2012-07-30 01:04:22
Φωτογραφία για Σχετικά με τις φήμες επαναπροσέγγισης Ισραήλ - Τουρκίας
Ας το θυμηθούμε: Λέτε να διαμεσολαβήσουμε και να τα βρουν Ισραήλ - Τουρκία;

Δημοσιεύτηκε στο GEOPOLITICS & DAILY NEWS στις 12.01.2012

Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς

Διάφοροι κύκλοι, αφήνουν να εννοηθεί ότι η σημερινή επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Έχουντ Μπαράκ στην Αθήνα έγινε υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και του Αμερικανο-Εβραϊκού λόμπι. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Δ. Αβραμόπουλο συζητούν ευρύτερα για μια ενιαία στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο βασισμένη στα κοινά συμφέροντα 4 χωρών (Ελλάδα-Κύπρος-ΗΠΑ και Ισραήλ). 

Η πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με τις γεωτρήσεις στην αρχή βασίστηκε στις προειδοποιήσεις αργότερα στις απειλές ενώ σήμερα προσπαθεί να βρει λύση μέσω …Λιβάνου.

Διαβάστε περισσότερα Εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας, η έννοια ορυκτός πλούτος ήταν περίπου ...απαγορευμένη ενώ οι ελάχιστοι που προσπάθησαν να το αναδείξουν ως μείζον θέμα χαρακτηρίστηκαν γραφικοί μέχρι και από …ΕΠΙΣΗΜΑ χείλια που σήμερα σιωπούν.


Σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα το συγκεκριμένο θέμα απολαμβάνει την πρωτιά της ειδησεογραφίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ ακολουθούν σε συχνότερη βάση και σχετικά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Παράλληλα γνωστοί κακόβουλοι κύκλοι του εξωτερικού με "πλοκάμια" τους στους ανθελληνικούς κύκλους που υποβόσκουν ανάμεσά μας προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακινήσουν θέμα «ανεξαρτησίας» της Κρήτης από την Ελληνική επικράτεια, λόγω των κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί νότια της νήσου.

Η φιλική τα τελευταία χρόνια στάση του Ισραήλ - και όχι κακή των ΗΠΑ - απέναντι στην Ελλάδα, μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί σχετικά γρήγορα αρκεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αντιλαμβάνεται το πως αναπτύσσονται «ισχυροί δεσμοί» ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα που εκπροσωπούν μία συγκεκριμένη ιδεολογία και γιατί όχι και κάτι περισσότερο.

Αυτό που ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι να αντισταθμίσουμε τα δικά μας οφέλη απέναντι σε εκείνα που θα λάβει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα, που θεωρείται …δεδομένο!

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την τρέχουσα χρονική περίοδο η Τουρκία έχει ξεκάθαρα πρωταγωνιστικό ρόλο, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, άσχετα με το που έχει απειληθεί ανοιχτά από το Ιράν συνεχίζει και διαπραγματεύεται, ενώ την ώρα που εκπαίδευε -και συνεχίζει να το κάνει- στους κόλπους της αντάρτες που θα σταλούν στη Συρία ως αντικαθεστωτικοί μέσα στο 2012, παράλληλα συζητούσε με το καθεστώς Άσαντ το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Παράλληλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα περί Μέσης Ανατολής, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Ρωσία και βελτιώνει ολοένα και περισσότερο τις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις.

Η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ άνοιξε ορίζοντες αλλά παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους για την Τουρκία. Όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, τότε το Ιράν ανέλαβε στρατιωτική δράση κατά του ΚουρδικούPJKK σε συντονισμένες κινήσεις με την Τουρκία που επιχειρούσε παράλληλα κατά του PKK στα Ιρακινά εδάφη. Αυτό αφενός αποτελούσε ένα μήνυμα προς στις ΗΠΑ ότι το Ιράν δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν και αφετέρου κανείς δεν ξέχασε τις …υποτιμητικές «σπόντες» των Ιρανών αξιωματούχων προς τους Τούρκους ομολόγους τους με τη φράση «ακόμη δεν ξεμπερδέψατε με εκείνους;» που ουσιαστικά εννοούσε πως στη Μέση Ανατολή υπάρχει χώρος είτε για έναν …Σάχη ή για έναν Σουλτάνο!

Μετά από όλα τα πιο πάνω, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού και όσα ορισμένοι διαρρέουν.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ:

Έλαβε η Τουρκία κάποιο σοβαρό αντάλλαγμα σχετικά με το Κουρδικό;

Η Άγκυρα έχει ήδη ζητήσει εδώ και καιρό από την Αμερικανική Κυβέρνηση υποστήριξη μέσω των (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) DRONES ενάντια στους Κούρδους μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα Ισραηλινά UAV και ήδη βρέθηκε λύση.

Πιστεύει κανείς ότι θα ήταν ποτέ ευχαριστημένη η Τουρκία με αντάλλαγμα τα όσα της έδωσαν οι ΗΠΑ σχετικά με το Κουρδικό που ουσιαστικά είναι ΜΗ λύση;

Μήπως υπάρχει "μυστική" συμφωνία έτσι ώστε να μεσολαβήσει η Ελλάδα για την επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ;

Μήπως το ΔΗΘΕΝ αντάλλαγμα του προαναφερθέντος ΔΕΥΤΕΡΟΥ ερωτήματος αντιστοιχεί και τυπικά με τον καθορισμό της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο;

Να συνεχίσω και με μια τέταρτη περίπτωση που λέει να πιαστούμε ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση ...κορόιδα?

* Σημερινό μου σχόλιο: Και να υπάρξει επαναπροσέγγιση ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, ενδεχομένως να είναι παροδική. Ωστόσο πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το τι κάνει, πράττει σχεδιάζει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ