2024-10-02 19:39:19
Φωτογραφία για Η Intel ανασχεδιάζει την αρχιτεκτονική x86 με το νέο X86S

 



Η Intel συνεχίζει τις εργασίες της για την ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική X86S, ανακοινώνοντας την έκδοση 1.2 της νέας ISA (Instruction Set Architecture). Η νέα αυτή έκδοση φέρνει σημαντικές αλλαγές, με την Intel να στοχεύει σε μια πιο απλοποιημένη και μοντέρνα προσέγγιση, αφαιρώντας κυρίως την υποστήριξη για 16-bit και 32-bit λειτουργίες, οι οποίες θεωρούνται πλέον παρωχημένες. Παράλληλα, η Intel προσθέτει έναν "32-bit compatibility mode," χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι ακριβώς προσφέρει αυτή η λειτουργία.

 

Το X86S καταργεί την εγγενή υποστήριξη για 32-bit συστήματα, κάτι που έχει μειωμένη αξία από τη στιγμή που οι 64-bit επεξεργαστές έγιναν στάνταρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι περισσότερες σύγχρονες πλατφόρμες, όπως το Steam, έχουν ήδη σταματήσει να υποστηρίζουν 32-bit λειτουργικά συστήματα. Με αυτόν τον εκσυγχρονισμό, η Intel στοχεύει να απλοποιήσει την αρχιτεκτονική της x86, η οποία παραμένει από τις πιο διαδεδομένες στον κόσμο.

 

Ωστόσο, η απομάκρυνση από την υποστήριξη παλαιότερων λειτουργιών και λογισμικών θέτει σημαντικά ερωτήματα, καθώς η συμβατότητα με το παρελθόν ήταν πάντα ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής x86. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για το οικοσύστημα των Windows, που παραδοσιακά βασίζονται σε αυτή τη συμβατότητα.

 

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι η στάση της AMD, της άλλης μεγάλης σχεδιάστριας της αρχιτεκτονικής x86. Η AMD ήταν καθοριστική στην εξέλιξη της 64-bit έκδοσης του x86 (γνωστή ως x86-64 ή AMD64) και η επιτυχία της επισκίασε το Itanium της Intel. Εάν η Intel προχωρήσει σοβαρά με το X86S, ενδέχεται να χρειαστεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία της AMD για να αποφευχθεί μια πιθανή διχοτόμηση στη μελλοντική υποστήριξη legacy τεχνολογιών.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ