2012-07-29 21:22:11
Φωτογραφία για Κρίση, συγχώνευση και εκνευρισμένοι υπάλληλοι στήνουν την 77η ΔΕΘ
Εν μέσω κρίσης και πίεσης για τη… συγχώνευση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την 77η ΔΕΘ, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου.

Τόσο η κρίση που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις αγορές, κάτι που επηρεάζει τις συμμετοχές σε εκθεσιακά γεγονότα, όσο και η απροθυμία συμμετοχής από τους φορείς του δημοσίου (υπουργεία, οργανισμοί, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ.), δημιουργούν "ηλεκτρισμό", ενώ μετά την ανακοίνωση της τριπλής συγχώνευσης τα προβλήματα μεταφέρθηκαν και στο εσωτερικό, αφού οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ και της Helexpo ανησυχούν για το μέλλον τους και αντιδρούν. Μύλος κανονικός. Ετσι το 25%, που προς το παρόν η 77η ΔΕΘ είναι μικρότερη από την περσινή διοργάνωση, μοιάζει λογικό και το άγχος αυξάνεται. Ο μόνος κλάδος που δείχνει να έχει ακόμη «αίμα στις φλέβες του» είναι η ενέργεια, κάτι που αποδεικνύεται από την αθρόα και εντυπωσιακή συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου στη φετινή ΔΕΘ.


Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πολιτικό πρόγραμμα της ΔΕΘ, αφού οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα αποφασίσουν για το τι ακριβώς θα συμβεί τις ημέρες των εγκαινίων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στα μέσα της εβδομάδας βρέθηκε η διοίκηση της ΔΕΘ και συζήτησε το θέμα, υπάρχουν εισηγήσεις για περιορισμό της πρωθυπουργικής και γενικότερα της κυβερνητικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις του ίδιου του κ. Σαμαρά, ο οποίος ίσως δε θελήσει να δείξει αδυναμία έναντι των διαδηλώσεων, που έχει ανακοινωθεί ότι θα διοργανωθούν το Σάββατο των εγκαινίων. Από τη δύσκολη θέση ενδεχομένως να τον βγάλουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, που θα συνεδριάσουν για το θέμα την προσεχή Πέμπτη, με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης, όπως είπε στον «ΑτΚ», προτίθεται να θυμίσει στους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των επιχειρηματικών φορέων, ότι πέρσι –αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 76ης ΔΕΘ- είχαν συζητήσει για το πώς η Θεσσαλονίκη δε θα ξαναζήσει τον αποκλεισμό, λόγω των μέτρων ασφαλείας. «Θα συζητήσουμε με στόχο να καταλήξουμε σε μία πρόταση, την οποία θα υποβάλουμε προς την κυβέρνηση, που θα πάρει τις αποφάσεις» σημειώνει ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος δεν κρύβει ότι στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα ήθελε απλώς τον υπουργό Οικονομικών ή τον υπουργό Ανάπτυξης, «αφού πρόκειται για οικονομικό και όχι πολιτικό γεγονός».

Ενας ακόμη παράγοντας που καθιστά προβληματική την προετοιμασία της φετινής Γενικής Εκθεσης είναι οι δύο διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo, που είναι μετέωρες. Επειδή, μάλιστα, η κυβέρνηση έχει στην ουσία ανακοινώσει ότι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξωστρέφειας, που θα προκύψει από την τριπλή συγχώνευση, θα είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλεγεί με βάση την εμπειρία του στην προώθηση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, η ψυχολογία των σημερινών διοικούντων δε βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο, αφού νιώθουν στον… αέρα. Ανθρώπινες αντιδράσεις, τις οποίες δυστυχώς δεν υπολογίζουν οι εξουσίες στις αποφάσεις τους. Προκειμένου, άλλωστε, να μην πληγεί από την αναστάτωση η διοργάνωση της 77ης ΔΕΘ, η διοίκηση της Helexpo είχε ζητήσει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι ανακοινώσεις για τη νέα εποχή των εκθεσιακών οργανισμών να γίνουν αμέσως μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν η Γενική Εκθεση θα είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν εισακούστηκε.

Οπως είναι φυσικό, οι πρώτοι που αντιδρούν στη συγχώνευση είναι οι εργαζόμενοι των τριών οργανισμών. Επειδή, βέβαια, ζούμε σε εποχή κρίσης και μνημονίου, που δεν ευνοεί την απευθείας αντιπαράθεση, οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τους συνδικαλιστικούς φορείς τους είναι διπλωματικού περιεχομένου. Ολοι ζητούν να γίνει το καλύτερο με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί αυτός ο τρόπος να είναι ο δικός τους και το αποτέλεσμα αυτό που οι ίδιοι επιθυμούν. Οι εργαζόμενοι της Helexpo και της ΔΕΘ αντιλαμβάνονται πως με τη συμπερίληψη του ΟΠΕ στο σχήμα το βάρος της δραστηριότητας του νέου οργανισμού θα πέσει στην προώθηση των εξαγωγών, κάτι που σημαίνει πως θα απαιτηθεί προσωπικό με ιδιαίτερα προσόντα, κυρίως γνώση ξένων γλωσσών. Και μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι κανείς δε θα απολυθεί, αλλά πριν από 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει κανονικός πόλεμος, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η τότε κυβέρνηση είχε επιχειρήσει μετατάξεις εργαζομένων από την Helexpo-ΔΕΘ. Ο πάλαι ποτέ εθνικός εκθεσιακός φορέας και οι δύο εταιρίες που τον διαδέχθηκαν -ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo ΑΕ- είναι εξαιρετικά ευρύχωρες στις αμοιβές, αλλά και σε άλλα προνόμια, ανεξαρτήτως των προσόντων του καθενός.

Αγγελιοφόρος της Κυριακής
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ