2024-06-20 17:27:57
Φωτογραφία για Kινητά τηλέφωνα με όραση Σούπερμαν και ακτίνες Χ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

 



Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «IEEE» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα τσιπ που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε κινητά τηλέφωνα προσδίδοντας τους σούπερ… όραση. Τα κινητά τηλέφωνα με αυτή την τεχνολογία θα μπορούν σύμφωνα με τους ερευνητές να βλέπουν τι υπάρχει πίσω από τοίχους ή άλλα εμπόδια και να τα απεικονίζουν στην οθόνη τους για να ενημερώνονται οι κάτοχοι τους.





Το τσιπ που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο αποτελείται από μια συστοιχία τριών αισθητήρων εικονοστοιχείων (pixels) που εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοσήματα υψηλής συχνότητας στη ζώνη συχνοτήτων του χιλιοστομετρικού μήκους κύματος (mmWave) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Τα σήματα που αντανακλώνται πίσω από το αντικείμενο-στόχο στη συνέχεια ενισχύονται και επεξεργάζονται από το τσιπ επιτρέποντας την προβολή περιγραμμάτων του αντικειμένου σε μια οθόνη.

Τα πειράματα

Στις δοκιμές που πραγματοποιούνται το τσιπ κατάφερε να ανιχνεύσει ένα αντικείμενο πίσω από χαρτόνι. Χρειάστηκαν 15 χρόνια δουλειάς και μια βελτίωση στην απόδοση των εικονοστοιχείων κατά 100 εκατομμύρια φορές για να γίνει το τσιπ αρκετά μικρό ώστε να χωράει σε μια κινητή συσκευή, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια δήλωση. Στο μέλλον τα smartphones που είναι εξοπλισμένα με το τσιπ μπορεί να μπορούν να ανιχνεύουν το περιεχόμενο φακέλων ή συσκευασιών ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση καρφιών, καλωδίων ή ραγισμένων σωλήνων πίσω από τοίχους.

«Σχεδιάσαμε το τσιπ χωρίς φακούς ή οπτικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να χωράει σε μια φορητή συσκευή. Τα pixel τα οποία δημιουργούν εικόνες ανιχνεύοντας σήματα που αντανακλώνται από ένα αντικείμενο στόχο, έχουν σχήμα τετραγώνου 0,5 χιλιοστών περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου» αναφέρει ο Γουγιεόλ Τσόι καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πέρα από το να καθιστά δυνατή την εξέταση μέσα από τοίχους και μέσα σε φακέλους, η νέα τεχνολογία απεικόνισης μπορεί να βρει εφαρμογές στην ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη λένε οι ερευνητές. Είναι φυσικά ευνόητο ότι η τεχνολογία αυτή θα παρέχει τη δυνατότητα και για κακόβουλη χρήση παράνομης παρακολούθησης και απόκτησης πληροφοριών.

Naftemporiki.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ