2012-07-23 12:57:55
Φωτογραφία για Πρόβλημα σε ηλεκτρικές συσκευές; Ιδού η λύση!
Ο έμπορος αρνείται 2ετή εγγύηση για μία συσκευή, δεν βρίσκετε ανταλλακτικά για τη ...κουζίνα, δεν έχει οδηγίες στα ελληνικά, αθέτησε τους όρους ο πωλητής αυτοκινήτου, αργεί η επισκευή του ψυγείου. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μικρότερα η μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές συσκευών, μικρών και μεγάλων.

Η γενική γραμματεία Καταναλωτή καταγράφει τα 10 πιο συχνά προβλήματα στις πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών (εγγυήσεις, service,οδηγίες χρήσεως, κλπ) και τις απαντήσεις τους:

1. Αγόρασα μια ηλεκτρική συσκευή και έχει εγγύηση 1χρόνο. Στο κατάστημα μου ζήτησαν επιπλέον χρήματα για να εξασφαλίσω εγγύηση για το 2ο χρόνο. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος εγγυήσεως για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά;

Απάντηση: Σε παροχή εγγύησης υποχρεούνται τόσο ο πωλητής όσο και ο κατασκευαστής (ά. 5 ν. 2251/1994). Δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος της εγγύησης, παρά μόνο ότι η διάρκειά της πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος.


Πάντως, σύμφωνα με τον ΑΚ (άρθρα 540, 554 & 555) όπως ισχύει απέναντι στον πωλητή οι καταναλωτές έχουν τα δικαιώματά τους από τη σύμβαση της πώλησης, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα, δικαιούνται να ζητήσουν διόρθωση, αντικατάσταση, ακόμα και να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση. Τα δικαιώματά τους αυτά μπορούν να τα ασκήσουν εντός 2 ετών από την ημερομηνία της αγοράς.

2. Αγόρασα ένα ψυγείο, παρουσίασε βλάβη εντός της εγγύησης και καθυστερούν υπερβολικά να το επισκευάσουν.

Απάντηση: Όταν ο απαιτούμενος χρόνος επισκευής για προϊόν εντός εγγύησης υπερβαίνει τις 15 εργάσιμες μέρες, δικαιούστε να ζητήσετε την προσωρινή αντικατάσταση του προϊόντος για όσο χρόνο διαρκεί η επισκευή (ά. 5,παρ. 5 του ν. 2251/1994).

3. Αγόρασα μια ηλεκτρική συσκευή (π.χ. τηλεόραση)και δεν είχε οδηγίες στα ελληνικά.

Απάντηση: Σε κάθε πώληση ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει γραπτώς στην ελληνική γλώσσα ή με σύμβολα διεθνώς αναγνωρισμένα σαφείς και πλήρης οδηγίες για την ασφαλή χρήση και συντήρηση του προϊόντος (ά. 5 παρ. 2του ν. Ν. 2251/94). Αν όχι μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

4. Αγόρασα μια ηλεκτρική κουζίνα. Παρουσίασε βλάβη μετά την περίοδο της εγγύησης. Η εταιρεία μου λέει πως δεν έχει ανταλλακτικό γιατί το μοντέλο είναι παλιό.

Απάντηση: Όταν το προϊόν βρίσκεται μεν εκτός εγγύησης, όμως εντός της πιθανής διάρκειας ζωής του (κατά την πώληση ο προμηθευτής οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή διάρκεια ζωής), ο προμηθευτής οφείλει να εξασφαλίζει την επισκευή του και την παροχή προμήθειας ανταλλακτικών (ά.5παράγραφοι 3 & 7 του ν.2251/1994). Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

5. Με την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ο πωλητής μου υποσχέθηκε 2 χρόνια εγγύηση. Ωστόσο, η εταιρεία δεν καλύπτει την επισκευή της βλάβης που παρουσιάστηκε εντός του χρόνου της εγγύησης. Κατά τη γνώμη μου δεν ευθύνομαι για τη βλάβη. Τι μπορώ να κάνω;

Απάντηση: Δεν προβλέπεται από το νόμο υποχρέωση παροχής εγγύησης σε μεταχειρισμένα προϊόντα. Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εμπόρου. Κατά συνέπεια, εφόσον υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή για την εγγύηση ενός μεταχειρισμένου προϊόντος και ο προμηθευτής την αθετεί, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Συνήγορο του Καταναλωτή ή στα πολιτικά δικαστήρια.

6. Αγόρασα ένα κινητό και παρουσίασε πρόβλημα την επόμενη ημέρα. Το κατάστημα με έστειλε στο service της κατασκευάστριας εταιρείας. Από εκεί με ειδοποίησαν πως το κινητό μου επισκευάστηκε. Το παρέλαβα όμως στη συνέχεια διαπίστωσα πως το πρόβλημα που είχε παραμένει.

Απάντηση: Ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια ισχύος της εγγύησης υποχρεούται να προβεί σε επισκευή, διόρθωση ή αντικατάσταση του προϊόντος χωρίς επιπλέον κόστος (ά. 5 του ν. 2251/1994). Μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Ειδικά πάντως έναντι του πωλητή έχετε και τα δικαιώματά σας από τη σύμβαση πώλησης (άρθρα 540 επ. Αστικού Κώδικα) και μπορείτε να αξιώσετε διόρθωση, αντικατάσταση, αποζημίωση ή να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση, δηλαδή να επιστρέψετε το προϊόν και να λάβετε πίσω τα χρήματά σας,εντός δύο ετών από την αγορά.

7. Αγόρασα ένα προϊόν που παρουσίασε εντός του χρόνου της εγγύησης σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει να απευθυνθώ στον πωλητή ή στον εισαγωγέα/αντιπρόσωπο;

Απάντηση: Μπορείτε να απευθυνθείτε τόσο στον εισαγωγέα/αντιπρόσωπο όσο και στον πωλητή προκειμένου να ασκήσετε τα δικαιώματά σας από την εγγύηση. Όταν τίθεται θέμα ασφάλειας ηλεκτρικών συσκευών, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Δ/νση 4ης κλαδικής Μεσογείων119, Τ.Κ.101 92, Αθήνα.

Σχετική καταγγελία μπορείτε να υποβάλετε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Εξάλλου σύμφωνα με τον ΑΚ (άρθρα 540, 554 & 555)όπως ισχύει απέναντι στον πωλητή οι καταναλωτές έχουν τα δικαιώματά τους από τη σύμβαση της πώλησης, σύμφωνα με τα οποία σε περίπτωση πώλησης πράγματος με πραγματικό ελάττωμα, δικαιούνται να ζητήσουν διόρθωση, αντικατάσταση, ακόμα και να υπαναχωρήσουν από τη σύμβαση. Τα δικαιώματά τους αυτά μπορούν να τα ασκήσουν εντός 2 ετών από την ημερομηνία της αγοράς.

8. Είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν διαρκή καταναλωτικά αγαθά προς πώληση να εξασφαλίζουν την προμήθεια ανταλλακτικών για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους;

Απάντηση: Βάσει του άρθρου 5 (7) του Ν. 2251/94 «Προστασία των καταναλωτών» ο προμηθευτής καινούργιων διαρκών καταναλωτικών αγαθών οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές τη συνεχή παροχή τεχνικών υπηρεσιών για τη συντήρηση και επισκευή τους για χρονικό διάστημα ίσο με την πιθανή διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, οφείλει να εξασφαλίζει στους καταναλωτές την ευχέρεια προμήθειας των ανταλλακτικών και άλλων τυχόν προϊόντων, που απαιτούνται για τη χρήση τους σύμφωνα με τον προορισμό τους, για όλη την πιθανή διάρκεια της ζωής τους.

9. Σε περίπτωση ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ενός προϊόντος (π.χ.ηλεκτρονικού υπολογιστή), τι δικαιώματα έχω;

Απάντηση: Το θέμα αυτό ρυθμίζεται από τα άρθρα 540, 554 και555 του Αστικού Κώδικα όπως αυτά τροποποιήθηκαν από το Ν. 3043/02 «Ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα και έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων». Συγκεκριμένα:

Α. Δικαιώματα του αγοραστή. Σύμφωνα με το άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα, ο αγοραστής που διαπιστώσει ότι του πωλήθηκε ελαττωματικό προϊόν δικαιούται κατ΄ επιλογήν του: την επισκευή ή αντικατάσταση του πράγματος(χωρίς επιβάρυνση του αγοραστή) με άλλο ή τη μείωση του τιμήματος ή την επιστροφή του ελαττωματικού πράγματος στον πωλητή και της επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλε ο αγοραστής (υπαναχώρηση από τη σύμβαση). Στην περίπτωση ασήμαντου ελαττώματος, ο αγοραστής δεν μπορεί να επιστρέψει το πράγμα (μπορεί όμως να ζητήσει αντικατάσταση ή μείωση του τιμήματος).

Β. Προθεσμία για δικαιώματα αγοραστή . Σύμφωνα με το άρθρο554 του Αστικού Κώδικα, ο αγοραστής έχει δικαίωμα να ασκήσει τα δικαιώματά του για πραγματικά ελαττώματα κατά του πωλητή εντός δύο (2) ετών για κινητά πράγματα και πέντε (5) ετών για ακίνητα. Σύμφωνα με το άρθρο 555 του Αστικού Κώδικα, η προθεσμία αρχίζει από την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή.

10. Αγόρασα ένα πλυντήριο το οποίο μέσα στον χρόνο της εγγύησης παρουσίασε πρόβλημα. Πρέπει να επιβαρυνθώ με έξοδα επίσκεψης του τεχνικού; Σε περίπτωση που πρέπει να επιδιορθωθεί το πλυντήριο θα επιβαρυνθώ με έξοδα αποστολής, μεταφοράς κ.λ.π.;

Απάντηση: Τα έξοδα επίσκεψης του τεχνικού, σε περίπτωση διαπίστωσης βλάβης καθώς και η επισκευή του προϊόντος καλύπτονται από την εγγύηση, ενώ το ποιον επιβαρύνει το κόστος μεταφοράς του προϊόντος (προμηθευτή ή αγοραστή) καθορίζεται από τους όρους της εγγύησης.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ