2012-07-26 09:32:55
Φωτογραφία για Ελληνοαμερικανοί προς Κογκρέσο: Μουσουλμανική φανταμενταλιστική οντότητα στην κατεχόμενη Κύπρο δημιουργεί η Τουρκία
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ

Τους κινδύνους που προκαλεί ο συνεχιζόμενος εποικισμός των κατεχομένων, όχι μόνο για την δημογραφική σύνθεση της Κύπρου, αλλά για ολόκληρητην περιοχή, ήγειραν ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, στην διάρκεια των επαφών που είχαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στην αμερικανική πρωτεύουσα, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για 38η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ και Πανίκος Παπανικολάου, ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Αντι Μάνατος, οι Μάικ Μάνατος, Ζήνων Χριστοδούλου κ.α., που συναντήθηκαν με περισσότερα από 20 επιφανή μέλη του Κογκρέσου, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον.

 

Οι ηγέτες της κοινότητας προειδοποίησαν τα μέλη του Κογκρέσου ότι η Τουρκία μετατρέπει τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου σε «μουσουλμανική φανταμενταλιστική οντότητα», ώστε, αν δεν λυθεί το θέμα των εποίκων και με λύση του κυπριακού η Κύπρος σε λίγες δεκαετίες θα μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος.


 

O πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, σε δηλώσεις του προς την ομογενειακή εφημερίδα Greek News, ανέφερε ότι «όπως κάθε χρόνο με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής, έτσι και φέτος επισκέφθηκαν μέλη του Κογκρέσου. Επίσης συναντήθηκαν με τον Φίλιπ Γκόρντον και παρακολούθησαν την ακρόαση του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ, Τζον Κόνιγκ, στη Γερουσία.

 

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ χαρακτήρισε προτεραιότητα για την Ομογένεια την υιοθέτηση των δύο ψηφισμάτων που προωθούνται στη βουλή και τη γερουσία για τον εποικισμό και κάλεσε τα μέλη της κοινότητας να επικοινωνήσουμε με τους βουλευτές και γερουσιαστές τους.

 

«Θέλουν να φέρουμε στην προσοχή των μελών του Κογκρέσου τους κινδύνους του εποικισμού. Αν δεν κάνει κάτι σύντομα, η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την μετατροπή ενός παλαιού χριστιανικού κράτους σε μουσουλμανικό φανταμενταλιστικό κράτος».

 

Ο κ. Κρίστοφερ εμφανίστηκε απογοητευμένος από την στάση της κυβέρνησης Ομπάμα, που δεν ασκεί πιέσεις στην Αγκυρα. «Γι’ αυτό ερχόμαστε στο Κογκρέσο, ζητώντας από τα μέλη του να ζητήσουν ακροάσεις από τον κ. Γκόρντον, να προειδοποιήσουν και να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση».

 

Μιλώντας στη Greek News, για τη συνάντηση με τον Φίλιπ Γκόρντον, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, είπε ότι η συνομιλία ήταν καλή, καθώς μόλις επέστρεψε από επίσκεψη στην Κύπρο.

 

Ωστόσο παρότι το 2012 είναι έτος προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κάνει τίποτε για το κυπριακό.

«Η εντύπωση που αποκομίσαμε μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκόρντον είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο κυπριακό είναι αμετάβλητη και περιορίζονται στην έκφραση υποστήριξης προς την διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

 

Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι θα ενοχλήσουν την Τουρκία, σε σχέση με το κυπριακό», είπε ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος δήλωσε ικανοποίηση για τις απόψεις που εξέφρασε στην κατάθεσή του ο υποψήφιος πρέσβης, Τζον Κόνιγκ.

 

Μεταξύ των ηγετικών μελών του Κογκρέσου που συνάντησαν κατ’ ιδίαν οι παράγοντες της Ομογένειας ήταν η πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρος – Λετίνεν, ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή, Χάαουαρντ Μπέρμαν και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

 

«Συζητήσαμε μαζί τους ζητήματα που θα μπορέσουμε να προωθήσουμε στο εγγύς μέλλον για το κυπριακό. Φέτος εστιάζουμε την προσοχή μας στον εποικισμό της νήσου.

 

Η Τουρκία έφερε τελευταία μεγάλο αριθμό εποίκων, αλλάζοντας ακόμη περισσότερο τη δημογραφική σύνθεση της νήσου», είπε ο κ. Παπανικολάου.

 

Αναφορικά με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που είχαν στη διάρκεια γεύματος εργασίας, με 17 βουλευτές, είπε πως «τους εξήγησαν τις ανησυχίες τους κι οι βουλευτές υποσχέθηκαν να εγείρουν το θέμα στην αμερικανική κυβέρνηση».

 

Με δεδομένο πως ήδη ο αριθμός των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα είναι τεράστιος, ρωτήσαμε από τον κ. Παπανικολάου να μας εξηγήσει τι πιστεύει πως μπορεί να αλλάξει με τις κινήσεις της Ομογένειας.

«Είναι καιρός να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της περιοχής, ειδικά το Ισραήλ, να αντιληφθούν τον κίνδυνο της μεγάλης αύξησης του αριθμού των τζαμιών και των ισλαμικών κέντρων στα κατεχόμενα, τα τελευταία χρόνια. Είναι προφανές ότι προσπαθούν να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της νήσου, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον, ούτε των ΗΠΑ, ούτε άλλων χωρών της περιοχής. Αυτή τη στιγμή λίγοι το προσέχουν. Οταν όμως κάποιος επισκεφθεί τα κατεχόμενα και προσέξει των αριθμό των τζαμιών και ισλαμικών κέντρων που υπάρχουν, δεν θα πιστεύει αυτό που βλέπει. Ορισμένες φορές αναρωτούμαστε αν υπάρχει τόσος κόσμος για να εξυπηρετηθεί από τόσα πολλά τζαμιά. Είναι φανερό ότι η Τουρκία έχει ένα σχέδιο και το υλοποιεί με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας κι άλλων ισλαμικών χωρών».

 

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν 17 βουλευτές: Shelley Berkley (D-NV), Gus Bilirakis (R-FL), David Cicilline (D-RI), Joe Crowley (D-NY), Ted Deutch (D-FL), Eliot Engel (D-NY), Michael Grimm (R-NY), Maurice Hinchey (D-NY), Rush Holt (D-NJ), Carolyn Maloney (D-NY), Frank Pallone (D-NJ), Steve Rothman (D-NJ), Ed Royce (R-CA), Linda Sanchez (D-CA), John Sarbanes (D-MD), Brad Sherman (D-CA), Nita Lowey (D-NY).

 

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Φίλιπ Κρίστοφερ ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό, τις τουρκικές απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας της Ε.Ε.

 

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ υπογράμμισε τον κίνδυνο του συνεχιζόμενου εποικισμού, σχετίζοντάς τον με την επιχειρούμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δεύτερη τουρκική εισβολή».

«Είναι ξεκάθαρο αυτό που επιχειρεί να πετύχει η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, όταν ακούς τον Νταβούτογλου να δηλώνει ότι κι αν ακόμη δεν υπήρχαν Τούρκοι στην Κύπρο έπρεπε η Τουρκία να τους εφεύρει κι όταν ο Ερντογάν εισηγείται στους Τουρκοκύπριους να γεννούν περισσότερα παιδιά, ώστε να μην χρειάζεται η Τουρκία να στέλνει εποίκους στην Κύπρο».

 

Εισηγήθηκε σ’ όλα τα μέλη του Κογκρέσου να ζητήσουν εξηγήσεις για το θέμα από τον κ. Γκόρντον.

Πολλοί βουλευτές έκαναν ερωτήσεις για τις έρευνες της Κύπρου και τα σχέδια αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την χρηματοπιστωτική κρίση και ζήτησαν να τους επισημανθούν τρόποι για να προωθήσουν τα διάφορα θέματα στην αμερικανική κυβέρνηση.

 

Ο Ελιοτ Ενγκελ είπε πως δεν τον εκπλήττει η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού και στην εισβολή το 1974 δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν την Τουρκία. Κατηγόρησε μάλιστα το Στειτ Ντιπάρτμεντ για δυσμενή μεταχείριση του Ισραήλ.

 

Ο Μάικ Γκριμ εξέφρασε ικανοποίηση για την δικομματική υποστήριξη του κυπριακού στο Κογκρέσο και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν αυτό στην πληρέστερη ενημέρωση όλων των μελών του Κογκρέσου. Επίσης επισήμανε τη σημασία στις διαδικασίες λύσης του κυπριακού των ενεργειακών.

Η Σέλι Μπερκλεϊ είπε πως η ίδια δεν περιμένει από την Τουρκία να έχει επιφοίτηση καθώς δεν δείχνει να δρα λογικά. Είπε πως πρέπει οι φίλοι της Κύπρου στο Κογκρέσου να αναζητήσουν τρόπους ώστε να επιδράσουν θετικά στους συναδέλφους τους.

 

Ο Αντι Μανάτος σημείωσε ότι όταν η Επιτροπή Ελσίνκι έστειλε αποστολή στην Κύπρο, η οποία εξέδωσε πόρισμα για την καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς από την Τουρκία, αυτό είχε μεγάλη απήχηση.

 

Ο Τζον Σαρμπανης συνεχάρη της ηγεσία της Ομογένειας γιατί κρατά ζωντανό το κυπριακό στην Ουάσιγκτον, για 38 ολόκληρα χρόνια. Αναφέρθηκε στη σημασία των ενεργειακών και τόνισε την ανάγκη να σταλεί από την αμερικανική κυβέρνηση ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Με τέτοιες προκλήσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος παίκτης στην περιοχή».

 

Ο Στιβ Ρόθμαν εκτίμησε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλή κρίσιμη και εισηγήθηκε να προσεχθεί ώστε αν υπάρξουν στρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή, η Κύπρος να συμπεριληφθεί στις συμφωνίες.

 

Η Κάρολιν Μαλόνι είπε πως θα πρέπει να πιεστεί η αμερικανική κυβέρνηση να ζητήσει τη διεξαγωγή μιάς κανονικής απογραφής στα κατεχόμενα, γιατί τους αριθμούς αυτής που έκανε το καθεστώς τις αμφισβητούν κι οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι.

 

Ο Τεντ Ντόιτς χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο της Κύπρου στην Ε.Ε. και δυστυχώς λίγοι κατανοούν τη σπουδαιότητά του.

 

Ο Κώστας Μπιλιράκης ενημέρωσε τους παριστάμενους για το που βρίσκεται η προώθηση του ψηφίσματος 676 για τον εποικισμό και κάλεσε όλη την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να κινητοποιηθεί, ζητώντας από τους αντιπροσώπους της στο Κογκρέσο να το υποστηρίξουν.

«Τώρα παρουσιάζεται η ευκαιρία να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι στο Κογκρέσο», σημείωσε.

 

Ο Εντ Ροϊς που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε πως διαπίστωσε ξεκάθαρα μία διαφορά στη νοοτροπία των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων,

«Πολλοί Τουρκοκύπριοι αισθάνονται τον τουρκικό στρατό ως στρατό κατοχής», είπε, προσθέτοντας πως από την επίσκεψή του στα κατεχόμενα διαπίστωσε μιας ισλαμικού χαρακτήρα ριζοσπαστικοποίηση.

 

Τέλος, η Κάρολιν Μαλόνι προσκάλεσε τους συναδέλφους της να λάβουν το λόγο στην ειδική συνεδρίαση, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής.

http://inews.com.cy/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από το ... Μαξίμου Περνά ο TAP
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από το ... Μαξίμου Περνά ο TAP
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ