2024-09-22 10:06:30
Φωτογραφία για 30 + Vintage κουζίνες
Aνάλογα με το αν θέλετε να προσθέσετε στην κουζίνα σας μια ελαφριά ατμόσφαιρα άλλων εποχών ή να δημιουργήσετε την κουζίνα της ...γιαγιάς Ντακ :)  θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα vintage στοιχεία ή να την διαμορφώσετε εξ΄ολοκλήρου με τέτοιου ύφους έπιπλα - αντικείμενα.  Το κυριότερο χαρακτηριστικό του χώρου της κουζίνας σε πολύ παλαιότερες δεκαετίες ήταν τα πολύ λιγότερα εντοιχισμένα ντουλάπια. Αυτός ήταν και ο λόγος που συνήθως απουσίαζαν εντελώς τα επιτοίχια ντουλάπια στο επάνω μέρος του τοίχου με εξαίρεση την κλασσική πιατοθήκη και κάποια μεμονωμένα μικρά ντουλάπια - ραφιέρες - εταζέρες - βιτρίνες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ...μεταφρασμένα με όρους σύγχρονης αντίληψης για την διαμόρφωση - διακόσμηση εσωτερικών χώρων σημαίνουν "τεράστιος χώρος ανεκμετάλλευτος" :)

Και αυτό είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό ...άλλων εποχών, ότι δηλαδή κατά βάση ο  συνολικός χώρος της κουζίνας ήταν μεγάλος και στην θέση των σημερινών κλασσικών ντουλαπιών τοποθετούνταν μεγάλα έπιπλα αποθήκευσης σκευών - τροφίμων όπως μπουφέδες, βιτρίνες κλπ. 


Σε όσα ψηλά σημεία των τοίχων δεν καλύπτονταν από τέτοιου είδους έπιπλα, υπήρχαν ράφια ή μικρές εταζέρες στις οποίες τοποθετούνταν κάθε είδους χρηστικά - διακοσμητικά αντικείμενα. Μια αυθεντική vintage κουζίνα χαρακτηρίζεται, γενικά, από το εντελώς αντίθετο του minimal στυλ αφού πολλά αντικείμενα βρίσκονται εκτεθειμένα εκτός κλειστών χώρων αποθήκευσης.  

Στην σύγχρονη βεβαίως εκδοχή  μιας τέτοιου ύφους κουζίνας τα ...σε κοινή θέα αντικείμενα μπορούν να περιοριστούν σε καθαρά διακοσμητικά ή σε καθημερινής χρήσης σκεύη. 



Έτσι σε μια ανοιχτή ξύλινη πιατοθήκη που σίγουρα προσθέτει αυθεντικό vintage ύφος ή σε ανοιχτά έπιπλα - ραφιέρες μπορείτε να τοποθετήσετε πχ σερβίτσια  ...διακοσμητικής κυρίως χρήσης, κάθε τύπου παλιά αντικείμενα-σκεύη και λιγοστά γυάλινα, ξύλινα ή μεταλλικά σκεύη που χρησιμοποιείτε καθημερινά και είναι λειτουργικότερο να βρίσκονται εκτός ντουλαπιών. 



Τα έπιπλα με βιτρίνες - συρτάρια - κλειστά ντουλάπια κλπ παλαιωμένης όψης είναι ιδανική επιλογή, αν έχετε βεβαίως τον απαιτούμενο χώρο, για να προσθέσετε vintage ύφος στην κουζίνα σας. Ταυτόχρονα πρόκειται για απόλυτα λειτουργικά έπιπλα μεγάλης χωρητικότητας στους κλειστούς χώρους τους ενώ τα ανοιχτά τους μέρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακοσμητικά αντικείμενα. Τέτοιου τύπου πολύ όμορφα παλιά έπιπλα θα βρείτε κατά καιρούς στα καταστήματα μεταχειρισμένων επίπλων σε τιμές ευκαιρίας και θα χρειαστεί βεβαίως να τα συντηρήσετε και να τα βάψετε με τεχνικές παλαίωσης.



  

Η διαμόρφωση αυτή, με τα μικρά - ανοιχτά έπιπλα στο επάνω μέρος του πάγκου και κανονικά ντουλάπια μόνο στο κάτω, είναι ιδανικό για κουζίνες που το κεντρικό τους τμήμα βρίσκεται σε τοίχο με μεγάλα παράθυρα ή αρχιτεκτονικά σχεδιασμό που δυσχεραίνει έτσι κι αλλιώς την τοποθέτηση ντουλαπιών στο ψηλό μέρος του τοίχου. Με μια τέτοια διάταξη και μικρές vintage λεπτομέρειες μια κανονική εντοιχισμένη κουζίνα με αντικέ στυλ ντουλαπιών εύκολα μπορεί να αποκτήσει γενικά vintage ύφος.  



Τα πορτάκια ντουλαπιών από ακατέργαστο ξύλο είναι επίσης μια επιλογή ιδανική για να δώσετε στην κουζίνας σας vintage στυλ. 



Ένα ακόμη γενικό χαρακτηριστικό στις παλαιές κουζίνες ήταν η χρήση πολλών και έντονων αποχρώσεων. Όπου δεν υπήρχε το φυσικό χρώμα του ξύλου ή το κλασσικό λευκό συνήθως τα χρώματα ήταν αρκετά έντονα και φωτεινά και ο βασικός λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι η λαδομπογιά με την οποία κατά βάση βάφονταν τα ντουλάπια δημιουργεί καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτές τις αποχρώσεις. :) 



Aν λοιπόν θέλετε να διαμορφώσετε το σύνολο της κουζίνας σας σε έντονo vintage στυλ επιλέξετε το κλασσικό αντικέ λευκό ή παλ αποχρώσεις, που επίσης είναι ιδιαίτερα όμορφες σε ντουλάπια - έπιπλα αντικέ ύφους, ή χρησιμοποιείστε έντονους χρωματικούς συνδυασμούς όχι βεβαίως με λαδομπογιά :) αλλά με χρώματα ...νέας γενιάς όπως η κατηγορία των χρωμάτων κιμωλίας που βάφουν απευθείας όχι μόνο πάνω σε ξύλο αλλά και ντουλάπια μελαμίνης, mdf κλπ. 



Τα ξύλινα κλασσικά τραπέζια παλαιωμένης όψης συνδυασμένα με αντίστοιχου ύφους ξύλινες ή ψάθινες καρέκλες καρέκλες είναι επίσης ένα στοιχείο που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει ατμόσφαιρα vintage ακόμη και σε κουζίνες που το σύνολό τους δεν είναι διαμορφωμένο "αυστηρά" στο συγκεκριμένο ύφος. 



Τα κλασσικά κουρτινάκια στα παράθυρα ή και σαν "πορτάκι" κάποιων ντουλαπιών και τα καρώ - ριγέ υφάσματα, ένα ακόμη στοιχείο με έντονο vintage χαρακτήρα. 



Τα μεταλλικά αντικείμενα, φωτιστικά, μπαταρίες νεροχύτη, χερουλάκια ντουλαπιών κλπ σε αντικέ στυλ προσδίδουν εύκολα vintage ύφος όπως και οι πάγκοι κουζίνας από ξύλο που μιμείται την φυσική όψη ακατέργαστης ξυλείας.  



Μπρούτζινα, μπακιρένια και παλιέ εμαγιέ σκεύη είναι από τα πιο ...must αντικείμενα διακόσμησης σε μια κουζίνα vintage ύφους. Συνδυασμένα με μικρές κατασκευές παλαιωμένης όψης ή απλά ξύλινα ράφια θα δώσουν επιλεκτικά έντονο στυλ ...εποχής σε όποια γωνιά της κουζίνας σας τα τοποθετήσετε. 



Τέλος οι χρωματικές ηλεκτρικές συσκευές σε retro στυλ και κυρίως τα ψυγεία αυτού του ύφους είναι ιδανικά για vintage κουζίνες, στις οποίες γενικά το κυριότερο υλικό που δεν τους ταιριάζει είναι το inox. Γι΄αυτό και όπου δεν έχετε την δυνατότητα να το αντικαταστήσετε με χρωματιστό μέταλλο προτιμήστε το κλασσικό λευκό χρώμα που θα συνδυάσετε με όποιου είδους αποχρώσεις θέλετε στα ξύλινα και υφασμάτινα στοιχεία της κουζίνας. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ