2012-07-04 20:01:08
Φωτογραφία για Επτά αποκρατικοποιήσεις προωθεί άμεσα ο Σαμαράς
Επτά αποκρατικοποιήσεις θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση επισημαίνουν έγκυρες πηγές και επισημαίνουν ότι βούληση του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην τρόικα και να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων ώστε να μη σταματήσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και να μην επιβαρυνθεί η κοινωνία με πρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με το newsbomb.gr. Αυτό ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην οικία του, τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, όσο και με τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη, δηλαδή τους κ. Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα, επανειλημμένως.

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι προγραμματικές δηλώσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και το πλαίσιο διαβουλεύσεων με την τρόικα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τον κ. Σαμαρά. Ο πρώτος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί αφορά στις προσφυγές που έχουν γίνει από ομοσπονδίες, φορείς και δημοτικά συμβούλια προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τις οποίες προκαλούνται σοβαρές εμπλοκές σε αποκρατικοποιήσεις ζωτικής σημασίας.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εξαιτίας αυτών των καταστάσεων αλλά και της αποδεδειγμένης βραδύτητας που διακρίνει την ηγεσία του, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν έχει ικανοποιήσει τους στόχους που τού έχουν ανατεθεί.

Με άμεσους ρυθμούς θα αρχίσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εξής εκκρεμοτήτων για ιδιωτικοποιήσεις:

1. Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ): Από την εποχή της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, ο Οργανισμός έχει χωριστεί ανά έργο κάτω από την ομπρέλλα μιας μητρικής εταιρείας (holding) που κρατά την ονομασία «Ο.Σ.Ε.» Α.Ε. Η πιο σημαντική εταιρεία είναι η «ΤραινΟΣΕ», η οποία αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί μαζί με το τροχαίο υλικό του οργανισμού. Από το καλοκαίρι του 2008, όλα έδειχναν ότι η εταιρεία θα περνούσε στον έλεγχο της γαλλικής RTP. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης εγκαταλείφθηκε μόλις εξελέγη η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος από ρωσικές και κινεζικές εταιρείες, ενώ οι Γάλλοι δεν αποκλείουν δυναμική επιστροφή ειδικώς για τον έλεγχο του άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι) στις επιβατικές και τις εμπορευματικές ροές. Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί από πέρυσι το φθινόπωρο. Κινεζικές εταιρείες μέσω της “Cosco” θα αντιμετώπιζαν θετικά πάντως τη χωροθέτηση ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο που θα έχει άμεση επικοινωνία με τον εμπορευματικό λιμένα του Πειραιά μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της κατασκευής.

2. Επιχειρήσεις άμεσης ιδιωτικοποίησης: Πρόκειται για επιχειρήσεις που ανήκουν στην «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος» και δεν αποκλείεται να αποκρατικοποιηθούν ίσως κι εντός του Ιουλίου. Είναι η Συνεταιριστική Εταιρεία Καπνού (ΣΕΚΑΠ), η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως (ΕΒΖ) και η επιχείρηση γαλακτοκομικών προϊόντων «Δωδώνη».

3. Κρατικά λαχεία: Θα προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για να δοθούν με σύβαση παραχωρήσεως. Ήδη υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν.

4. ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ: Προβλέπεται η πώληση μετοχών σε ποσοστό 100% επί της Δημοσίας Επιχειρήσεως Παροχής Αερίου και 65% επί της ΔΕΣΦΑ. Υπάρχει ενδιαφέρον από 17 κοινοπραξίες αλλά δεν προχώρησε ο διαγωνισμός. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις λόγω της πολιτικής ρευστότητας και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Ανεπισήμως λέγεται ότι αποδίδεται βραδύτητα αντιδράσεων σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

5. Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο Ολυμπιακών Αγώνων (ΙΒC): Πρόκειται για την κτηριακή εγκατάσταση στην οποία στεγάζεται σήμερα το εμπορικό κέντρο “Golden Hall” στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου. Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση πρέπει να γίνει ως το τέλος του έτους κι αναμένεται να αποφέρει σημαντικό ποσό στα δημόσια ταμεία. Ως τώρα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τρεις δυνατές κοινοπραξίες ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα κάθε ενημέρωση σχετικώς με το διαγωνισμό, ο οποίος προβλέπει μακροχρόνια μίσθωση (διαρκείας 90 ετών).

6. Παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού: Η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με τα εννέα ενδιαφερόμενα μέρη που διεκδικούν την εταιρεία «Ελληνικόν Α.Ε.» στην οποία ανήκει ο χώρος στον οποίο εγκαθίστατο το παλαιό αεροδρόμιο.

7. ΟΛΠ και ΟΛΘ: Με συμβάσεις παραχώρησης σχεδιάζει η κυβέρνηση Σαμαρά την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Αυτές είναι οι πρώτες κατευθύνσεις που έχει λάβει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κώστας Μουσουρούλης ενώ συζητείται εντόνως στην αγορά η πιθανή επιστροφή τόσο του κ. Νίκου Αναστασόπουλου στον ΟΛΠ σε σημαντικό ρόλο και πιθανώς του κ. Ιωάννη Τσιάρα στον ΟΛΘ. Ο μεν πρώτος είχε διαπραγματευτεί ενδελεχώς το πλαίσιο παραχωρήσεως και συνεργασίας του ΟΛΠ με την “Cosco” ενώ ο δε, δεύτερος είχε προχωρήσει σε σημαντικό σημείο τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική “Hutchinson”. Οι σκέψεις για τους διαγωνισμούς παραχωρήσεως προβλέπουν: α) παραχώρηση του προβλήτα κρουαζιέρας και των επιγείων υπηρεσιών εξυπηρετήσεως (handling) στον Πειραιά, β) παραχώρηση της διαχειρίσεως του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων και γ) παραχώρηση των δραστηριοτήτων στον προβλήτα Ι στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ. Αναλόγως θα γίνει η κατανομή και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Ήδη, η λειτουργία και οι επιδόσεις της “Cosco” στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά συνηγορούν προς τούτο.

Τα «αγκάθια»

Τα πρόσωπα που θα συνομιλήσουν με την τρόικα θα πρέπει να έχουν σαφή εικόνα και πειστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά σε μια σειρά δύσκολων αποκρατικοποιήσεων όπως είναι η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, το Καζίνο Πάρνηθος, τα ΕΛΠΕ και η Εγνατία Οδός. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, παρότι είχαν ληφθεί δεσμεύσεις για ενέργειες και διαδικασίες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δώστε όνομα στην μπουτίκ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δώστε όνομα στην μπουτίκ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ