2012-07-07 13:57:22
Φωτογραφία για Eννέα βήματα για την ανάπτυξη
Εμφαση σε αποκρατικοποιήσεις, περιορισμό του ΔημοσίουΑντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όμως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια».

Αποκρατικοποιήσεις, συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου ξεμπλοκάρισμα των πόρων του ΕΣΠΑ και μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.Δίνοντας το στίγμα τον προθέσεων της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς τόνισε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μια σειρά από «μεγάλες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές», όχι, όπως είπε, γιατί μας τις ζητά η δανειακή σύμβαση, αλλά «γιατί πρέπει να τις κάνουμε». Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πει την αλήθεια, αλλά και να δώσει όλες τις μάχες που χρειάζονται για να αναστρέψει την ύφεση.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά επεσήμανε ότι ο λαός έχει ανάγκη από «αλήθεια, προοπτική, ελπίδα και κουράγιο», υπογραμμίζοντας ότι θα μιλήσει «χωρίς περιστροφές, γενικολογίες και εύκολες υποσχέσεις»
. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι η χώρα θα τα καταφέρει και ότι μπορεί να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, αφού όπως είπε, έχει ως όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι πέρα από τους «γκρίζους αριθμούς» υπάρχουν οι άνθρωποι και η κοινωνία και συμπλήρωσε ότι δεν γίνεται να υπάρχουν άστεγοι, πολίτες που ζητούν τροφή στα συσσίτια, δεν γίνεται να αυξάνονται οι αυτοκτονίες, να νιώθουν οι Έλληνες ανασφάλεια και φόβο εξαιτίας της εγκληματικότητας.

Κυρία επιδίωξή μας, πρόσθεσε, είναι να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση που παραλύει την χωρά. «Δεν επαιτούμε βοήθεια, δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις, θα κάνουμε τομές γιατί πρέπει όχι γιατί μας το ζητούν», σημείωσε.

Εξειδικεύοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αυτές εστιάζονται στα εξής εννέα βήματα:

1. Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις :

Προανήγγειλε μάλιστα ότι όπου χρειάζεται, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για να τις επισπεύσει.

2. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις:

Ο Πρωθυπουργός εστίασε συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των σιδηροδρόμων- κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά και σε τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα «αναπτυξιακά και όχι ταμειακά». Σημείωσε μάλιστα ότι όποιος τις αναλάβει θα πρέπει να κάνει επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

3. Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν:

Το βήμα αυτό, εξήγησε ο κ. Σαμαράς αφορά κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια «ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου».

4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας:

«Δεν μπορεί να κόβονται μισθοί και συντάξεις, ενώ περιουσιακά στοιχεία του κράτους μένουν αναξιοποίητα», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε μεγάλα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει «όλη την απαραίτητη ώθηση», ώστε όχι μόνο να πιάσει η χώρα τους στόχους, αλλά και να τους ξεπεράσει.

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού σκοπού (το λεγόμενο SPV) για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Εκανε ακόμη λόγο για νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης.

5. Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ):

«Προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο δυνατόν τα κονδύλια για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Κύρια κατεύθυνση είναι, όπως εξήγησε, η κεντρική αδειοδότησή τους από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα.

6. Κλείσιμο-συγχώνευση δεκάδων οργανισμών φορέων του Δημοσίου

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών, για μερικούς, από τους οποίους έχει αρχίσει η αξιολόγηση. Προανήγγειλε ότι όλες οι διαδικασίες θα επισπευσθούν, ώστε σε λίγους μήνες να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους.

7. Μέτρα για στήριξη ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων:

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Τόνισε μάλιστα ότι με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια «τελευταία ευκαιρία» να τα δηλώσουν, ενώ όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις.

8. Μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη χρήση της τεχνολογίας:

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων, καθώς και τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Εδωσε επίσης έμφαση στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλατφόρμων για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο.

9. Επίσπευση του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο:

«Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε ότι μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ισοδύναμα μέτρα

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, για τα περισσότερα από τα υφεσιακά μέτρα που ζητείται να αλλάξουν, η κυβέρνηση προτείνει ισοδύναμα, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κόστος, όπως τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τα υπόλοιπα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προτείνει να αναβληθούν. Σε αυτό το σημείο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσαρμογή πρέπει να γίνει όχι σε δύο χρόνια, αλλά σε περισσότερα. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη, σε περίπτωση που το Πρόγραμμα «πέσει έξω κι άλλο» να μην γίνει αφορμή για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. «Αυτό είναι το αντικείμενο της «επαναδιαπραγμάτευσης». Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τους στόχους. Πρέπει να αλλάξουν όσα εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στα μέτρα που «επείγουν» ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην τακτοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων που, όπως είπε, έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις, στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας για μιαν χρονιά ακόμα, με κοινοτικούς πόρους, αλλά και στην αντικατάσταση κάθε μέτρου που οδηγεί σε απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση

Στόχος της κυβέρνησης, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, είναι παράλληλα με την καταπολέμηση της ύφεσης, να αλλάξει άμεσα το πολιτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση. Στην κατεύθυνση αυτή προανήγγειλε:

- Αμεση πρωτοβουλία για την αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών.

- Πρωτοβουλία για την τροποποίηση όσων ισχύουν περί βουλευτικής ασυλίας.

- Περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων. Όπως εξήγησε, θα εξεταστούν προσεκτικά τα προνόμια των βουλευτών και θα κοπούν όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα, όπως τα αυτοκίνητα και οι διπλές συντάξεις για τους νέους βουλευτές.

- Περιορισμό των συμβούλων, ιδιαίτερα των υπουργών.

- Συγκρότηση σώματος που θα εξετάσει το «πόθεν έσχες» στελεχών των κυβερνήσεων και αρχηγών κομμάτων από το 1974. Όπου η δημιουργία περιουσίας δεν δικαιολογείται, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήμευση.

- Οι συντάξεις θα βγαίνουν σε σημαντικά λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μπορεί να αρχίσει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και η πρόβλεψη είναι, σε ενάμιση χρόνο περίπου, το χρονικό όριο για την έκδοση συντάξεων να πέσει ακόμα περισσότερο.

- Αμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

- Καταπολέμηση της ακρίβειας με: «σπάσιμο» των καρτέλ, έλεγχο ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια.

-Αμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με νομικές προσαρμογές και επιχειρησιακό και σωφρονιστικό πλαίσιο ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία. «Αυτή η προγραμματική σύγκλιση τα λέει όλα και αποτελεί μία νέα σελίδα για την πολιτική της χώρας. Η εποχή της ανοχής του εγκλήματος και της ατιμωρησίας των παράνομων θα περάσει ανεπιστρεπτί», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συστηματικής προετοιμασίας για ανακήρυξη της ΑΟΖ για την επίσπευση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου. Αναφέρθηκε ακόμη στην ενεργό προώθηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για όλα τα περιφερειακά ζητήματα του ευρωπαϊκού νότου αλλά και την ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί οργανική συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το μόνο που άλλαξε, είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, υποστήριξε οΔημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ακόμα ότι αν και υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό επαναδιαπραγμάτευση, ωστόσο προωθούν τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου.

Πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός εξάντλησε την ομιλία του στην παράθεση μιας λίστας ευχών εγκαταλείποντας την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ακολουθώντας πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι ξέχασε πλήρως τις δημόσιες δεσμεύσεις του καθώς δεν αναφέρθηκε καθόλου στη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τα μνημόνια. Επίσης, προσθέτουν ότι ο κ. Σαμαράς χαιρέτησε το θάρρος του αρχηγού τουΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποφεύγοντας ακόμη και τον παραμικρό υπαινιγμό ότι ο κ. Βενιζέλος είναι εκ των βασικών συντελεστών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Από τα περίφημα 18 μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας που παρουσίασε στις 31 Μαΐου 2012, επισημαίνουν τέλος οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έκανε έμμεση αναφορά σε λιγότερα από τα μισά με χαρακτηριστική την παντελή απουσία κάθε αναφοράς στην αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, των πολυτεκνικών επιδομάτων, των ειδικών επιδομάτων, την αποκατάσταση των ζημιών των ομολογιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Δηλώσεις έκανε και ο Κώστας Μαρκόπουλος, βουλευτής Ευβοίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «’κουσα τον κ. πρωθυπουργό ο οποίος δεν δεσμεύθηκε για τίποτε. Δεν άκουσα για διαπραγμάτευση, ήταν κατηγορίας φτερού και την πήρε μάλλον ο αέρας. Δεν άκουσα για ισοδύναμα που θα αντιμετωπίσουν τις περικοπές. Δεν άκουσα τίποτε για παιδεία, για υγεία, για Ένοπλες Δυνάμεις, για τον αγροτικό κόσμο. Δεν άκουσα τίποτε για τους οφειλέτες του δημοσίου που αυτοκτονούν. Ανησυχώ βαθιά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κΣίμος Κεδίκογλου, απαντώντας στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Παραμένουν αδιόρθωτοι».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε «το γνωστό ρεπερτόριο» των προγραμματικών δηλώσεων όλων «των αποτυχημένων» κυβερνήσεων του παρελθόντος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του οΛΑΟΣ σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Πιστεύαμε ότι η αοριστολογία και η ασάφεια θα είχαν εκλείψει», προστίθεται.

Για αναμασημένες εξαγγελίες και έλλειψη διάθεσης τόσο για αλλαγή προσανατολισμού, όσο και για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής.

«Ο πρωθυπουργός σίγουρα ελάχιστα λησμόνησε απ' αυτά που εξαγγέλθηκαν σε προγραμματικές δηλώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Σκόρπισε γενικόλογη αισιοδοξία, κυρίως όμως έκλεισε το... μάτι σε πολλούς υποψήφιους «πελάτες». Με την νέα περαίωση στη φορολογική παραβατικότητα, με τα «μεγάλα έργα», τις εξορύξεις. Αυτά δηλαδή που όλοι υπόσχονταν στο παρελθόν και ουκ ολίγες φορές εφάρμοζαν», δήλωσε ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Και συμπλήρωσε: «Η απορία όμως παραμένει: αφού όλα σωστά σχεδιάζονταν, πως και βρεθήκαμε στο καναβάτσο; Χωρίς αλλαγή προσανατολισμού, δίχως πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και όχι αναμασημένες εξαγγελίες, η βάρκα ακόμα κι αν λέγεται ελπίδα, είναι κολλημένη στο βούρκο. Και όσο την τραβάνε στην ίδια κατεύθυνση, απλώς αναδεύεται η λάσπη».

Το πλαίσιο της συζήτησης του επόμενου διημέρου

Με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών αρχίζει αύριο το απόγευμα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που συμφωνήθηκε οι ομιλητές που θα υποδειχθούν ως ομιλητές από τα κόμματα θα προηγηθούν των βουλευτών που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να μιλήσουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εγγραφής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα εναλλάσσονται με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ο αριθμός τους θα είναι ανάλογος της εκλογικής δύναμης των κομμάτων, ήτοι 4 βουλευτές από τη ΝΔ, 3 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και από ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα παρεμβάλλονται οι υπουργοί οι οποίοι θα αναπτύξουν τις δράσεις του τομέα ευθύνης τους, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα να μιλήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ώρα που θα ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, για λόγους συμβολικούς.

Πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε η αυριανή συνεδρίαση να ξεκινήσει το πρωί, προκειμένου να δοθεί ο λόγος σε όσο το δυνατό περισσότερους βουλευτές. Το αίτημα του απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η πρακτική προβλέπει να μεσολαβεί εικοσιτετράωρη ανάπαυλα από την ανάγνωση των δηλώσεων ως την έναρξη της συζήτησης.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής (η συνεδρίαση θα είναι πρωί-βράδυ) με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ