2024-10-14 21:44:28
Φωτογραφία για Κήποι τεσσάρων εποχών. Πληροφορίες, σχεδιασμός, είδη φυτών
Ο κύκλος των εποχών, άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό περιβάλλον, το ίδιο έντονα μπορεί να χαρακτηρίζει και τεχνητά διαμορφωμένα τοπία όπως αυτά ιδιωτικών κήπων αν υπάρξει σχετική πρόβλεψη κατά τον αρχικό τους σχεδιασμό. 

Οι "κήποι 4 εποχών" -Four Season Gardens- όπως ακριβώς υποδηλώνει η ονομασία τους, περιλαμβάνουν είδη αειθαλών αλλά και φυλλοβόλων δέντρων και φυτών(*) με διαφορετικές περιόδους βλάστησης και ανθοφορίας, έτσι που η συνολική εικόνα του κήπου να διατηρείται όμορφη και το ίδιο "ζωντανή" όλες τις εποχές του χρόνου.  



Βασικές αρχές ενός κήπου τεσσάρων εποχών

Ο σχεδιασμός ενός κήπου που ευδοκιμεί όλο το χρόνο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό στην επιλογή των φυτών, ανάλογα με τις εποχιακές αλλαγές. 



Επιλογή φυτών

Η επιτυχής δημιουργία ενός κήπου 4 εποχών απαιτεί πρωτίστως την επιλογή των κατάλληλων φυτών που προσφέρουν ενδιαφέρον όλο το χρόνο, αφού πλήθος φυτών μπορούν να συμβάλλουν στην γενική εικόνα του κήπου για περισσότερες από μία εποχές, μέσω των λουλουδιών ή του φυλλώματος. 

 

Άνοιξη: Πρωϊμης ανθοφορίας βολβοί και ετήσια ή πολυετή καλλωπιστικά όπως Τουλίπες, Νάρκισσοι, Ίριδες, Φρέζιες, Κρόκοι, Ανεμώνες, Γεράνια, Γιασεμί, Πετούνιες, Πανσέδες, Μανόλια, Τριανταφυλλιά είναι κάποιες από τις επιλογές ώστε την περίοδο της άνοιξης ένας κήπος 4 εποχών να γεμίσει με χρώμα.  Καλοκαίρι: Εκτός κλασικών Μεσογειακών δέντρων όπως η Ελιά, η Μουριά ή η Συκιά που στην διάρκεια του καλοκαιριού προσφέρουν σε έναν κήπο και την απαιτούμενη σκιά και καλλωπιστικά όπως Τριανταφυλλιά, Βουκαμβίλια, Κατηφές, Αγάπανθος, Ορτανσία, Λεβάντα, Ντάλια, Διπλαδένια, Λαντάνα, Γαρδένια είναι κάποια από τα είδη που συντελούν στην δημιουργία ενός κήπου με έντονο χρώμα και άρωμα στην διάρκεια του καλοκαιριού. Φθινόπωρο - Χειμώνας: Παρά το γεγονός ότι η έννοια του "κήπου" συχνά ταυτίζεται αποκλειστικά με την άνοιξη και το καλοκαίρι, πολυετή αειθαλή δέντρα και θάμνοι, διακοσμητικά χόρτα που διατηρούν το φύλλωμά τους το οποίο απλά αλλάζει αποχρώσεις στην διάρκεια του χειμώνα αλλά και εντυπωσιακά πολυετή φθινοπωρινής και χειμερινής ανθοφορίας όπως Σφένδαμος, Πυξάρι, Αλεξανδρινό, Χρυσάνθεμα, Κάρεξ, Καμέλια, Μιμόζα, Χειμωνανθός, Κίτρινο Γιασεμί, Κυκλάμινα, Κάκτος των χριστουγέννων, Αλεξανδρινό, φθινοπωρινοί Πανσέδες είναι κάποια μόνο από τα είδη που μπορούν να δημιουργήσουν έναν κήπο με ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη στην διάρκεια του χειμώνα. 

Αειθαλή δέντρα και φυτά

Ενώ τα λουλούδια παρέχουν εποχιακό χρώμα, η γενική εικόνα ενός κήπου καθορίζεται από στοιχεία που παραμένουν σταθερά σε όλη την διάρκεια του έτους. Έτσι αειθαλή δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα ή ανθοφόρα καλλωπιστικά, ανεξάρτητα από την περίοδο ανθοφορίας τους,  παρέχουν την πιο αξιόπιστη επιλογή για την όμορφη εικόνα του κήπου το διάστημα φθινοπώρου - χειμώνα όταν ετήσια φυτά έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του ή πολυετή φυλλοβόλα έχουν χάσει το φύλλωμά τους. Πυξάρι, Αμπέλια, Καλλιστήμονας, Σπαράγγι, Νυχτολούλουδο, Κωνοφόρα, Στίπα, Μυρτιά, Μιμόζα, Καμέλια, Γαρδένια, Θυμάρι, Αρμπαρόριζα, Πυράκανθος, Λιγούστρο, Κισσός, Αγγελική, Ρυχόσπερμο, Φωτίνια, Ιβίσκος, Μανόλια, Γεράνι, Παχύφυτα, Βιβούρνο, Γιούκα, Γυνέριο, Στρελίτζια, Κακτοειδή, Πικροδάφνη, Λεβάντα, Αζαλέα, Πολύγαλα, Αγγελική, Ροδόδεντρο, Γαρυφαλλιά είναι είδη που με το φύλλωμά τους "γεμίζουν" και ομορφαίνουν έναν κήπο 4 εποχών ειδικά στην διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. 

Εποχιακές μεταβάσεις

Για να εξασφαλίσετε απρόσκοπτες μεταβάσεις από τη μια εποχή στην άλλη, τα φυτά ενός κήπου 4 εποχών θα πρέπει να περιλαμβάνουν είδη που ακμάζουν διαδοχικά.

Για παράδειγμα, οι ανοιξιάτικοι βολβοί μπορούν να ακολουθηθούν από καλοκαιρινά πολυετή φυτά που αρχίζουν να ανθοφορούν ήδη από το τέλος της άνοιξης, τα οποία με τη σειρά τους θα παραχωρήσουν τη θέση τους σε πολυετή είδη φθινοπωρινής ή χειμερινής ανθοφορίας.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός και η μελετημένη θέση φύτευσης για κάθε είδος θα διατηρήσει την εικόνα του κήπου ζωντανή και ελκυστική σε κάθε σημείο του. 

Εστίαση στο φύλλωμα

Αυτό που συνήθως τραβά την προσοχή μας σε έναν κήπο είναι τα ανθισμένα λουλούδια, όμως ο "αφανής" πρωταγωνιστής σε έναν κήπο 4 εποχών είναι το φύλλωμα των ειδών που θα περιλαμβάνει.

Φυτά όπως διακοσμητικά χόρτα, φτέρες, μεγάλου μεγέθους μη ανθοφόρα παχύφυτα, αειθαλή δέντρα και αναρριχώμενα κλπ είναι είδη που διατηρούν την όψη τους, προσφέροντας στον κήπο μόνιμα τον όγκο και τις αποχρώσεις τους και διατηρώντας το οπτικό ενδιαφέρον του χώρου όλες τις εποχές. 

Ο ρόλος των δοχείων φύτευσης

Ένας κήπος 4 εποχών δεν απαιτεί υποχρεωτικά ...αχανείς χώρους και με την ίδια επιτυχία μπορεί να δημιουργηθεί και σε χώρο μικρής έκτασης ή ακόμη και σε ένα μπαλκόνι.

Πλήθος ειδών που ανθοφορούν ή διατηρούν το φύλλωμά τους στην διάρκεια του χειμώνα ευδοκιμούν το ίδιο καλά και τοποθετημένα σε γλάστρες,  ενώ ακόμη και σε έναν κήπο μεγάλων διαστάσεων πήλινες γλάστρες, όμορφες ζαρντινιέρες ή πυθάρια με τα κατάλληλα φυτά προσθέτουν ιδιαίτερο ύφος και συντελούν στην ακόμη πιο εντυπωσιακή εικόνα του.   

Σχεδιάζοντας τον κήπο τεσσάρων εποχών σας

Η δημιουργία ενός κήπου τεσσάρων εποχών απαιτεί λεπτομερή σχεδίαση όμως η ανταμοιβή είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος, ανάλογα με τις εποχές, όμορφος χώρος. 



Αξιολόγηση του χώρου

Ξεκινήστε κατανοώντας τη διάταξη του κήπου σας. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η έκθεση στο ηλιακό φως, ο τύπος του εδάφους και το κλίμα για να επιλέξετε φυτά που θα ευδοκιμήσουν στην περιοχή σας. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς θα φαίνονται διαφορετικές περιοχές του κήπου σας κατά τη διάρκεια κάθε εποχής και πού πρέπει να τοποθετηθούν τα βασικά σημεία εστίασης.

Διάταξη των φυτών

Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό εδαφοκάλυψης, πολυετών φυτών, θάμνων και δέντρων για να προσθέσετε βάθος και διάσταση. Δέντρα, αναρριχώμενα και τα ψηλότερα φυτά μπορούν να σχηματίσουν το βασικό "σκηνικό", ενώ οι μεσαίου μεγέθους θάμνοι και τα καλλωπιστικά χαμηλής ανάπτυξης προσθέτουν τις επιμέρους "πινελιές" χρώματος. 

Τα χρώματα

Επιλέξτε φυτά με ποικίλα χρώματα φυλλώματος και λουλουδιών, ώστε ανά εποχή να διαφοροποιείται η εικόνα του κήπου, συνδυάζοντας ανά εποχή απαλές και εντονότερες αποχρώσεις κόκκινου, πορτοκαλί, μωβ, κίτρινου, λευκού, ροζ και φυσικά ...πράσινου.

Ενσωματώστε στον κήπο διακοσμητικά στοιχεία

Μονοπάτια, παγκάκια κήπου, υδάτινα στοιχεία, πέργκολες κλπ είναι στοιχεία που προσθέτουν δομή και χαρακτήρα στον κήπο όλες τις εποχές.  

Συντήρηση και φροντίδα

Αν και ένας κήπος τεσσάρων εποχών, αν διαμορφωθεί κυρίως με πολυετή αειθαλή είδη,  μπορεί να απαιτεί μειωμένες φροντίδες σε σχέση με έναν κήπο που βασίζεται κυρίως σε εποχιακά ανθοφόρα φυτά μια στοιχειώδης συντήρηση ασφαλως είναι απαραίτητη. Το κλάδεμα, οι εποχικοί καθαρισμοί και το απαραίτητο ανά εποχή πότισμα διασφαλίζουν ότι ο κήπος σας παραμένει υγιής και ελκυστικός καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

_____________________

(*) Για τα περισσότερα από τα είδη φυτών που αναφέρονται στο άρθρο θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας στο Ευρετήριο Φυτών τoυ soulouposeto.gr Δείτε εδώ ή αναζητείστε αυτό που σας ενδιαφέρει μέσω της επιλογής "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ" στην κορυφή της κεντρικής σελίδας
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ