2012-07-13 16:15:29
Φωτογραφία για A.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να μάθει την αλήθεια ο λαός για τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις
Η γ.γ .της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα τόνισε σε συνέντευξη τύπου ότι η πρότασης νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων Ι και ΙΙ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των δανειακών συμβάσεων δεν αποτελεί ενέργεια εντυπωσιασμού, αλλά υποχρέωσή «γιατί είχαμε δεσμευτεί πριν τις εκλογές του Μαΐου».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Περισσό η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι την «κατάργηση του Μνημονίου την είχαν υποσχεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες», ενώ τόνισε ότι «παραλείπω, σκοπίμως, την Χρυσή Αυγή, γιατί για εμάς η αντίθεσή της έχει καθαρά δημαγωγικό χαρακτήρα, για να καλύψει τον εγκληματικό της χαρακτήρα για το κίνημα και τον λαό». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι τα Μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις είναι κείμενα «αλληλοδιαπλεκόμενα που δεν αποχωρίζονται».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «σήμερα, η κατάργηση του Μνημονίου έχει πάει στις καλένδες και έχει γίνει "επαναδιαπραγμάτευση" και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και από τον ΣΥΡΙΖΑ και, μάλιστα, η "επαναδιαπραγμάτευση" έχει γίνει "επιμήκυνση"» και τόνισε ότι, ακόμα και αν υπάρξει ένα "μαλάκωμα" των μέτρων, δεν πρόκειται να ανατρέψει ούτε την επιδείνωση και διεύρυνση της ακραίας φτώχειας, ούτε τη φτωχοποίηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού».


Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι είναι ουσιαστικό ζήτημα το γεγονός ότι τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν έλθει ποτέ στην Βουλή, προσθέτοντας ότι «αυτήν τη στιγμή ή δεν ξέρουμε τι έχει υπογραφεί και εγκριθεί ή έχουμε κάτι υπό την μορφή σχεδίου».

«Πρέπει να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες» τόνισε, χαρακτηριστικά, η κ. Παπαρήγα, ενώ σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ είπε ότι «δεν έχουμε ελπίδα για σχηματισμό πλειοψηφικής άποψης στην Βουλή, όμως πρέπει να γίνει συζήτηση για να ξέρει ο λαός τι είναι η "επαναδιαπραγμάτευση", τι η "επιμήκυνση", για να ξέρει πως ότι δάνεια δίνονται στην Ελλάδα αυτά πρέπει να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ υποθηκεύεται και η ακίνητη δημόσια περιουσία και ο ορυκτός πλούτος και, μάλιστα, αυτά είναι γραμμένα».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα φέρει και προτάσεις για ξεχωριστά άρθρα του Μνημονίου, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια, φέροντας προς ψήφιση άρθρα για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για την Εργατική Εστία, για τις Συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, επισήμανε όμως ότι «αυτά εφαρμόζονται αυτοτελώς, ως απορρέοντα από το Μνημόνιο και έχουν θέση νόμου, με το υπουργικό συμβούλιο να κάνει απλώς μια εξειδίκευση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την εξειδίκευση, η οποία μπορεί να "φύγει", αλλά θα μείνει το άρθρο του Μνημονίου που έχει συγκεκριμένους όρους και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ελληνικό νόμο» είπε η κ. Παπαρήγα, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση του και τονίζοντας ότι «άρα, πρέπει να καταργηθεί το Μνημόνιο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι καλούμε και τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν την πρότασή μας, «ας έφερναν και αυτοί πρόταση, το θέμα δεν είναι ποιος ψηφίζει την πρόταση ποιου».

Ερωτηθείσα αν είναι ρεαλιστική η επαναδιαπραγμάτευση, η κ Παπαρήγα είπε ότι «από την πλευρά των κυβερνήσεων και των κομμάτων που λένε "πάση θυσία" παραμονή στην ΕΕ, αυτών ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός, καθώς η ΕΕ λέει ότι αν θέλετε να "επιμηκύνετε", δηλαδή να "μαλακώσετε" τα μέτρα που δεν θα τα πάρουμε πίσω, πρέπει να εφαρμόσετε αυτά που υπάρχουν, άρα μιλάμε για τα νέα μέτρα που θα παρθούν».

«Αν γίνει "μαλάκωμα" των μέτρων μετά από 3-4 χρόνια, θα είμαστε όλοι στον πάτο, ούτε θα το καταλάβει κανείς το μαλάκωμα» πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, η κ. Παπαρήγα.

Ερωτηθείσα για τη σχέση της μείωσης μισθών και καταπολέμησης της ανεργίας, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι «τους χαμηλούς μισθούς τους θέλουν να υπάρχουν όταν ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, το χαμήλωμα των μισθών δεν αφορά τόσο την περίοδο της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «έχουν κλείσει εργοστάσια ακόμα και όταν οι εργάτες δέχθηκαν μειώσεις μισθών».

Τι είπε για την κυβέρνηση

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση «έχει δρόμο μπροστά της» η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι «εμείς θέλουμε ο λαός να της κόψει τον δρόμο, αντιστεκόμενος στα μέτρα που παίρνονται» και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα πούμε στο λαό "καλά να πάθεις", αλλά δεν θα του πούμε και ότι «επειδή ψήφισες έτσι, πρέπει να αισθάνεσαι συνένοχος», ενώ τόνισε ότι «όταν είπαμε πως ο λαός έκανε ένα βήμα πίσω, δεν το είπαμε αφ' υψηλού».

Πάντως, η κ. Παπαρήγα είπε ότι παραμένει ερωτηματικό για τη «ζωή» της κυβέρνησης, ενώ δεν απέκλεισε και ανασύνθεση της.

Τι ανέφερε για τα εσωκομματικά

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξουν αλλαγές στην ΚΕ του ΚΚΕ, μετά και τη δημοσίευση της απόφασης για τα εκλογικά αποτελέσματα, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «πέντε με έξι ώρες μετά τις εκλογές, συνεδρίασε η ΚΕ για μια πρώτη τοποθέτηση, θέτοντας και τα κριτήρια συζήτησης στο κόμμα, κρίνοντας όλη την περίοδο δράσης του κόμματος και την ειδική εκλογική περίοδο» και πρόσθεσε ότι «ήλθαν τα πρακτικά των συζητήσεων, συζητήσαμε και με φίλους και οπαδούς και μάλιστα επιταχύναμε τη συζήτηση».

«Η ΚΕ έκανε την αυτοκριτική της, με βάση τα κριτήρια που θέτει το ΚΚΕ και, πριν απ' όλα, εξετάζοντας τις αντικειμενικές συνθήκες, θα ξαναπάμε την απόφαση στις οργανώσεις» είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «πρέπει να δεις και τον υποκειμενικό παράγοντα, αλλά όχι μόνο αυτόν».

«Στο Συνέδριο, θα εκτιμηθεί η δράση της ΚΕ και όλου του κόμματος, θα ληφθούν αποφάσεις, μετά από κάθε συνέδριο εκλέγονται όλα τα όργανα από κάτω προς τα πάνω και δεν φαντάζομαι να εκλεγούν απολύτως τα ίδια όργανα, μέσα σε μια μάχη, κατ' αρχήν αναδεικνύονται και καινούργια ταλέντα» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Αναφορά στην Χαλυβουργία

Σχολιάζοντας τα σενάρια για κλείσιμο της «Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο αν συνεχιστεί η απεργία, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «οι επιχειρήσεις κλείνουν, είτε γιατί πάνε σε άλλες χώρες, είτε γιατί σε συνθήκες κρίσης χρεοκοπούν». Είπε, ακόμα, ότι χρειάζεται «περισσότερο ψάξιμο» η στάση του εργοδότη καθώς από την αρχή «έβαζε το αίτημα για μείωση στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι δεν πήραν θέση σε αυτά, δεν είπαν μην του δώσετε κλπ.»

«Ενώ βάζει ζήτημα κλεισίματος του εργοστασίου, ζήτησε και του παραχωρήθηκε λιμάνι στον Ασπρόπυργο, οι εργάτες στα αιτήματα τους, στην τελευταία τους συνέλευση, πήραν υπόψη τους ορισμένα πράγματα, δεν είναι θέμα πείσματος» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας: «Πού ξέρουμε αν το κλείσιμο δεν είναι εκβιασμός προς τον Χατζηδάκη και τον Παναγιωτόπουλο, υπουργό και υφυπουργό;» Χαρακτήρισε, τέλος, απαράδεκτη τη στάση της ΓΣΕΕ στο ζήτημα.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ