2012-08-13 16:10:03
Φωτογραφία για Στο ταξίδι βάλτε και τη γεωπολιτική στις βαλίτσες...
Έφτασε η ώρα για να φανεί η διαπραγματευτική ικανότητα του Αντώνη Σαμαρά και σε ποια κατεύθυνση τον προσανατολίζουν οι σύμβουλοί του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες και αξιωματούχους. Η αρχή θα γίνει... με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Στις 24. Αυγούστου θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και έπειτα με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» ο πρωθυπουργός ίσως μεταβεί τον Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ελπίζουμε στο πρόγραμμα να υπάρξει και ευχάριστη έκπληξη με ταξίδι στη Μόσχα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα η παραπάνω συναντήσεις θα γίνουν με φόντο το Σεπτέμβριο, οπότε και θα αποφασιστεί η στάση της Ε.Ε. στο θέμα της Ελλάδας καθώς και η εκταμίευση ή όχι της επόμενης δόσης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της σπεύδει να οριστικοποιήσει το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου τη λίστα με τις προτάσεις της για τις επώδυνες περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ, χωρίς να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο.


Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με ηγέτες κρατών, πρέπει πρώτον να κινηθεί πολυδιάστατα και δεύτερον να μην μιλήσει μόνο για οικονομία αλλά και για γεωπολιτική. Το ενεργειακό παζάρι καθώς και η κρισιμότητα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αντικείμενα που επηρεάζει άμεσα η γεωγραφική θέση της χώρας, είναι μεγάλο χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να πετύχει διευκολύνσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Εάν κινηθούμε μόνο στον αστερισμό της επόμενης δόσης και του νέο-ρεαλισμού (ηττοπάθεια) τα πράγματα στη χώρα θα γίνουν χειρότερα. Σίγουρα πρέπει να εφαρμοστούν ορισμένα θαρραλέα μέτρα στον κρατικό τομέα και οι κυβερνώντες οφείλουν να έρθουν σε βαθιά ρήξη με την «κοινωνία της άπραχτης».Ταυτόχρονα όμως με σωστές γεωστρατηγικές «τρίπλες» θα καμφθούν ορισμένοι φαινομενικά «άκαμπτοι» και η χώρα θα κρατηθεί στο «ρινγκ» με παρακαταθήκη για την επομένη μέρα.

Εμείς εδώ γράφουμε τι πρέπει να γίνει, το τι θα κάνουν στην κυβέρνηση είναι δικό τους θέμα, αλλά θα επηρεάσει όλους μας. Απλά να θυμίσουμε ένα πολιτικό ρητό στη γλώσσα που είναι σήμερα της μόδας: When you‘re in command, COMMAND! Όταν είσαι στη διοίκηση, οφείλεις να διοικήσεις!
pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τι Αυγή, τι Χρυσή Αυγή...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι Αυγή, τι Χρυσή Αυγή...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ