2012-07-30 18:31:08
Φωτογραφία για ΣΩΡΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης προκαλούν αντιδράσεις. Στόχος η διατήρηση της ευρωζώνης ως έχει, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκ. Στράιτερ.

«Οριακές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γιούνκερ ο ένας από τους δύο αποδέκτες της κριτικής των δηλώσεων Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και Βαυαρός πρωθυπουργός Χόρστ Ζεεχόφερ.

Η προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ για διάλυση της ευρωζώνης «σίγουρα δε συμβάλλει στον καθησυχασμό των διεθνών χρηματαγορών» πρόσθεσε ο κ. Ζεεχόφερ. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντομπρίντ διατύπωσε τις αμφιβολίες του αν ο κ. Γιούνκερ είναι το σωστό άτομο για το αξίωμα του προέδρου του Γιούρογκρουπ.

Στόχος η διατήρηση της ευρωζώνης με όλα τα μέλη

Κριτική στις δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άσκησε όμως και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Γιοάχιμ Πος εκτιμά ότι δεν είναι καλό να περιγράφεις τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι είναι. Ο κ. Πος έδωσε όμως δίκιο στον πρόεδρο του Eurogroup για τις δηλώσεις του περί ανευθυνότητας κυβερνητικών πολιτικών που κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Αντιθέτως, επιμελώς απέφυγε να πάρει θέση για τις δηλώσεις Γιούνκερ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Μιλώντας νωρίτερα στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο κ. Στράιτερ επέμενε ότι στόχος όλων, τόσο των Ευρωπαίων εταίρων όσο και των κυβερνητικών κομμάτων στη Γερμανία, είναι «η διατήρηση της ευρωζώνης στις σημερινές της διαστάσεις». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στηρίζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Στράιτερ.

Κατά την άποψη του, η έκθεση της τρόικας θα συμβάλει τόσο στην ενδυνάμωση της ευρωζώνης όσο και στη διατήρηση της με όλα της τα μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι  ο επικεφαλής του Europgroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  τονίζει ότι η Γερμανία μεταχειρίζεται ως ''υποκατάστημα της'' την Ευρωζώνη σε συνέντευξη στην «Sueddeutsche Zeitung»  και ασκεί δριμεία κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος». Εκφράζει δε την ανησυχία του για τις εθνικές αντιπαλότητες, οι οποίες «θεωρούνταν ξεχασμένες», αλλά απέχουν, όπως λέει, «μόλις εκατοστά από την επιφάνεια», ενώ δηλώνει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρηθεί το ευρώ με όλες τις χώρες-μέλη του.

«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος ο κ. Γιουνκέρ και επισημαίνει ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;». 

Συνεχίζει δε υπογραμμίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να αρθούν είτε αποκλείοντας την Ελλάδα είτε αφήνοντάς την να καταρρεύσει, δεν έχει συνειδητοποιήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης» και προειδοποιεί ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στην σωτηρία του κοινού νομίσματος, ενώ υπενθυμίζει ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει.

«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για την σωτηρία του ευρώ, σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup και εκτιμά ότι έχουμε φθάσει σε αποφασιστικό σημείο. «Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται εν ανάγκη και για την αγορά ομόλογων κρατών του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», δηλώνει κατηγορηματικά και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται ακόμη ανήσυχος για τις αναταραχές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς όπως λέει, «η κρίση χρέους δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα πολύ εύθραυστο οικοδόμημα και εθνικές αντιπαλότητες που θεωρούνται ξεχασμένες έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται αισθητές, ενώ 60 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν απέχουν χιλιόμετρα, αλλά μόλις εκατοστά από την επιφάνεια».

«Τεράστιες οι συνέπειες αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ»

«Η Ελλάδα ακόμη οφείλει να παρουσιάσει αποτελέσματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τονίζει ότι δεν επιθυμεί να υποτιμήσει το πρόβλημα το οποίο δημιούργησε η Ελλάδα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, «θα έπληττε παγκοσμίως το κύρος της Ευρωζώνης, ενώ θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες».

Αναφέρεται ακόμη στην ανάγκη να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εύποροι, οι οποίοι «κάνουν πάρτι στις θαλαμηγούς τους», προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον πιθανό διάδοχό του στο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τάσσεται υπέρ ενός επικεφαλής «αποκλειστικής απασχόλησης», χωρίς εθνικές αρμοδιότητες. Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές χώρες θα έχουν διαφορετική άποψη και αναφέρει ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι «χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους που θα είναι σε θέση να σταματάει εθνικά δημοσιονομικά σχέδια».

Ζητεί μάλιστα ο νέος επικεφαλής να προκύψει από μια «δημοκρατική διαδικασία νομιμοποίησης» και επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση.

 

με πληροφορίες από την D.Welle
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ