2012-08-13 12:40:00
Φωτογραφία για Οι πιέσεις του ΔΝΤ και το αβέβαιο μέλλον
Του Βασιλη Zηρα

H πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «τελική λύση» του ελληνικού προβλήματος και η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη δημιουργούν ένα εντελώς αβέβαιο περιβάλλον για την Ελλάδα εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί το προσεχές διάστημα η χώρα και η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρωζώνη για μια ριζοσπαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι η βαθύτερη ύφεση, οι αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και το ανεπαρκές πρώτο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έχουν καταστήσει το χρέος μη βιώσιμο. Με στόχο να υποχωρήσει το χρέος στο 100% του ΑΕΠ το 2020, απαιτείται ένα νέο haircut, που αυτή τη φορά θα επιβαρύνει είτε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, είτε τα κράτη-μέλη, είτε και τους δύο.

Το τελευταίο διάστημα τέτοια σενάρια διέρρευσαν σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και η Wall Street Journal
. Στις Βρυξέλλες δεν έχουν καμία αμφιβολία για το ποια είναι η πηγή των διαρροών. Εξάλλου, το ΔΝΤ είχε προτείνει να ενταχθούν στο PSI και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ, που ήταν έτσι κι αλλιώς αντίθετη στο PSI, είχε αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι τέλους. Το μόνο που δέχθηκε ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε στα δημοσιεύματα και διά του εκπροσώπου της έστειλε το μήνυμα ότι το πρόγραμμα και οι στόχοι του έχουν συμφωνηθεί -και με το ΔΝΤ- μόλις τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, το «κούρεμα» των ομολόγων της ΕΚΤ ή πολύ περισσότερο των διμερών δανείων που σύναψαν τα κράτη-μέλη με την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, θα είναι μια αντιδημοφιλής απόφαση.

Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης και των κοινοβουλίων πολλών χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, στις οποίες έτσι κι αλλιώς υπάρχει αρνητική διάθεση έναντι των προγραμμάτων διάσωσης. Στην Αθήνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κάποιοι εκτιμούν ότι η προσέγγιση του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να είναι η αφορμή για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ. «Οσοι θεωρούν ότι είμαστε μια χαμένη υπόθεση, ένα βαρέλι δίχως πάτο, θα δεχθούν το “κούρεμα” μόνο με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Θα μπορούν να πουν στην κοινή γνώμη τους ότι, έστω και με κάποιο κόστος, απάλλαξαν οριστικά το κοινό νόμισμα από την Ελλάδα», λέει Ελληνας αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του προγράμματος διάσωσης από την πρώτη στιγμή.

Μήνυμα και προς άλλους

Επιπλέον, θα στείλουν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε πρόγραμμα (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος) το μήνυμα να μην μπουν στον πειρασμό να ζητήσουν «κούρεμα», γιατί αυτό μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες. Ο ίδιος παράγοντας σημειώνει πως μια τέτοια εξέλιξη διευκολύνει και την υλοποίηση του «σεναρίου της Ιφιγένειας». Σύμφωνα με το σενάριο αυτό (κατά τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών πρόκειται περί σχεδίου), η Ελλάδα θα θυσιαστεί -θα υποχρεωθεί σε έξοδο από το ευρώ- για να γίνει δεκτή ευκολότερα από την κοινή γνώμη και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών η ακριβότερη διάσωση της Ισπανίας ή της Ιταλίας.

Εάν θέλει το ΔΝΤ να πιέσει την Ευρωζώνη προς μια τελική λύση, μπορεί να το κάνει μέσω της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, τα στελέχη του ΔΝΤ παρουσίασαν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί μέχρι και το 2015, γεγονός που παραπέμπει σε μη βιώσιμο χρέος. Δεδομένου ότι το ΔΝΤ εκ του καταστατικού του δεν χρηματοδοτεί κράτη με μη βιώσιμο χρέος, μπορεί να απειλήσει με αποχώρηση από το πρόγραμμα. Οι εκτιμήσεις αυτές αμφισβητήθηκαν από τα στελέχη της Κομισιόν, τα οποία αντέτειναν δικές τους προβλέψεις περί επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη από το 2014.

Το ερώτημα είναι εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε μια συνολική αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα. Καθοριστικός στο θέμα αυτό θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, θέλει να αποφύγει πάση θυσία την κλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη και τις όποιες συνέπειες θα έχει αυτή στις ΗΠΑ. Ετσι, είναι πιθανό η τελική λύση να μην αναζητηθεί το φθινόπωρο, αλλά προς το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου, όταν θα φτάσει η ώρα της επόμενης αξιολόγησης.

πηγη:kathinerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ