2024-11-03 09:52:21
Φωτογραφία για Πώς ο Σούπερμαν βοήθησε στην εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble
Το εξώφυλλο του τεύχους Action Comics Νο. 419 όπου Σούπερμαν συμμετείχε σε ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ιστορία της διαστημικής επιστήμης.

Πολύ πριν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εμφανίστηκε στο διάσημο κόμικ με πρωταγωνιστή τον Σούπερμαν

Στην πρώτη σελίδα του τεύχους 419 που κυκλοφόρησε το 1972, ο δημοσιογράφος Κλαρκ Κεντ, το άλλο πρόσωπο του Σούπερμαν, καλύπτει την τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη του Μεγάλου Διαστημικού Τηλεσκοπίου της NASA, ενώ βρίσκεται στο διαστημικό λεωφορείο που το μεταφέρει:

«Βρίσκομαι σε τροχιά με το Μεγάλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο της NASA, το LST. Εδώ, πολύ πάνω από την θολούρα της ατμόσφαιρας, οι αστρονόμοι θα έχουν μια κρυστάλλινη καθαρή θέαση των άστρων και των πλανητών», λέει ο Κλαρκ Κεντ (το alter ego του Σούπερμαν) στην πρώτη σελίδα του Action Comics Νο. 419

Το Μεγάλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο (LST) που αναφέρεται στο κόμικ είναι η αρχική ονομασία του διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ.


Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα: πώς γίνεται ένα τεύχος κόμικ-σούπερμαν του 1972 να αναφέρεται στο Χάμπλ που τέθηκε σε τροχιά με τη βοήθεια διαστημικού λεωφορείου το 1990;

Υπάρχει απάντηση. Η NASA είχε αναπτύξει σχέδια για αυτό που αποκαλούσε Μεγάλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο (μετέπειτα Χάμπλ) από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είχε ήδη εκτοξεύσει με επιτυχία το πρώτο της επιτυχημένο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Orbiting Astronomical Observatory 2 (OAO-2), το 1968. Ταυτόχρονα προχωρούσαν οι μελέτες για ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Ο Pete Simmons, ο τότε διευθυντής της διαστημικής αστρονομίας στην Grumman Aerospace Corporation (τώρα Northrop Grumman), ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν για το τηλεσκόπιο OAO-2, ανέλαβε την πρόκληση να πείσει το κοινό – και το Κογκρέσο – ότι άξιζε να ξοδευτούν χρήματα για ένα Μεγάλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο. Κάποια μέρα που ο Simmons ταξίδευσε με ένα αεροπλάνο προς τη Νέα Υόρκη είδε ένα παιδί στην διπλανή του θέση να διαβάζει ένα κόμικ για τον Σούπερμαν. Τότε του ήρθε η ιδέα να προωθήσει την ιδέα του διαστημικού τηλεσκοπίου χρησιμοποιώντας τον Σούπερμαν.

Προσκάλεσε τους ανθρώπους της DC Comics στα εργαστήρια Grumman και τους έδειξε μοντέλα του Μεγάλου Διαστημικού Τηλεσκοπίου (LST), και τους έπεισε ότι έπρεπε να παρουσιάσουν το τηλεσκόπιο σε μια ιστορία του Σούπερμαν. Το αποτέλεσμα ήταν το τεύχος Action Comics Νο. 419. Και όταν έφτασε στην Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση έδωσε σε κάθε μέλος του Κογκρέσου ένα αντίγραφο αυτού του κόμικ του Σούπερμαν για να δείξει ότι η ιδέα του LST είναι αρκετά δημοφιλής.

Ο Σούπερμαν δεν επηρέασε άμεσα την απόφαση της επιτροπής του Κογκρέσου, αφού η χρηματοδότηση του LST εγκρίθηκε τελικά πέντε χρόνια μετά, το 1977. Και δεκατρία χρόνια αργότερα, το Μεγάλο Διαστημικό Τηλεσκόπιο, με το νέο όνομα Xαμπλ, τέθηκε σε τροχιά με τη βοήθεια του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι. Έκτοτε, λειτουργεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ήταν το πρώτο παρατηρητήριο που ανίχνευσε στοιχεία από το πρώιμο σύμπαν, απεικόνισε την επιφάνεια ενός άστρου εκτός από τον ήλιο, επιβεβαίωσε την παρουσία υπερμεγέθων μαύρων τρυπών και γενικότερα μας αποκάλυψε πολυάριθμες εντυπωσιακές εικόνες αστρονομικών αντικειμένων. Και οφείλει την ύπαρξή του, περισσότερο στη σκληρή δουλειά και το πάθος ανθρώπων όπως ο Simmons, παρά σε οποιονδήποτε φανταστικό υπερήρωα σαν τον Σούπερμαν.

πηγή: https://www.scientificamerican.com/article/how-superman-helped-launch-the-hubble-space-telescope/

https://physicsgg.me/2024/1
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ