2012-07-05 19:52:50
Φωτογραφία για Καθολική στήριξη στην Κυπριακή Προεδρία
Η Κυπριακή Προεδρία εκπροσωπεί μια μικρή χώρα η οποία φιλοδοξεί να υπηρετήσει ανιδιοτελώς την ΕΕ, χωρίς καμιά εθνική σκοπιμότητα και χωρίς να θέλει να προωθήσει δικά της συμφέροντα, διεμήνυσε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις Ευρωβουλευτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ακόμη πως η Κύπρος ως ένας έντιμος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής θα προσπαθήσει να συμβιβάσει θέσεις, απόψεις και πολιτικές. «Εμείς επιχειρούμε κάτι καινούριο, να παντρέψουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως πρόκειται για κάτι καινούργιο το οποίο θα πρέπει να δοκιμαστεί δεδομένου του ότι, όπως πρόσθεσε, «τα μέσα που δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην κρίση».


Υπέρ της πρόθεσης της Κυπριακής Προεδρίας να συμβάλει με όλα τα μέσα, στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της, τάχθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μάρτιν Κάλαχαν. Η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκαμπριέλλα Ζίμερ διαβεβαίωσε για την έντονη και σθεναρή υποστήριξη που θα δώσει η Ομάδα της, στο έργο της Κυπριακής Προεδρίας. «Επικροτούμε το γεγονός ότι στόχος της προεδρίας σας θα είναι να στρέψετε την προσοχή των Ευρωπαίων ηγετών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευάλωτες ομάδες του ευρωπαϊκού πληθυσμού, όπως είναι η ανεργία των νέων, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να εργαστούν ώστε οι πολίτες της δημοκρατικής Ευρώπης να μην λειτουργούν με φοβίες όπως λειτούργησαν στη διάρκεια του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία και των τελευταίων εκλογών στην Ελλάδα.

 Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αμέσως μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν ως προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Παρατήρησε ότι «σωστά αντιλαμβάνεται η Κυπριακή Προεδρία τις προκλήσεις και πολύ ορθά επιλέγει να εργασθεί για την ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, για την επιβολή φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης». Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε βέβαιος ότι, η Κυπριακή Προεδρία θα επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στην υλοποίηση εκείνων των στόχων που μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα και ιδιαίτερα, την επίτευξη μίας συμφωνίας, μεταξύ Συμβουλίου ΕΕ - Κομισιόν - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2013. Η Κομισιόν, κατέληξε, θα υποβάλει πλήρη και ενημερωμένα οικονομικά στοιχεία, σχετικά με την πρόταση της για τη διαμόρφωση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του προγράμματος ανάπτυξης της ΕΕ. Η συμφωνία για το πλαίσιο αυτό καθώς και η έγκριση των 70 παράπλευρων οικονομικών προγραμμάτων, θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το τέλος του έτους, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Στις παρεμβάσεις τους, πολλοί ευρωβουλευτές είτε επικεντρώθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και τις ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν στην Ευρώπη είτε σε αντιφάσεις που κατά την άποψή τους προκαλούνται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά προεδρεύει της ΕΕ ένας Αριστερός, κομμουνιστής Πρόεδρος. Επιφυλάξεις και γκρίνιες που απαντήθηκαν εν πάση περιπτώσει από τον Πρόεδρο Χριστόφια με παρρησία.

Σημειώνεται ότι αρκετοί ομιλητές τόνισαν το ρόλο της Κυπριακής Προεδρίας που μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ ΕΕ και των χωρών του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής. Ορισμένοι δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για διπλωματική μαεστρία της Κύπρου, η οποία κατάφερε να χρησιμοποιήσει το ενεργειακό ζήτημα ως εργαλείο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες όπως το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού κόσμου.

Αποδοκιμάστηκε η τουρκική συμπεριφορά

 Σημειώνεται ότι η τουρκική συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτυχε αποδοκιμασίας από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και χθες σχεδόν από όλες τις Πολιτικές Ομάδες του ΕΚ την ίδια ώρα που εκφράστηκε η πλήρης στήριξή τους στην ίδια την Κυπριακή Προεδρία προκειμένου να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους και τις προτεραιότητες που ξεδίπλωσε μπροστά στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Παρόλο που ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοζέ  Μανουέλ Μπαρόζο στην αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο δεν έκανε καμία αναφορά στην Τουρκία και στην κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, η αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας καταδικάστηκε το ίδιο με τη διαίρεση της Λευκωσίας από επικεφαλής ομάδων και ευρωβουλευτές, είτε προκλήθηκαν από επιθέσεις όπως αυτή του κ. Γουάτσον, είτε όχι.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών κ. Σβόμποντα εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση που ακολουθεί η Τουρκία έναντι της Κυπριακής Προεδρίας. Η Κυπριακή Προεδρία αποτελεί προεδρία της ΕΕ και κάθε απόπειρα απαξίωσής της δεν στρέφεται κατά της Κύπρου αλλά κατά της ΕΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, κατά την κοινή διάσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ρωτήθηκε για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ΕΕ έναντι της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Επανέλαβε με παρρησία ότι: «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει κανόνες. Ενας κανόνας είναι οι εναλλασσόμενες προεδρίες. Και η Κύπρος αναλαμβάνει μια υποχρέωση ακριβώς σ’ αυτή την εναλλασσόμενη προεδρία. Είπα στον πρωθυπουργό Ερντογάν και στον Πρόεδρο Γκιουλ και στον κ. Τσιτσέκ ότι δεν είναι η ΕΕ που θέλει να προσχωρήσει στην Τουρκία αλλά το αντίθετο και γι’ αυτό πρέπει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».

Συγκλονισμός από τη διαίρεση που είδε στη Λευκωσία

Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χάρμς δήλωσε συγκλονισμένη από τα όσα είδε στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Κύπρο, αλλά υποστήριξε ότι, αναγκαστικά πλέον, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας της, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής όλης της Ευρώπης. Μάλιστα, η κα Χάρμς σημείωσε ότι δεν είναι τόσο «άφρονη» όπως ο κ. Γουάτσον για να υποδείξει στον Πρόεδρο Χριστόφια τι να κάνει για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Γουάτσον της ομάδας των Φιλελευθέρων με προκλητικό τρόπο και σε διατακτικό ύφος, υπέδειξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μιλήσετε με την Τουρκία. Μην αγνοείτε τι υποφέρουν πίσω από τα συρματοπλέγματα οι Τ/κ», είπε ωσάν και η Κυπριακή Δημοκρατία να ευθύνεται για την κατοχή! Μάλιστα ο κ. Γουάτσον, με αφορμή το δάνειο που ζήτησε η Κύπρος από τη Ρωσία, κάλεσε τον Πρόεδρο να υποθηκεύσει την Κύπρο στη Ρωσία!

Η πρόκληση Γουάτσον και άλλων ήταν η αφορμή για την καταληκτική παρέμβαση του Προέδρου με την οποία τους κάλεσε να μην φοβούνται τον κομμουνιστή Χριστόφια.  Στην πρόκληση του κ. Γουάτσον απάντησαν όμως Κύπριοι Ευρωβουλευτές όπως ο κ. Κασουλίδης και η κα Θεοχάρους που αντέστρεψαν τα πυρά σημειώνοντας ότι το «διαίρει και βασίλευε» είναι πολιτική της χώρας από την οποία κατάγεται ο κ. Γουάτσον. Μάλιστα, η κα Θεοχάρους χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου ως «εμπνευσμένη» για τις προτεραιότητες και τους φιλόδοξους στόχους που τέθηκαν από την προσπάθεια κατάληξης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου μέχρι και το επισιτιστικό πρόγραμμα γι’ αυτούς που πεινάνε, τον πλέον ανθρώπινο στόχο, όπως είπε.

Για «προοδευτική τοποθέτηση που αναδεικνύει τα σημαντικά θέματα της Ενωσης και την αντιμετωπίζει με ένα προοδευτικό και δημοκρατικό τρόπο» μίλησε και ο Κ. Μαυρονικόλας σημειώνοντας ότι αυτή η τοποθέτηση του Προέδρου Χριστόφια «δεν αποδέχεται την πολιτική της αυστηρής λιτότητας αλλά μιλά για αντιμετώπιση της ανεργίας για ανάπτυξη και δίνει ελπίδες για έξοδο από την ύφεση».

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι «μόνο αν η Προεδρία ενός μικρού κράτους στηριχθεί ομόθυμα από τα υπόλοιπα 26 κράτη, θα αποδειχθεί ότι η ΕΕ αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως αμφικτιονία ισοτίμων κρατών». Κάλεσε δε την ΕΕ «να απαντήσει καθαρά στην Τουρκία», λέγοντας ότι «η μόνη απάντηση είναι το ΕΣ και η Κομισιόν να μην έχουν καμία επαφή με την Τουρκία, ενόσω η ίδια δεν έχει καμία επαφή με την προεδρεύουσα του ΕΣ».

Χαραυγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ