2024-10-11 20:00:15
Φωτογραφία για Τζέφρι Χίντον: Εγκατέλειψε την Φυσική στο πρώτο έτος, αλλά βραβεύθηκε με Νόμπελ Φυσικής
Εκτός από την φυσική στο Clifton College του Bristol, εγκατέλειψε επίσης τις σπουδές στην ιστορία τέχνης και την φιλοσοφία, για να καταλήξει στην πειραματική ψυχολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Δεν είμαι φυσικός, αλλά τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη φυσική», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Independent, ο Geoffrey E. Hinton, που βραβεύθηκε με το Νόμπελ 2024 στην Φυσική. «Εγκατέλειψα τη φυσική μετά το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο γιατί με δυσκόλευαν τα περίπλοκα μαθηματικά. Έτσι, η βράβευση με Νόμπελ Φυσικής μου φάνηκε πολύ περίεργη, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που η επιτροπή Νόμπελ αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα των τεχνητών νευρωνικών δικτύων».

Ο Geoffrey Hinton, που θεωρείται ως ο «πατέρας» της Τεχνητής Νοημοσύνης έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν εξυπνότεροι από τον άνθρωπο, πριν από μερικούς μήνες παραιτήθηκε από την Goggle «για να μπορεί να μιλάει για τους κινδύνους από την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς να πρέπει να σκεφτεται με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google».


Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να καταλήξουν εκτός ελέγχου

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βραβείων από την σουηδική επιτροπή των βραβείων Νόμπελ στην απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την επιτροπή, ο Geoffrey Hinton δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Βρίσκομαι σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο και όχι πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία. Σχεδίαζα να κάνω μια μαγνητική τομογραφία σήμερα, αλλά υποθέτω ότι θα πρέπει να την ακυρώσω. Δεν είχα ιδέα ότι είχα προταθεί για το Νόμπελ Φυσικής. Είμαι εμβρόντητος.(…)

Σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους από την Τεχνητή Νοημοσύνη, δήλωσε ότι τα πράγματα είναι μάλλον κάπως διαφορετικά σε σχέση με τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. Με την κλιματική αλλαγή, γνωρίζουμε σε γενικές τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να δράσουμε. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουμε να κάνουμε με κάτι όπου δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τι πρόκειται να συμβεί και τι πρέπει να κάνουμε για να πάνε όλα καλά. Μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να κυριαρχήσει. Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι να σκεφτούν πώς θα διατηρήσουν τον έλεγχο. Πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη ερευνητική προσπάθεια προς αυτη κατεύθνση. Νομίζω ότι ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις είναι να αναγκάσουν τις μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η OpenAI, να δαπανήσουν πολύ περισσότερους από τους πόρους τους στην έρευνα για την ασφάλεια.

Υπάρχει κάποια ομοιότητα με την επανάσταση της βιοτεχνολογίας και τους κινδύνους από την κλωνοποίηση. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολλές περισσότερες πρακτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Στην ερώτηση αν ανησυχεί για το γεγονός ότι ο κόσμος δεν σας παίρνει στα σοβαρά, απάντησε:

«Λοιπόν, υπάρχει μια ολόκληρη σχολή γλωσσολογίας που προέρχεται από τον Chomsky που πιστεύει ότι είναι εντελώς ανόητο να λέμε ότι αυτά τα πράγματα (η ΤΝ) κατανοούν και ότι δεν επεξεργάζονται τη γλώσσα με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα νευρωνικά δίκτυα είναι πολύ καλύτερα στην επεξεργασία της γλώσσας από οτιδήποτε έχει παραχθεί ποτέ από τη σχολή γλωσσολογίας Τσόμσκι. Αλλά υπάρχει ακόμα πολλή συζήτηση σχετικά με αυτό, ιδιαίτερα μεταξύ των γλωσσολόγων.»

Ο Hinton αρνήθηκε να λάβει χρηματοδότηση για την έρευνά του από τον αμερικανικό στρατό και μετακόμισε στον Καναδά για να συνεχίσει την έρευνά του. Τα τελευταία χρόνια, ο Geoffrey Hinton έχει εκφράσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου Νόμπελ, θα το δώσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα ένα γνωστό του ίδρυμα που παρέχει θέσεις εργασίας σε νέους ενήλικες με νευροδιαφορετικότητα.

πηγή: https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2024/hinton/interview/ – https://www.independent.co.uk/news/science/nobel-prize-university-of-toronto-british-nobel-prize-in-physics-google-b2626208.html

https://physicsgg.me/

Οι δηλώσεις του Hinton, αμέσως μετά την ανακοίνωση των βραβείων:

πηγή: https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2024/hinton/interview/ – https://www.independent.co.uk/news/science/nobel-prize-university-of-toronto-british-nobel-prize-in-physics-google-b2626208.html


tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ώρα του κομήτη C/2023 A3
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ώρα του κομήτη C/2023 A3
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ