2024-09-30 20:26:29
Φωτογραφία για Τα 7 πιο συχνά λάθη στην διαμόρφωση εσωτερικών χώρων
Η διαμόρφωση και διακόσμηση του σπιτιού είναι μια διαδικασία δημιουργική και συναρπαστική, που μας επιτρέπει να εκφράσουμε το προσωπικό μας στυλ δημιουργώντας ταυτόχρονα άνετους και λειτουργικούς χώρους. Ωστόσο ακόμη και οι πιο ενθουσιώδεις σε αυτή τη διαδικασία είναι δύσκολο να αποφύγουν συχνά λάθη και παγίδες που έχουν σαν αποτέλεσμα δυσλειτουργίες που τελικά δυσκολεύουν τη ζωή και την καθημερινότητα μας μέσα στο σπίτι.  



Η μελέτη διαμόρφωσης κάθε εσωτερικού χώρου αποσκοπεί τόσο στην λειτουργικότητα όσο και την αισθητική. Και παρ' όλο που συχνά χρησιμοποιείται ο όρος "διακοσμητικό λάθος" επί της ουσίας στο καθαρά αισθητικό κομμάτι καμιά επιλογή δεν μπορεί να θεωρηθεί λάθος, αφού αυτό που σύμφωνα με την αισθητική κάποιου είναι όμορφο και ταιριαστό για κάποιον άλλο μπορεί να είναι εντελώς αταίριαστο. 

Έτσι οι λανθασμένες επιλογές αφορούν κυρίως την λειτουργικότητα κάθε χώρου ή στοιχεία αισθητικής της γενικής εικόνας του ανεξάρτητα από στυλ, αποχρώσεις, υλικά, αντικείμενα κλπ που είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.  


Το ύψος κάθε στοιχείου είναι καθοριστικό για την οπτική ισορροπία σε κάθε σημείο του χώρου

1. Αγνοώντας την κλίμακα και την αναλογία

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων είναι η παράβλεψη της κλίμακας των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων, σε σχέση με τις διαστάσεις του χώρου.

Τα έπιπλα που είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά για τον συγκεκριμένο χώρο κάνουν ένα δωμάτιο να μοιάζει είτε άδειο είτε υπερβολικά φορτωμένο έως ακατάστατο. Ένας μεσαίου ή μεγάλου μεγάλου καναπές σε ένα μικρό σαλόνι μπορεί να κυριαρχήσει στον χώρο με τρόπο που όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να "χαθούν", με τον ίδιο τρόπο που πολλά μικρά ή αποκλειστικά χαμηλά έπιπλα σε ένα μεγάλο δωμάτιο  το κάνουν να μοιάζει άδειο και αχανές. 

Πώς να το αποφύγετε: Μετρήστε το χώρο σας και κάντε έναν αναλυτικό σχεδιασμό πριν αγοράσετε ή αντικαταστήσετε έπιπλα. Χρησιμοποιήστε κομμάτια που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το δωμάτιο και αναμίξτε κομμάτια διαφορετικού όγκου και ύψους για ισορροπία. Για παράδειγμα συνδυάστε έναν μεγάλο καναπέ με ένα μικρότερο βοηθητικό τραπέζι ή επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους τραπεζάκι σαλονιού για αναλογικότητα, προτιμείστε μια μεγάλη σύνθεση - βιβλιοθήκη σε έναν τοίχο αντί για περισσότερα χαμηλά έπιπλα σκορπισμένα στον χώρο. Ακολουθήστε την ίδια στρατηγική και για άλλου είδους αντικείμενα όπως βοηθητικά έπιπλα, φωτιστικά δαπέδου, κάδρα, διακοσμητικά αντικείμενα μεγάλου μεγέθους, φυτά κλπ έτσι που όχι μόνο ο όγκος τους αλλά και το ύψος τους να είναι τα κατάλληλα για το σημείο που θα τοποθετηθούν. Ο πιο πρακτικός τρόπος για να το πετύχετε δεν είναι άλλος από τις ...δοκιμές. Αλλάξτε τα αντικείμενα με πιο χαμηλά, πιο ψηλά, μικρότερα ή μεγαλύτερα έως η γενική εικόνα να είναι ισορροπημένη χωρίς ούτε υπερβολικά άδεια ούτε και υπερφορτωμένα σημεία. 

 

Βεβαιωθείτε πριν επιλέξετε για την άνεση και λειτουργικότητα των βασικών επίπλων



2. Επιλέγοντας το στυλ έναντι της άνεσης

Μια κομψή μοντέρνα καρέκλα ή ένας ιδιαίτερου σχεδιασμού καναπές μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά αλλά αν είναι άβολα πιθανότατα θα μετανιώσετε για την αγορά τους. Η προτεραιότητα στο στυλ έναντι της λειτουργικότητας είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που οδηγεί σε μη πρακτικούς χώρους. 

Πώς να το αποφύγετε: Η άνεση πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα. Πριν αγοράσετε βασικά έπιπλα όπως καναπέδες, πολυθρόνες, καρέκλες ή σετ τραπεζαρίας, κρεβάτια, δοκιμάστε την άνεση που προσφέρουν για περισσότερο από ...μερικά λεπτά. Βρείτε κομμάτια που επιτυγχάνουν να καλύπτουν την αισθητική που αποζητάτε αλλά όχι εις βάρος της χρηστικότητας. Ειδικά αγοράζοντας μεμονωμένα έπιπλα πχ καρέκλες, τραπέζια φαγητού, βοηθητικά τραπεζάκια κλπ βεβαιωθείτε ότι το ύψος τους είναι το κατάλληλο ανάλογα με το αντίστοιχο των επίπλων που θα συνδυαστούν.  





Διαχρονικά στοιχεία-υλικά μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχους χώρους σύγχρονης αισθητικής



3. Η μόδα δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή 

Η διακόσμηση με βάση τις πιο πρόσφατες τάσεις μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά οι τάσεις είναι προσωρινές και αυτό που είναι δημοφιλές σήμερα μπορεί να φαίνεται ξεπερασμένο σε λίγα μόνο χρόνια. 

Πώς να το αποφύγετε: Απόλυτα λειτουργικοί χώροι σύγχρονης αισθητικής μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και με την χρήση κλασικών ή και vintage στοιχείων. Ενσωματώστε λοιπόν την μόδα στην διαμόρφωση του σπιτιού με φειδώ, εστιάζοντας σε διαχρονικά σχεδιαστικά στοιχεία και υλικά που αγαπάτε πραγματικά, ειδικά σε ό,τι αφορά έπιπλα και μεγάλου όγκου αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε μοντέρνα αξεσουάρ σε λεπτομέρειες όπως μαξιλάρια ριχτάρια, κάδρα και διακοσμητικά τοίχου τα οποία μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν καθώς εξελίσσονται τόσο οι δικές σας προτιμήσεις όσο και αυτές της μόδας 

 

Ο ελλειπής ή υπερβολικός φωτισμός καθορίζει σημαντικά την λειτουργικότητα κάθε χώρου



4. Κακός φωτισμός

Ο φωτισμός πολύ συχνά είναι μια σκέψη μεταγενέστερη έναντι όλων των άλλων στοιχείων στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και όμως είναι ιδιαίτερα καθοριστικός όχι μόνο για την γενική ατμόσφαιρα αλλά και την λειτουργικότητα κάθε σημείου του σπιτιού. Τα δωμάτια που είναι πολύ σκοτεινά ή υπερβολικά φωτεινά δυσκολεύουν σημαντικά την σωστή χρήση του χώρου. 



Πώς να το αποφύγετε: Ο σωστός φωτισμός ενός δωματίου πολύ σπάνια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον κεντρικό φωτισμό οροφής και γενικά με φωτιστικά μιας κατεύθυνσης.

Χρησιμοποιείστε πρόσθετα φωτιστικά δαπέδου, επιτράπεζια ή και τοίχου, έτσι που σε κάποια σημεία το φως να κατευθύνεται και από κάτω προς τα πάνω και όχι αποκλειστικά αντίστροφα. Οι ροοστάτες στα κεντρικά φωτιστικά είναι επίσης μια πρακτική επιλογή για την ρύθμιση του φωτισμού ανάλογα με την χρήση του χώρου. Και η επιλογή του σωστού λαμπτήρα διαφοροποιεί εντελώς τον τρόπο που φωτίζεται κάθε χώρος, ακόμη και με ίδια ακριβώς φωτιστικά. Αποφύγετε τους λαμπτήρες με λευκό φως που δημιουργουν μια απόλυτα ψυχρή ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με εκείνους θερμού φωτισμού. 

 

Η συσσώρευση αντικειμένων σε κάθε επιφάνεια μειώνει την λειτουργικότητα των χώρων

5. Γιατί ποτέ δεν φαίνεται τακτοποιημένο; 

Εκτός της περίπτωσης ο χώρος να είναι πραγματικά ακατάστατος :) η συσσώρευση πολλών διακοσμητικών αντικειμένων σε ένα δωμάτιο δημιουργεί γενικά ένα οπτικό ...χάος και ταυτόχρονα δυσκολεύει τον καθαρισμό του. 



Πώς να το αποφύγετε:  Εστιάστε σε βασικά κομμάτια που ξεχωρίζουν αντί να γεμίζετε ένα δωμάτιο με πολλά αντικείμενα και χρησιμοποιείστε σωστά τους κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους (βιτρίνες, ντουλάπια, συρτάρια) έτσι που σε κοινή θέα να βρίσκονται περισσότερα χρηστικά αντικείμενα και κάποια επιλεγμένα διακοσμητικά.

Ειδικά σε σημεία όπως το τραπεζάκι του σαλονιού ή μια τραπεζαρία που χρησιμοποιείται συχνά αποφύγετε να συγκεντρώνετε πολλά διακοσμητικά αντικείμενα ώστε να μην χρειάζεται μια μικρή ...μετακόμιση προκειμένου ο χώρος να γίνει λειτουργικός. 

Αν σας αρέσουν οι χώροι με πολλά αντικείμενα ομαδοποιείστε τα σε συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με το υλικό και το ύφος τους αντί να τα σκορπίσετε σε όλο τον χώρο και φροντίστε να αφήσετε ελεύθερα σημεία και επιφάνειες ώστε ο χώρος να μην ασφυκτιά.

Κάθε φορά που θέλετε να προσθέσετε διακοσμητικά αντικείμενα σε έναν χώρο βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν με τα υπόλοιπα ή αποσύρετε κάποια από τα υπάρχοντα διακοσμητικά σας και χρησιμοποιείστε τα ξανά μετά λίγο καιρό. 

 

Η υφή των υφασμάτων είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα, το σχέδιο και το χρώμα τους

6. Τα λάθος υφάσματα 

Ακόμη ένα πολύ συχνό λάθος, μια ...παγίδα στην οποία είναι πολύ εύκολο να μας οδηγήσει η εικόνα και γενική αισθητική ενός καναπέ ή πολυθρόνας τα υφάσματα των οποίων θα πρέπει να επιλέγονται όχι μόνο λόγω του σχεδίου αλλά κυρίως της ποιότητας και υφής τους. 

Το πιο σημαντικό στην επιλογή του τύπου υφάσματος σε ταπετσαρισμένα έπιπλα ή υφάσματα καλυμμάτων είναι αυτά να είναι το ίδιο λειτουργικά όλες τις εποχές.

Κλασικό παράδειγμα οι ομολογουμένως πολύ ιδιαίτερης αισθητικής καναπέδες με βελούδινα ή βελουτέ υφάσματα, που όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το ύφασμά τους μπορεί να να γίνει ...ανυπόφορο.

Αν λοιπόν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε ανάλογα με την εποχή το κατάλληλου υφάσματος ριχτάρι, επιλέξτε για καναπέδες και πολυθρόνες βαμβακερά ή τύπους υφασμάτων που δεν είναι ιδιαίτερα ζεστά, εκτός βεβαίως αν μιλάμε για χώρους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες, εξοχικά σπίτια κλπ 

Τα προσωπικά στοιχεία είναι αυτά που μετατρέπουν έναν χώρο σε ...σπίτι

7. Προσθέστε προσωπικές πινελιές

Είναι εύκολο κατά την διαδικασία διαμόρφωσης ενός χώρου του σπιτιού το αποτέλεσμα να είναι τέλειο αισθητικά αλλά εντελώς απρόσωπο και να θυμίζει ...βιτρίνα καταστήματος επίπλων. Η "ζεστασιά" που εκπέμπει ένας χώρος πολύ συχνά οφείλεται όχι στα μεγάλου όγκου στοιχεία και έπιπλα αλλά σε λεπτομέρειες και αντικείμενα που έχουν για εμάς συναισθηματική αξία, αντικείμενα που διηγούνται κάτι από την δική μας ιστορία άρα και εκείνη του ...σπιτιού. 

Πώς να το αποφύγετε: Ενσωματώστε στη διακόσμηση αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά σας και όσα αγαπάτε, όπως φωτογραφίες, ταξιδιωτικά αναμνηστικά, αγαπημένα σας έργα ζωγραφικής ακόμη και σε πόστερ, παιδικές ζωγραφιές, παλιά αγαπημένα σας αντικείμενα. Αυτά είναι που τελικά μετατρέπουν έναν απλώς όμορφα διακοσμημένο χώρο σε ...σπίτι. 



soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ