2012-08-07 10:03:46
Φωτογραφία για Το «γιατί» η αποκάλυψη των 8 εκ.ευρώ του κ.Πανταλάκη
Είναι προφανές ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος «έδωσε» τον διοικητή της ΑΤΕ Θόδωρο Πανταλάκη, ότι εκείνος είναι ο άνθρωπος της ΑΤΕ που έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, για να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο, την ώρα που ο απλός Έλληνας πολίτης δυσκολεύεται να ζήσει την καθημερινή του ζωή, η οποία, τα τελευταία τρία χρόνια δεν μπορεί να θεωρηθεί και πλούσια.

Οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι μας δίδασκαν ότι σε μια υπόθεση που διερευνούμε ή θα κληθούμε να διερευνήσουμε, υπάρχουν πέντε ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντά το ρεπορτάζ μας, προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο και να δημοσιευτεί. Πρόκειται για πέντε λέξεις: «που», «πως», «πότε», «ποιος», «γιατί». Η τελευταία λέξη αναζητούσε το κίνητρο. Αυτή είναι και η λέξη στην οποία πρέπει να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα γιατί ο κ. Προβόπουλος στοχοποίησε τον κ. Πανταλάκη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «κόντρα» οφείλεται στο ότι κ. Πανταλάκης είχε κάνει διαφορετική εισήγηση στην κυβέρνηση για την ΑΤΕ.


Υποστήριξε, δηλαδή, ότι η ΑΤΕ μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί, προτείνοντας και συγκεκριμένο τρόπο, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, δήλωσε πρόσφατα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι η «τρόϊκα» δεν επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, λόγω της κακής της οικονομικής κατάστασης. Άρα, όπως είπε, η πώληση της ΑΤΕ ήταν μονόδρομος. Μόνο που αυτό έγινε προς την Τράπεζα της οποίας ο ίδιος ήταν, αντιπρόεδρος, πριν ο Κ. Καραμανλής τον χρίσει Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κύρτσο, γνωστό δημοσιογράφο, ο οποίος από την ΚΝΕ πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο και έγινε διαπρύσιος κήρυκας του νεοφιλελευθερισμού, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν εκείνος που επέβαλε τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ και τον Θόδωρο Ρουσόπουλο στο πλευρό του.

Ο Κ. Καραμανλής επέβαλε, ως πρωθυπουργός, τον Γ. Προβόπουλο ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας περάσει, προηγουμένως, από την Τράπεζα Πειραιώς, ως αντιπρόεδρος, μιας Τράπεζας συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Με την Τράπεζα Πειραιώς είχε έρθει σε μεγάλη κόντρα, για την ακρίβεια σε ρήξη, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αυτό φάνηκε όταν, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για τραπεζικά συμφέροντα που τον πολεμούν.

Τότε, ο κ. Παπανδρέου, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχε δεχτεί την πρόταση Πανταλάκη, ότι η ΑΤΕ μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Προβόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι είχε και τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση.

Για να επανέλθουμε στα αρχικά. Πράγματι προκαλεί η ενέργεια ενός εν ενεργεία στελέχους δημόσιας Τράπεζας και μάλιστα του Προέδρου της, να βγάλει 8 εκατ. ευρώ για να αγοράσει ακίνητο στο Λονδίνο.

Μπορεί να το έκανε απολύτως νόμιμα και τα εισοδήματά του αυτά να είχαν φορολογηθεί, όπως δεν είναι βέβαιο ότι έχουν φορολογηθεί τα εισοδήματα που είχαν διάφοροι διοικητές Τραπεζών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και είναι βέβαιο ότι τα φώτα των ΜΜΕ θα πέσουν πάνω σε αυτόν που μπορεί να έβγαλε νόμιμα τα χρήματά του στο εξωτερικό, πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους, αλλά αυτό δεν θα είναι το βασικό.

Το βασικό θα είναι ότι υπήρξε καταγγελία και αποδοχή της ότι κάποιος έβγαλε 8 εκατ. στο εξωτερικό σε περίοδο κρίσης. Βέβαια δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες άλλες χιλιάδες πλουσίων Ελλήνων αγόρασαν, τα τελευταία τρία χρόνια, ακίνητα στο Λονδίνο. Ίσως διότι δεν βρέθηκαν σε κόντρα με τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος δεν έχει μεγάλη ιδιοκτησία, η οποία, τουλάχιστον, δεν αντιστοιχείται με τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

Κάπως έτσι την πληρώνει ένας, ένοχος, ίσως, και αθωώνονται χιλιάδες ένοχοι.

Και, ίσως, κάπως έτσι, μειώνονται οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης και χαμηλώνουν τους τόνους κάποια αδιάλλακτα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Όσοι έχουν διαφορετική άποψη ας παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις των συγκεκριμένων κομμάτων στην υπόθεση της ΑΤΕ αλλά και του ΤΤ, που θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο. Οι αντιδράσεις είναι και θα είναι όλες για την «τιμή των όπλων».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Χιόνια στην...ΕΡΤ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Χιόνια στην...ΕΡΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ