2012-07-08 08:48:58
Φωτογραφία για ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
«Κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης ότι έχει αναρτήσει «γενικό πωλητήριο της Ελλάδας» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Κοινοβουλίου το Σάββατο. Ο Ευ.Βενιζέλος ανέβασε τους τόνους με σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καιροφυλακτεί για την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας». Δεν ήταν «αβασάνιστη» η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, είπε ο Φώτης Κουβέλης στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις ως γενικό πωλητήριο της Ελλάδας. «Όχι μόνο κρύψατε τις πραγματικές σας προθέσεις αλλά συνειδητά, για μια ακόμα φορά, παραπλανήσατε τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αποφάσισε «την συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής» και την «πιστή εφαρμογή του μνημονίου».


Σκληρή ήταν η απάντηση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτη και κατώτερη των περιστάσεων τη στάση του. «Η χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία και άλλο λαϊκισμό», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ελληνικός λαός τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών, υπέρ της παραμονής στο ευρώ και υπέρ της αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης.

Η σημερινή είναι η τέταρτη κυβέρνηση Σημίτη ουσιαστικά, σχολίασε μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Σχολίασε δε το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Βενιζέλο, λέγοντας πως αποδεικνύει το στημένο παιχνίδι της τρικομματικής κυβέρνησης. Κατήγγειλε επίσης σχέδιο κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας.

Την καταγγελία του μνημονίου ζήτησε ο γγ της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη γραμμή μας για τη Βόρεια Ήπειρο, την ύπουλη ανθελληνική πρακτική του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, τους λαθρομετανάστες, το Μνημόνιο και την εγκληματικότητα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο γγ της Χρυσής Αυγής, απουσίαζαν από την αίθουσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.

Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δεν πραγματοποίησε ομιλία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο, καθώς αισθάνθηκε μία μικρή αδιαθεσία και αποχώρησε από το κοινοβούλιο. Η κ. Παπαρήγα θα καταθέσει σήμερα τις προτάσεις του κόμματός της.

Με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να αποδέχεται το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,  στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συγκροτημένες ενέργειες για την προσέλκυση επενδυτών είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι «στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις».

Όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο καθώς η αγορά ακινήτων του δημοσίου θα γίνεται με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εξοφλεί δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των  6 αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες  [Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου], και στην εκκίνηση 9 ακόμη αποκρατικοποιήσεων [sales leaseback 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ], οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, καθώς και 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεων, πχ. λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ., οι οποίες διαμορφώνονται τώρα.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τον πλέον πρόσφορο, για το δημόσιο συμφέρον, τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες, καθώς και την αξιοποίηση της  αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ, προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Με την θέση ότι «δεν μπορείς να επαναδιαπραγματευτείς αν προηγουμένως δεν θέσεις σε ισχύ μέτρα για να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι «η προσαρμογή είναι επίπονη αναμφίβολα αλλά είναι ταυτόχρονα και αναγκαία».

Ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που συνίστανται στην περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην αναπτυξιακή ώθηση και την εγκαθίδρυση αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Ειδικά για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η πιθανότατη απόκλιση του προγράμματος από τους αρχικούς στόχους, λόγω της ύφεσης, «δεν πρέπει να διορθωθεί με επιπλέον μέτρα, διαφορετικά θα εισέλθουμε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης». Για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δύο που προβλέπεται στη Συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 11,5 δις, πετυχαίνοντας έτσι μείωση συνολική των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης κατά 30 δις περίπου από το 2009, όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας χωρίς όμως να κάνει χρήση του όρου «παράταση». Σε κάθε περίπτωση όπως εκτίμησε «τη χρονιά που θα πετύχει την παραπάνω μείωση των πρωτογενών δαπανών θα βρίσκεται σε δημοσιονομικούς όρους στο 2009».

Για τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών με την άρση των πολυποίκιλων εμποδίων εισόδου σε αυτές αλλά και των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον ανέφερε πως παρά τα όσα ακούγονται «το Μνημόνιο είναι επακόλουθο της κρίσης στην Ελλάδα». Υποστήριξε ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο μνημόνιο αν η Ελλάδα προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυθαίρετη και αβάσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για απολύσεις η εφεδρεία στο δημόσιο τομέα.

Αναπτύσσοντας τις προτεραιότητες στον τομέα του υπουργείου του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη βουλή, ο κ Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου της αξιολόγησης τόσο των υπηρεσιών όσο και του προσωπικού θα γίνει με απόλυτα ασφαλή κριτήρια και θα ξεκαθαριστεί ποιες υπηρεσίες είναι πράγματι περιττές.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπηρεσιών μέχρι τέλος του 2012 και τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο τότε θα αρχίσει η αξιολόγηση του προσωπικού η οποία αναμένεται μέσα στο 2013.

«Μετά το πέρας της αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών, θα αρχίσει η αξιολόγηση του προσωπικού και θα βασιστεί σε αντικειμενικά, αξιοκρατικά κριτήρια. Κάθε άλλη συζήτηση που γίνεται ή ακούγεται για μείωση προσωπικού και μάλιστα 130.000 ή για εφεδρεία είναι αυθαίρετη και αβάσιμη. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα μας. Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Μανιτάκης.

Όλες οι ομιλίες των πολιτικών Αρχηγών στο webTv (Δεξιά στήλη)
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έισι... reΛοaded!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έισι... reΛοaded!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ