετάξτε τα μολυσμένα τρόφιμα: Αν βρείτε τρόφιμα που έχουν προσβληθεί, πετάξτε τα αμέσως για να αποφύγετε την εξάπλωση των εντόμων. Καθαρίστε τα ντουλάπια: Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε αυγά, προνύμφες ή σκόνη από τα ράφια και τις ρωγμές. Αδειάστε αμέσως τη σακούλα της σκούπας για να αποφύγετε την επανεμφάνιση των παρασίτων.Μην χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά: Το πλύσιμο με απορρυπαντικά, αμμωνία ή χλωρίνη δεν αποτρέπει τις προσβολές και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν τα χημικά έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.Σωστή αποθήκευση μετά τον καθαρισμό: Για να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της μόλυνσης, αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε σφραγισμένα δοχεία. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα τρόφιμο είναι μολυσμένο, τοποθετήστε το στην κατάψυξη για τέσσερις ημέρες ή ψήστε το σε χαμηλή θερμοκρασία για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Αν συνεχίζετε να βλέπετε σκώρους να πετούν για έως και τρεις εβδομάδες μετά τον καθαρισμό και την απόρριψη των μολυσμένων τροφίμων, είναι φυσιολογικό. Αν όμως οι σκώροι παραμένουν και μετά το πέρας των τριών εβδομάδων, αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υπάρχει ακόμα μια πηγή μόλυνσης που δεν έχετε εντοπίσει.

https://extension.umn.edu/product-and-houseplant-pests/pantry-pests-insects-found-stored-food

πηγή 

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
TOP TV (20/9/24): Buongiorno... fake news!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
TOP TV (20/9/24): Buongiorno... fake news!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ